«Βραδυφλεγής βόμβα» για τα αμπέλια του Ηρακλείου είναι οι ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν φέτος την άνοιξη στην Κρήτη και συνθέτουν ένα σκηνικό βροχών και χαμηλών για την εποχή θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα να ευνοούνται ασθένειες, όπως ο περονόσπορος και η χολέρα, που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στις καλλιέργειες.
Αυτό το καιρικό «μείγμα» των βροχών και των κάτω των κανονικών για την εποχή επιπέδων στη θερμοκρασιών έχει δημιουργήσει εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών και μυκήτων που δύσκολα καταπολεμούνται και ανεβάζουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, οι αμπελουργοί αυτές τις ημέρες βρίσκονται στα αμπέλια τους και με ψεκασμούς προσπαθούν να σώσουν την φετινή παραγωγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο περονόσπορος βρίσκεται σε όλα τα αμπέλια. Τα πρώτα σημάδια, οι γνώριμες στους αμπελουργούς κίτρινες κηλίδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους και η έκταση του προβλήματος, όπως τονίζει, θα φανεί σε περίπου 20 ημέρες.
Αιτία για την εμφάνιση τόσο του περονόσπορου όσο και της χολέρας στα αμπέλια είναι οι καιρικές συνθήκες. «Δεν έχουμε ξαναδεί Μάη μήνα με τόσες βροχές και με τέτοιες θερμοκρασίες» λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο πως, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για συνεχόμενες βροχές τις επόμενες ημέρες, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και μη προβλέψιμες ως προς την ένταση και την έκτασή τους.
Όπως, δε, προβλέπει, τα αμπέλια από την ερχόμενη εβδομάδα, αν σημειωθούν οι προβλεπόμενες βροχές, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και έναν τρίτο κίνδυνο, τον βοτρύτη.
Οι εκτεταμένοι ψεκασμοί είναι το… ακριβό όπλο, που χρησιμοποιούν οι αμπελουργοί κόντρα σε αυτές τις ασθένειες και τους μύκητες. «Το θειάφι που βάζουμε για την αντιμετώπιση της χολέρας εξουδετερώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού για να δράσει πρέπει να έχουμε πάνω από 25 βαθμούς» σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος προσθέτει πως και γι’ αυτό το πρόβλημα οι αγρότες στρέφονται στους ψεκασμούς.
Αυτό, όμως οδηγεί, προσθέτει ο ίδιος, σε εκτόξευση στα ύψη του κόστους παραγωγής, την ώρα που στις βιολογικές καλλιέργειες, η χρήση βιολογικών σκευασμάτων είναι λιγότερο αποτελεσματική και άρα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε μικρότερο βαθμό.
Επίπτωση από τις καιρικές συνθήκες αναμένεται να υπάρξει και στις ελαιοκαλλιέργειες. Όπως εξηγεί, η εναλλαγή βροχής – ήλιου «καίει» τον ανθό και αυτές οι καιρικές μεταβολές βρίσκουν τις ελιές στην φάση της ανθοφορίας τους.
Ο κ. Ιερωνυμάκης συνδέει ευθέως τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες με την κλιματική αλλαγή, τους κινδύνους και τις προκλήσεις που αυτή εγκυμονεί για τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως η πολιτεία και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να σκύψουν με σοβαρότητα πάνω στο θέμα και να στηρίξουν έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας και τους ανθρώπους της υπαίθρου.