Ο Δήμος επικαλείται πολεοδομικό σχέδιο του… 1969 για να κόψει δένδρα 50 ετών και να κάνει σχολείο!
Υπογραφές για να διασωθεί το δάσος στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου στου Παπάγου συλλέγουν κινήσεις πολιτών στην περιοχή, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι σχεδιάζει να κόψει δεκάδες δένδρα με ό,τι σημαίνει αυτό και για την πανίδα στο χώρο.
Το θέμα διχάζει την τοπική κοινωνία και προκαλεί πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή, που μάλλον κινήθηκε σε άκαιρο χρόνο για να ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής σχολείου.
Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, «η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται σε μια στιγμή να καταστρέψει ό,τι δημιουργήθηκε μέσα σε δεκαετίες, στηριζόμενη σε ένα παρωχημένο Πολεοδομικό Σχέδιο του 1969, που προόριζε το χώρο αυτό για σχολείο, παραβλέποντας το γεγονός ότι από τότε έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας και ότι οι Δημοτικές Αρχές των προηγούμενων δεκαετιών διαμόρφωσαν το χώρο σε πλατεία, την ονόμασαν μάλιστα «Πλατεία 28ης Οκτωβρίου».
Τα δεκάδες δέντρα, ηλικίας 40 και 50 χρόνων και ύψους ακόμη και 20 μέτρων καθώς και όλα όσα χαρακτηρίζουν μία πλατεία (συντριβάνι, όργανα παιδικής χαράς, παγκάκια, όμορφος φωτισμός κ.α) και υπάρχουν στο χώρο αυτό, παρέχουν σημαντικά οικολογικά, αισθητικά και ψυχαγωγικά οφέλη στην κοινότητά μας. Η καταστροφή τους θα υποβαθμίσει το προάστιό μας και τη ζωή όλων μας. Η πανέμορφη αυτή πλατεία θα αντικατασταθεί από τσιμέντο και από κτίρια 2.245 τετραγωνικών μέτρων».
Και προσθέτουν: «Η πραγματικότητα είναι ότι το 1997 η τότε Δημοτική Αρχή συμμετέχοντας στην προσπάθεια όλων των κατοίκων του Παπάγου να δημιουργήσουν το όμορφο προάστιο που ζούμε εμείς σήμερα, αξιοποίησε τα δεκάδες δέντρα που ήδη υπήρχαν στο χώρο αυτό και τον διαμόρφωσε σε πλατεία, πρόσθεσε σιντριβάνι, αγαλματάκι, παγκάκια, παιδική χαρά, αυτόματο πότισμα, όμορφο φωτισμό και με την πάροδο δεκαετιών έγινε η πανέμορφη πλατεία που απολαμβάνουμε όλοι.
Αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε σε ένα πράσινο περιβάλλον όμως, όσοι περπατούν στους δρόμους και στα δασώδη μονοπατάκια του Παπάγου θα έχουν διαπιστώσει ότι η βλάστηση δεν είναι πια η ίδια. Κάθε χρόνο τα δέντρα μειώνονται, ήδη με τα χιόνια πέρσι και πρόπερσι πάρα πολλά δέντρα σπάσανε, ξεριζώθηκαν, δεν υπάρχουν πια. Ας μη θεωρούμε δεδομένο ότι ό,τι υπάρχει σήμερα θα υπάρχει και αύριο.
Χαιρόμαστε να κτίζονται σχολεία. Ο καθένας μας θα ήθελε το παιδί του να φοιτά σε αίθουσα με λιγότερα από 27 παιδιά (νόμιμος αριθμός μαθητών ανά τμήμα ν.4692/2020). Όμως το δίλημμα δεν είναι ή σχολείο ή ανάσες ζωής, χρειαζόμαστε και οξυγόνο και χώρους να παίζουν τα παιδιά μας και αφού έχουμε χάσει την ευκαιρία να τους αφήσουμε ένα καλύτερο προάστιο έχουμε την υποχρέωση τουλάχιστον να προστατεύσουμε ό,τι βρήκαμε εμείς. Ήδη η υπερβολική δόμηση, η μείωση των κήπων και του ιδιωτικού πράσινου , δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο το προάστιό μας που σιγά σιγά χάνει το χαρακτήρα του ως κηπούπολη».