Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί του νησιού στον Δήμο και στην Π.Ε. Ζακύνθου για τα πολύ σοβαρά προβλήματα στέγασης και σίτισης των νεοδιόριστων και αναπληρωτών.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου μαζί με την ΕΛΜΕ Ζακύνθου.
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού οικημάτων για δωρεάν στέγαση, δωρεάν σίτιση ή επίδομα σίτισης, ιδιαίτερα για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έκδοση πάσο με έκπτωση για τα πλοία και τα ΚΤΕΛ. Επίσης, ζητούν από τη δημοτική και την περιφερειακή αρχή και το σύνολο των παρατάξεων του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου να συζητήσουν αυτό το θέμα στις επόμενες συνεδριάσεις τους, για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Από την πλευρά της, η κα Έφη Λάζου, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση του άρθρου 32 του νόμου 4483/2017 σε 16 δήμους της χώρας, οι οποίοι ήδη έχουν στείλει τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τους αναγνωρίστηκε με την 16177 Υ.Α. του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 3274/17-5-23), η παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής στους δημοσίους υπαλλήλους τους, λόγω ορεινής ή νησιωτικής περιοχής.
Να σημειωθεί ότι και στη Ρόδο, μετά τις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών για τη στέγαση, τελικά εξασφαλίστηκε το ποσό των 150.000 € από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα ενοικίου σε όλους τους αναπληρωτές Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2022-23.
Έχουμε ζητήσει ένα επίδομα ενοικίου. Βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Ρόδου, που έχει εξασφαλίσει ένα κονδύλι του ύψους των 150.000 ευρώ και με αυτό θα δώσει επίδομα ενοικίου στους αναπληρωτές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.
Πιο αναλυτικά, είπε: «100 νεοδιόριστοι και άλλοι 50-60 αναπληρωτές στην Πρωτοβάθμια και φέτος 57 νεοδιόριστοι που έρχονται στην Πρωτοβάθμια και αρκετοί στη Δευτεροβάθμια αντιμετωπίζουμε τους καλοκαιρινούς μήνες όπου χρειάζονται να μετακομίσουν μεγάλο πρόβλημα όχι απλά αλλά εύρεση καταλύματος. Το είχαμε θίξει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι. Έχουμε ζητήσει ένα επίδομα ενοικίου. Βλέπουμε με μεγάλη έκπληξη ότι υπάρχουν Δήμοι, όπως ο Δήμος Ρόδου, που έχει εξασφαλίσει ένα κονδύλι του ύψους των 150.000 ευρώ και με αυτό θα δώσει επίδομα ενοικίου στους αναπληρωτές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Επίσης με υπουργική απόφαση του Υπ. Οικονομικών, ενεργοποιήθηκε ένας νόμος και σε περιοχές ορεινές ή νησιωτικές δίνουν δωρεάν κατάλυμα και σίτιση σε όλους τους εκπαιδευτικούς που πάνε να μετακομίσουν εκεί. Γιατί να μην κινητοποιηθεί ένας μηχανισμός για να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν λειτούργημα στο νησί μας;».
Στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕΖ, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Είναι γνωστό ότι σημαντικός αριθμός των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας στη Ζάκυνθο (μόνιμοι, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές) προέρχονται από περιοχές εκτός νησιού. Επιπλέον, οι αναπληρωτές, που το σχολικό έτος 2022-23 έφτασαν να είναι το 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών και που προβλέπεται να ξεπεράσουν την επόμενη σχολική χρονιά το 30%, προσλαμβάνονται «κατά κύματα» από τις αρχές Σεπτέμβρη, ακόμα και έως το Μάρτη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν σπίτι για τη διαμονή τους. Σημαντικός μάλιστα αριθμός των εκπαιδευτικών αυτών δουλεύουν σε αυτό το καθεστώς ομηρείας για πάνω από 10 χρόνια και μάλιστα μακριά από τον τόπο συμφερόντων τους. (…)Σε άλλες περιοχές συνάδελφοι εξαναγκάστηκαν επί της ουσίας σε παραίτηση, μια και λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης δεν έβρισκαν σπίτια για να νοικιάσουν!» Δεν είναι δυνατόν ανθρώπους που ούτως ή άλλως τους ταλαιπωρούν γιατί έρχονται από άλλες περιοχές είτε ως αναπληρωτές είτε ως μόνιμοι να μην τους παρέχουν ούτε καν στέγη σε ένα νησί που κυριολεκτικά η οικοδομική δραστηριότητα «χτυπάει κόκκινο».
Όπως δήλωσε στο imerazante ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΖ, Φώτης Προβής, «το κεντρικό κράτος, η Περιφέρεια και ο Δήμος οφείλουν να βρουν μόνιμη και οριστική λύση. Δεν είναι δυνατόν ανθρώπους που ούτως ή άλλως τους ταλαιπωρούν γιατί έρχονται από άλλες περιοχές είτε ως αναπληρωτές είτε ως μόνιμοι να μην τους παρέχουν ούτε καν στέγη σε ένα νησί που κυριολεκτικά η οικοδομική δραστηριότητα «χτυπάει κόκκινο». Δεν μπορούμε να δεχθούμε και να πιστέψουμε ότι κεντρικό κράτος, Περιφέρεια και Δήμος δεν μπορούν να βρουν οικήματα για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε φέτος. Το γνωρίζουν πάνω από 10 χρόνια! Όσα χρόνια υπάρχει η κατάσταση με τα Airbnb. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι άνθρωποι δεν βρίσκουν σπίτι να μείνουν ή τους ζητούν 500-600 ευρώ για ενοίκια ενώ ο μισθός τους μπορεί να μην φτάνει καν τα 900 ευρώ. Ένας εκπαιδευτικός είναι συγκεκριμένα χρήματα που μπορεί να διαθέσει για αυτό το σκοπό. Δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα να δώσει παραπάνω εφόσον ο μισθός είναι δεν είναι στα 1.000 ευρώ».
Για το θέμα της στέγασης μίλησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου Νίκος Βαρδακαστάνης, ο οποίος στάθηκε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και μίλησε για την ανάγκη στήριξής τους από το κράτος. «Πρέπει να δοθεί μια στήριξη όσον αφορά τη διαμονή είτε κάποια χρηματοδότηση είτε κάποια καταλύματα, γιατί πραγματικά είναι μεγάλο το κόστος. Βρίσκουν δύσκολα καταλύματα επειδή πολλά ενοικιάζονται σε τουρίστες με πολύ υψηλό μίσθωμα. Ένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να πληρώσει το μίσθωμα που θα πληρώσει ένας τουρίστας που θα επισκεφτεί το νησί. Ένας εκπαιδευτικός είναι συγκεκριμένα χρήματα που μπορεί να διαθέσει για αυτό το σκοπό. Δεν νομίζω ότι έχει δυνατότητα να δώσει παραπάνω εφόσον ο μισθός είναι δεν είναι στα 1.000 ευρώ. Θα είναι δύσκολη η επιβίωση του, θα έχει συνέπειες και δεν θα μπορούμε να βρούμε εκπαιδευτικούς για τα σχολεία μας, γιατί κανένας δεν θα μπορεί να έρθει στο νησί για οικονομικούς λόγους».