Έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees επιστρέφει στην Αθήνα από τις 18 ως τις 22 Ιουνίου για να παρουσιάσει νέες γαστρονομικές εμπειρίες και να αναδείξει τη δύναμη της συμπερίληψης. Στο ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με εταίρους της, Έλληνες και πρόσφυγες σεφ ενώνουν τις δυνάμεις τους σε τέσσερα εστιατόρια και μας προτείνουν απολαυστικά πιάτα και μαγειρικούς συνδυασμούς, εμπνευσμένους από τη συριακή, την αφγανική, την ουκρανική και την καμερουνέζικη κουζίνα.
Με όχημα την παγκόσμια γλώσσα του φαγητού, το φετινό Φεστιβάλ εστιάζει στις δεξιότητες και τα ταλέντα των προσφύγων και αποδεικνύει ότι η ένταξη των προσφύγων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προκειμένου να ξαναρχίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν ενεργητικά στις κοινότητες που τους υποδέχονται.
Mariia & Κώστας – Σχεδία Home
Το Φεστιβάλ κάνει το ντεμπούτο του με τη Mariia Borysenko στο εστιατόριο του ‘Σχεδία Home’, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Τα oυκρανικά παραδοσιακά Varenyky (Βαρένικι) και το αγαπημένο κέικ Κιέβου της Mariia θα συναντήσουν τις γεύσεις του σεφ Κώστα Λύκουρα στο φιλόξενο σπίτι του κόμβου αλληλεγγύης ‘Σχεδία Home’, που λειτουργεί από την ομάδα του ελληνικού περιοδικού δρόμου «Σχεδία».
Dianne & Αγάπη – Λόντζα της Γειτονιάς
Η Dianne Priscille Ndzouatchoua μάς ετοιμάζει γεύσεις από το Καμερούν που θα ζεστάνουν την καρδιά μας, όπως το φημισμένο της κοτόπουλο “Poulet DG” που δένει ιδανικά με τα ανεπιτήδευτα πιάτα της σεφ Αγάπης Μιχελή, στο ταχυφαγείο νέας γενιάς ‘Η Λόντζα της Γειτονιάς’ στα Εξάρχεια.
Roya & Ελένη, Ηλέκτρα – Lost Athens
Η γυναικεία μαγειρική ομάδα του ‘Lost Athens’ και οι σεφ Ελένη Σαράντη και Ηλέκτρα Ρήγκου καλωσορίζουν στην κουζίνα τους τη Roya Saifi και τα πεντανόστιμα πιάτα της από το Αφγανιστάν, προσφέροντας μια νέα γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία σε μια από τις πλέον πολυσύχναστες γειτονιές της Αθήνας, το Παγκράτι.
Adel & Γωγώ – Στοά Κεραμεικός
Στο εστιατόριο ‘Στοά Κεραμεικός’ η σεφ Γωγώ Δελογιάννη συνδυάζει τις ελληνικές γεύσεις της με τις Συριακές συνταγές του Adel Boshi και ετοιμάζουν ένα πλήρες μενού που θα βάλει σε μεγάλο πειρασμό τους Αθηναίους στο ιδανικό κλείσιμο του Φεστιβάλ.
Πρόγραμμα Φεστιβάλ Cooking #WithRefugees 2023
Κυριακή 18 Ιουνίου
Ουκρανική Κουζίνα | Mariia Boryshenko & Κώστας Λύκουρας • Σχεδία Home, Κολοκρώνη 56, Μοναστηράκι (δείπνο)
Δευτέρα 19 Ιουνίου
Καμερουνέζικη Κουζίνα | Dianne Priscille Ndzouatchoua & Αγάπη Μιχελή • Η Λόντζα της Γειτονιάς, Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια (γεύμα, δείπνο)
Ουκρανική Κουζίνα | Mariia Boryshenko & Κώστας Λύκουρας • Σχεδία Home, Κολοκρώνη 56, Μοναστηράκι (δείπνο)
Τρίτη 20 Ιουνίου
Καμερουνέζικη Κουζίνα | Dianne Priscille Ndzouatchoua & Αγάπη Μιχελή • Η Λότζα της Γειτονιάς, Χαρ. Τρικούπη 76, Εξάρχεια (γεύμα, δείπνο)
Τετάρτη 21 Ιουνίου
Αφγανική Κουζίνα | Roya Saifi & Ελένη Σαράντη, Ηλέκτρα Ρήγκου • Lost Athens, Αρχελάου 7, Παγκράτι (δείπνο)
Πέμπτη 22 Ιουνίου
Συριακή Κουζίνα | Adel Boshi & Γωγώ Δελογιάννη • Στοά Κεραμεικός, Μεγ. Αλεξάνδρου 114, Κεραμεικός (δείπνο)
Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι επικοινωνώντας απευθείας με τα εστιατόρια. Το Φεστιβάλ Μαγειρικής Cooking #WithRefugees διοργανώνεται με την υποστήριξη οργανώσεων που βοηθούν τους πρόσφυγες να διευρύνουν τις δεξιότητές τους, να ενδυναμωθούν, να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευκαιρίες και να εισέλθουν στην αγορά εργασίας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη ΜΕΤΑδραση, το Saffron Kitchen Project και την Elahe Penhan, καθώς και το περιοδικό Athens Insider για την επικοινωνιακή υποστήριξη.