Συνεχίζεται το φαινόμενο με τις κλειστές διαδικασίες που περιορίζουν δραστικά τον ανταγωνισμό και τις εκπτώσεις
Με μία έωλη στην πραγματικότητα δικαιολογία, η Περιφέρεια Αττικής προχωρά σε μία ακόμη κλειστή διαδικασία για την ανάθεση ενός θηριώδους έργου, προϋπολογισμού άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.
Πρόκειται για το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΟΡΜΠΙ ΑΠΟ Λ. ΒΑΡΗΣ – ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΜΕΧΡΙ ΕΚΒΟΛΗ», προϋπολογισμού 20.988.800,39 € (προ Φ.Π.Α.), για το οποίο επέλεξε να κάνει διαπραγμάτευση και όχι ανοιχτό διαγωνισμό – «χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 32, παρ. 2.γ του ν.4412/2016», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στη σχετική εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή το απόγευμα της Τρίτης.
Ως γνωστό, η κλειστή διαπραγμάτευση οδηγεί σε πολύ μικρές εκπτώσεις, ενώ μειώνει και τον ανταγωνισμό.
Η διαδικασία επιλέγεται όταν οι συνθήκες είναι επείγουσες.
Η Περιφέρεια επικαλείται πυρκαγιά, που είχε συμβεί τον Ιούνιο του 2022, δηλαδή ένα χρόνο πριν, υποστηρίζοντας ότι οι πιθανές καθυστερήσεις στις διαδικασίες κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών, δεν οφείλονταν σε αυτή.
Και άρα είναι τώρα αναγκασμένη – αυτό εννοεί – να επιλέξει την κλειστή διαδικασία και όχι τον ανοιχτό διαγωνισμό.
Αλλά το ερώτημα παραμένει:
Πώς προέκυψαν κι αν ήταν αναπόφευκτες αυτές οι (όποιες) καθυστερήσεις και πώς είναι δυνατόν το ελληνικό δημόσιο και ο Έλληνα φορολογούμενος να πληρώνει πολλά παραπάνω για έργα εξαιτίας αυτών των χειρισμών;
Και πώς γίνεται επίσης να επιλέγεται τόσο συχνά αυτή η μέθοδος των διαπραγματεύσεων;
Παντού και για όλα υπάρχουν οι καθυστερήσεις που οδηγούν σε αυτή την πανάκριβη λύση;
Ιδού τι αναφέρει σχετικά η εισήγηση της Υπηρεσίας προς την Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να εγκριθεί στο παρά πέντε, το συγκεκριμένο έργο.
«Η Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες και τα πλημμυρικά φαινόμενα από την πυρκαγιά του Ιουνίου 2022 στην περιοχή του ρέματος Κόρμπι, θα χρειαστεί άμεσα Ανάδοχο κατασκευαστή, ώστε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική θωράκιση το συντομότερο δυνατό.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές καθυστερήσεις στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, τον κίνδυνο πρόκλησης νέων πλημμυρικών φαινομένων συνεπεία έντονων καιρικών φαινομένων κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο 2023-2024, το γεγονός ότι η διαδικασία δημοπράτησης του έργου με έτερο τρόπο θα απαιτούσε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (ενώ ελλοχεύει ο συνήθης και αναμενόμενος κίνδυνος καθυστέρησης της διαδικασίας συνεπεία άσκησης πληθώρας ενδικοφανών και ένδικων μέσων από τους συμμετέχοντες οικονομικούς φορείς), κρίνει ότι η απολύτως νόμιμη και προβλεπόμενη διαδικασία του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016, θα αντιμετωπίσει την κατεπείγουσα περίπτωση άρσης των κινδύνων από τα πλημμυρικά φαινόμενα, πριν την έλευση της νέας χειμερινής περιόδου. Ο κίνδυνος που έχει προκληθεί, σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της Περιφέρειας Αττικής καθώς όλα τα όργανα της αναθέτουσας αρχής, ενήργησαν ταχύτατα. Σημειώνεται δε ότι τυχόν καθυστέρηση της υπόψη διαδικασίας, δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο, να λάβουν χώρα νέα έντονά καιρικά φαινόμενα πριν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού τα οποία θα αλλοιώσουν εκ νέου τα δεδομένα που έχει λάβει υπόψη της η εγκεκριμένη μελέτη, θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους για το κοινωνικό σύνολο και να απαιτήσουν συμπληρωματικές μελέτες για την επέκταση των διορθωτικών επεμβάσεων».