Αναζητούν πρόσβαση στο περιεχόμενο των καταγγελιών
Για τις καταγγελίες και τους ελέγχους, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, σε κτίρια που στεγάζονται δομές του Δήμου Σητείας ενημέρωσε ο δήμαρχος, Γιώργος Ζερβάκης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, αναφερόμενος παράλληλα στις εξελίξεις που αφορούν την επιβολή υψηλών προστίμων.
Ο δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα και στη συνεδρίαση του προηγούμενου μήνα. Τότε, ο κ. Ζερβάκης είχε αναφερθεί στη διενέργεια έκτακτου ελέγχου από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε δομές του Δήμου, κατόπιν καταγγελίας που είχε γίνει και εισαγγελικής εντολής, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί, το Πολύκεντρο, το γήπεδο Σητείας κλπ.
Ακολούθως, και πάλι με την ίδια διαδικασία -καταγγελία, εισαγγελική εντολή- στην Πολεοδομία αυτή τη φορά, ελέγχων αδειοδοτήσεων και στατικότητας των προαναφερθέντων κτιρίων, καθώς και εντολή στη ΔΟΥ για έλεγχο των δομών.
Λαμβάνοντας τον λόγο στην έναρξη της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο κ. Ζερβάκης τόνισε, σύμφωνα με το anatolh.com:
«Είχαμε πει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δυστυχώς υπάρχουν συνδημότες, οι οποίοι διακατέχονται στην καθημερινότητά τους μόνο από μίσος, από εκδίκηση, από φθόνο κι ο,τιδήποτε άλλο συναίσθημα μπορεί να διακατέχει έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί και να μην είναι καλά στα μυαλά. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Οι καταγγελίες συνεχίζονται προς τον Δήμο Σητείας (Πολεοδομία, ΔΟΥ κλπ) και δυστυχώς άρχισαν να έρχονται έγγραφα από την Πολεοδομία Σητείας προς το Δήμο με πρόστιμα, ξεκινώντας από τις 16 Μαΐου. Αφορά έκθεση περιγραφής αυθαιρέτου -Παιδικός Σταθμός Παλαικάστρου, για το λόγο ότι υπάρχει μία εξωτερική, μεταλλική σκάλα, δεν έχει γίνει κατάλληλη διαμόρφωση για προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, θεωρείται όλο το κτίριο αυθαίρετο και επιβάλλεται πρόστιμο στο Δήμο ύψους 80.000 ευρώ.
Στις 19 Μαΐου, έκθεση αυθαιρέτου για το κτίριο της οδού Γεννηματά-Παιδικός Σταθμός. Αλλαγή τροποποίησης, άκουσον -άκουσον, τροποποίηση της άδειας της τουαλέτας ΑΜΕΑ σε τουαλέτα νηπίων. Θεωρείται όλο το ακίνητο αυθαίρετο και το πρόστιμο είναι 240.000.
Στις 23 Μαΐου, έκθεση αυθαίρετου-Παιδικός Σταθμός Δελφινάκια, αλλαγή χρήσης, μία πέργκολα εξωτερική καθώς και πάλι πρόσβασης ΑΜΕΑ με πρόστιμο 1.460.000 ευρώ.
Στις 25 Μαΐου, ΚΑΠΗ, Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ. Αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης, κλείσιμο εσωτερικής σκάλας… 55.000 ευρώ. Στις 26 Μαΐου, Ψηφιακό Μουσείο. Αλλαγή χρήσης του ορόφου, δημιουργία αποθηκευτικού χώρου κάτω από την σκάλα, πρόστιμο 327.000.
Ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λογική εξήγηση και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να δώσει μια λογική εξήγηση. Ο επιβάλλων τα πρόστιμα θα έπρεπε να έρθει σε μία άμεση συνεννόηση, τουλάχιστον με τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον Αντιδήμαρχο. Έδειξε μία σπουδή άμεσα, κάτι που την ίδια ώρα δεν έχει γίνει για έργα στο Δήμο- έγγραφο από το “Θαλής”, για την έναρξη εργασιών του εργοστασίου, με το οποίο ζητούνται άμεσα κάποιες διαδικασίες από την Πολεοδομία και δεν γίνονται».
Ο κ. Ζερβάκης δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος και ότι «με το οποιοδήποτε προσωπικό κόστος θα υπερασπιστώ με νύχια και με δόντια τη βιωσιμότητα και την ακεραιότητα του Δήμου. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε κάποιες ενέργειες. Επιτρέψτε μου να μην αναφερθώ περαιτέρω. Αν θέλετε κατ’ ιδίαν μπορώ να το κάνω. Διότι έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια κι όλα να βγαίνουν στο διαδίκτυο. Έρχονται στο Δήμο Σητείας και φωτογραφίζουν τις αποφάσεις για να τις βγάλουν στο Διαδίκτυο. Δηλαδή, θεωρώ ότι κάποιοι άνθρωποι στην κοινωνία που ζούμε, δεν κοιμούνται επειδή μισούν τους συνανθρώπους τους. Τους μισούνε! Είναι αδιανόητα αυτά τα πράγματα να συμβαίνουν σε μία κοινωνία. Ο,τιδήποτε αντιπαλότητες και να υπάρχουν, οτιδήποτε αντιπαραθέσεις, εγώ θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα είναι ανήκουστα. Δεν έχουν ξαναγίνει πουθενά. Σας ενημέρωσα για να γνωρίζετε τι συμβαίνει. Θα σας ενημερώσω για το πώς θα προχωρήσουμε. Θεωρώ ότι μπορούν να λυθούν κάποια θέματα».
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβαν δημοτικοί σύμβουλοι. Μεταξύ αυτών, ο κ. Γιώργος Μαριδάκης που ζήτησε, αν υπάρχουν, να γνωστοποιηθούν τα (ή το) ονόματα σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες. Δεν έχουν γνωστοποιηθεί, απάντησε ο κ. Ζερβάκης, αφού η καταγγελία έχει γίνει στην Εισαγγελία, η οποία δεν μπορεί να τα δώσει από την στιγμή που είναι σε προκαταρκτική εξέταση το θέμα. Μάλιστα έχει ζητήσει και ο ίδιος συνάντηση με την Εισαγγελία, αλλά δεν μπορεί να γίνει, διότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προανακριτική διαδικασία, όπως τόνισε.
Δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην καταγγελία από την πλευρά του Δήμου, ανέφερε και ο κ. Νίκος Μερμαβελιωτάκης, αφού «δεν έχει διαταχθεί ακόμα προανακριτική, πρέπει να αξιολογηθούν οι καταγγελίες κι όταν διαταχθεί θα μπορούμε να πάρουμε αντίγραφα της δικογραφίας με αίτηση. Όμως πιστεύω με αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο δήμαρχος, πήραμε όλοι μία απάντηση γιατί δε μπορεί να πάει μπροστά αυτός ο τόπος».
«Το θέμα αφορά» ανέφερε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών-Πολεοδομίας, Γιάννης Παπαδάκης, εισαγγελική παραγγελία» προσθέτοντας ότι και με δική του αίτηση, δεν μπορεί να δοθεί ούτε καν το έγγραφο, στο οποίο διατάζει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας κάποια πράγματα. «Επομένως» σημείωσε, «είναι αυτονόητο ότι η Υπηρεσία ενεργεί κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Εξήγησε παράλληλα ότι το αποτέλεσμα της κάθε αυτοψίας αναφέρει το θέμα της προσβασιμότητας διότι επηρεάζει πολύ τα υφιστάμενα κτίρια.
Αναφέρθηκε στη σχετική νομοθεσία από το 2012 μέχρι σήμερα τονίζοντας ότι η παρούσα δημοτική αρχή είχε προβλέψει σχετικά κι είχε δηλώσει ως είχε υποχρέωση όλα τα δημόσια κτίρια στο νόμο της προσβασιμότητας και μόλις τις τελευταίες ημέρες, μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού του ελεγκτή προσβασιμότητας, ήρθε εντολή μέσω του συστήματος για έλεγχο του ΔΣ Γούδουρα. Το ίδιο το σύστημα, όπως είπε, θα ελέγξει την προσβασιμότητα όλων των δημοτικών κτιρίων.
Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δε γνωρίζει επακριβώς τι συμβαίνει, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπήρχε ενημέρωση από τον δήμαρχο τουλάχιστον προς τους επικεφαλής των παρατάξεων. «Το όνομα του καταγγέλλοντος είναι θέμα. Όμως θεωρώ ότι μετά από ένα κείμενο που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας που αναφέρεται σε επιχορηγήσεις πολιτιστικών συλλόγων κλπ. νομίζω ότι ανοίγει ο δρόμος για το δήμο μέσω του ατόμου που έκανε την ανάρτηση να ζητήσουμε να μας πει πού βρήκε αυτά τα στοιχεία. Θεωρώ ότι μέσα από αυτή τη διαδρομή μπορεί να βρεθούν τα ονόματα αυτών που εμπλέκονται σε όλη αυτή τη διαδικασία» τόνισε.
Ο κ. Πατεράκης εστίασε περαιτέρω σε πρόσφατο κείμενο με αναφορά στον πολιτισμό της Σητείας, όπως είπε, και δεδομένου ότι υπάρχει μία ιστορική αναδρομή χρηματοδοτήσεων σε συλλόγους, δεκαετίας, άρα συμπεριλαμβάνεται και η περίοδος της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Δήλωσε κατηγορηματικά: «Η οποιαδήποτε χρηματοδότηση δόθηκε κατά τη διάρκεια της δημοτικής μας θητείας, σε σωματείο, σε σύλλογο, οπουδήποτε είχε την έγκριση και την υπογραφή της Επιτρόπου. Άρα δεν υπάρχει ψήγμα παρανομίας. Διότι αφήνεται αυτό να εννοηθεί και οφείλω δημόσια να ανασκευάσω το κείμενο αυτό. Για να σας προσανατολίσω, να σας αναφέρω και τα σωματεία, τους συλλόγους, πολιτιστικούς ή μη που ασχολούνταν με άλλα θέματα, τα οποία είχαμε χρηματοδοτήσει, με κίνδυνο να ξεχάσω κάποια. Θα αναφερθώ στα πιο σημαντικά. Είχαμε χρηματοδοτήσει τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής, τη λειτουργία της Φιλαρμονικής. Αυτή η χρηματοδότηση σκοπό είχε ένα, την πληρωμή των μελών της Φιλαρμονικής.
Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος, βρήκαμε, με την έγκριση της Επιτρόπου και πληρωνόταν νομιμότατα και μάλιστα με την κράτηση ασφαλιστικών εισφορών. Διότι δεν είχε τη δυνατότητα ο Δήμος να προσλάβει τους συμπολίτες μας που εργάζονται στην Φιλαρμονική. Αυτό μάλιστα λειτούργησε σαν παράδειγμα και σε άλλους δήμους, που ακολούθησαν την ίδια διαδικασία πληρωμής των Φιλαρμονικών τους. Δεν πληρώσαμε όμως πολιτιστικές εκδηλώσεις αυτών των συλλόγων.
Πληρώσαμε εκδηλώσεις του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, χρηματοδοτήσαμε το Φιλοζωικό Σωματείο, το Λύκειο Ελληνίδων, βοηθήσαμε να ενταχθεί σε κάποια προγράμματα, όπως και το Φιλοζωικό σωματείο. Επίσης -και το τονίζω- χρηματοδοτήσαμε και την Περιηγητική Λέσχη Σητείας με μία χρηματοδότηση -αν θυμάμαι καλά- περίπου 20.000 για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα. Αυτός λοιπόν που κατηγορεί τις δημοτικές αρχές της δεκαετίας για παράνομες χρηματοδοτήσεις, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ψεύδεται ασύστολα και ζητάω επίσης από όλα τα σωματεία τα οποία ανέφερα, να δηλώσουν αν λέω ψέματα ή όχι. Και το πρώτο το οποίο ζητάω να δηλώσει είναι η Περιηγητική Λέσχη Σητείας που την χρηματοδοτήσαμε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα για να αναπτύξει μία δραστηριότητα και η χρηματοδότηση ήταν των 20.000 ευρώ.
Θα συμφωνήσω με αυτό που ανέφερε ο κ. Ζερβάκης, όποια πολιτική ή προσωπική αντιπαράθεση δημιουργείται κατά τα κοινωνικά ή πολιτικά ή κομματικά δρώμενα του τόπου μας, δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτές έχουν σαν μοναδικό στόχο – πέραν των όποιων προσώπων που εγώ θεωρώ ότι θα αποδειχθεί ότι δεν έχουν καμία ευθύνη τα πρόσωπα- το κοινωνικό σύνολο. Να δημιουργήσουν συνθήκες διάλυσης, αντιπαράθεσης και να χτυπήσουν την κοινωνική συνοχή του Δήμου μας. Είναι απαράδεκτο! Όμως θα ‘ρθει η στιγμή που όλα αυτά θα δουν το φως της δημοσιότητας και τότε θεωρώ ότι όλοι αυτοί που κρύβονται θα φανερωθεί και το όνομά τους και η λογική τους και η πράξη τους».