Μειώσεις αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, σε όσους δήμους της χώρας θα αποδειχθεί η βασιμότητα των ισχυρισμών τους ότι αποφασίστηκαν υπέρμετρες αυξήσεις στις τιμές αυτές την 1η-1-2022, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογία των ακινήτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Οι νέες μειωμένες τιμές της εφορίας θα οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024, οδηγώντας στη μείωση του κύριου και πρόσθετου ΕΝΦΙΑ καθώς και άλλων 18 φόρων και τελών που επιβάλλονται στην κατοχή και απόκτηση ακινήτων.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι αναθεωρήσεις των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί να δρομολογηθούν μετά τις εκλογές.
Ο τέως υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προαναγγείλει εδώ και αρκετό καιρό ότι θα μειωθούν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι είναι βάσιμες και απόλυτα τεκμηριωμένες οι γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη να χαμηλώσουν σημαντικά ή ακόμη και να μηδενιστούν τα ποσοστά των αυξήσεων των τιμών αυτών, που αποφασίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2021 με έναρξη ισχύος από την 1η-1-2022.
Η απελθούσα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε δρομολογήσει μια έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία νομοθετήθηκε με το άρθρο 51 του ν. 5000/2022. Η διαδικασία αυτή έδωσε τη δυνατότητα σε δήμους που θεωρούν ότι οι επιβληθείσες την 1η-1-2022 αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές τους ήταν υπερβολικές ή άδικες με βάση τα δεδομένα της κτηματαγοράς να υποβάλουν γνωμοδοτήσεις για περικοπές στις αυξήσεις ή ακόμη και για μηδενισμό των αυξήσεων που επιβλήθηκαν από την 1η-1-2022.
Η προθεσμία που δόθηκε στους δήμους για την κατάθεση των γνωμοδοτήσεών τους ήταν η 6η Φεβρουαρίου 2023.
Τελικές εισηγήσεις
Οι γνωμοδοτήσεις συγκεντρώθηκαν, εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών και ήδη έχει ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών τιμών από πιστοποιημένους εκτιμητές, με σκοπό τη διατύπωση των τελικών εισηγήσεων προς τον υπουργό Οικονομικών για τη μείωσή τους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του από τον Ιούλιο, θα μπορεί να εγκρίνει τις εισηγήσεις και να εκδώσει αποφάσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών στους αιτούντες δήμους. Οι όποιες μειώσεις αποφασιστούν τελικά δεν θα ισχύσουν αναδρομικά και, ως εκ τούτου, δεν θα επηρεάσουν εκ των υστέρων το ύψος του ΕΝΦΙΑ για το 2022 και το 2023.
Ίδιος κανόνας θα ισχύσει και για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που επιβάλλεται με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ των δήμων και υπολογίζεται κι αυτό με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης της 1ης Ιανουαρίου κάθε έτους. Ετσι, οι επιπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και το ΤΑΠ θα γίνουν αντιληπτές από το 2024.
Το ίδιο είναι πιθανό να ισχύσει και για τους φόρους που επιβάλλονται στην απόκτηση ακινήτων, όπως οι φόροι μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και πλήθος άλλων φόρων και τελών. Δηλαδή και για τους φόρους αυτούς ενδέχεται τελικά οι μειώσεις να ξεκινήσουν από την 1η-1-2024.
Όπως ήδη έχει αναφερθεί, τουλάχιστον 142 δήμοι επί συνόλου 332 υπέβαλαν γνωμοδοτήσεις για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους σε περιοχές των χωρικών τους αρμοδιοτήτων.
Από τους πρώτους δήμους που υπέβαλαν αιτήσεις για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές της χωρικής τους αρμοδιότητας ήταν ο Δήμος Αθηναίων. Το αίτημά του αφορά συνολικά σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Επιπλέον, τουλάχιστον άλλοι 141 δήμοι ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών επανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε περιοχές τους.
Πέραν του Δήμου Αθηναίων, δεκάδες άλλοι δήμοι της Αττικής έχουν καταθέσει στο υπουργείο Οικονομικών τις γνωμοδοτήσεις τους για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε επίπεδα χαμηλότερα αυτών που καθορίστηκαν την 1η-1-2022. Ορισμένοι από τους δήμους αυτούς είναι οι εξής: Γλυφάδα, Μοσχάτο-Ταύρος, Βριλήσσια, Μαρούσι, Ηράκλειο, Πετρούπολη, Ελληνικό, Καλλιθέα, Αγ. Δημήτριος, Ζωγράφου, Ραφήνα, Παλλήνη, Χαϊδάρι, Δάφνη, Καματερό, Αγία Βαρβάρα.
Όσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα, στους δήμους που κατέθεσαν γνωμοδοτήσεις για μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους περιλαμβάνονται ο Λαγκαδάς, η Καλαμαριά, το Κιλκίς, η Αλεξανδρούπολη, τα Μετέωρα Τρικάλων, η Ιστιαία-Αιδηψός, η Λήμνος, η Σάμος, ο Πλατανιάς Χανίων, η Ρόδος, η Αστυπάλαια, η Σέριφος, η Κέρκυρα, η Ιθάκη, η Καλαμάτα, η Πύλος, η Κόρινθος και ο Πύργος Ηλείας.