Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης - «Παρών» από το ΚΚΕ
Τον βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ, Κωνσταντίνο Τασούλα, εξέλεξε εκ νέου ως πρόεδρο του Σώματος η Βουλή των Ελλήνων, που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Υπέρ του κ. Τασούλα ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών».
Έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία και επί 296 ψηφισάντων βουλευτών, 270 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ 26 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Απουσίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, ενώ δεν ψήφισαν οι Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) και Όθων Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς δεν πρόλαβαν να ορκιστούν, χθες, λόγω απουσίας τους στο εξωτερικό.
Απουσίαζαν, επίσης, αλλά είχαν στείλει επιστολική ψήφο υπέρ του κ. Τασούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν.
Οι τρεις αντιπρόεδροι που προτείνονται από τη ΝΔ θα παραμείνουν επίσης οι ίδιοι, όπως ήταν στην προηγούμενη Βουλή. Δηλαδή για α’ αντιπρόεδρος προτείνεται ο βουλευτής Α’ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, για β’ αντιπρόεδρος ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου και για γ’ αντιπρόεδρος ο βουλευτής Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιος Μπούρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προτείνει για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, στη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος δεν εξελέγη.
Για τη θέση του ε’ αντιπροέδρου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προτείνει και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενώ για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προτείνει εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη.
Για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, προτείνει τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα. Στην προηγούμενη Βουλή, τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης κατείχε ο Απόστολος Αβδελάς, που δεν εξελέγη.
Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του προεδρείου της Βουλής, ο νέος πρόεδρος θα περαιώσει τη συνεδρίαση. Η λήξη της συνεδρίασης, ταυτόχρονα, σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.