Με αφορμή τα 15 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή Ιάσονα Δεπούντη, η Πολιτιστική Εταιρεία ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ, σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, διοργανώνουν έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού δημιουργού, που συγκαταλέγεται στα κορυφαία ονόματα της ελληνικής μεταπολεμικής ποίησης.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2023.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 19:30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, στην οδό Φίλωνος 29.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Stefan Estermann, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γ. Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.
Για τη φιλία του Ιάσονα Δεπούντη με τον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο θα μιλήσει ο κ. Κώστας Σουέρεφ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων – Ιστορικός.
Στις δημιουργίες της Αναστασίας Δεπούντη θα αναφερθεί η εκπρόσωπος του Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη, Μαίρη Βέργου, ενώ ποιήματα θα απαγγείλει η συγγραφέας-ηθοποιός Ντάγκνυ Γκιουλάμη.
Τα εκθέματα θα παρουσιάσει, με ταυτόχρονη ξενάγηση στον χώρο, ο Δημήτρης Δεπούντης, γιος του ποιητή.
Την εκδήλωση συνοδεύει μουσικά η Μαρία Μποζένα Σουέρεφ, ερμηνεύοντας: Michael Kleofas Oginski (1765-1833), Les adieux à la patrie (1794) για βιολί και πιάνο, Grazyna Bacewicz (1909-1969), Kaprys Polski (1949) για βιολί σόλο.
Λίγα λόγια για τον Ιάσονα Δεπούντη
Ο Ιάσων Δεπούντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1919. Σπούδασε και εργάστηκε στην Αθήνα μέχρι το 1969, οπότε και εγκατέλειψε λόγω των τότε πολιτικών συνθηκών την Ελλάδα για να ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στην Ελβετία. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1944 και παρέμεινε δημιουργικός, αντισυμβατικός και ανήσυχος μέχρι τον θάνατό του, το 2008 στη Ζυρίχη. Ως διανοούμενος, με βαθύ ενδιαφέρον για τις τέχνες και την επιστήμη, συνδέθηκε φιλικά και πνευματικά με τους Μιχάλη Κατσαρό, Νίκο Καρούζο, Νίκο Σπάνια, Νικόλαο Βεντούρα, Αλέξανδρο Αργυρίου, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ιάννη Ξενάκη.
Η έκθεση θα παρακολουθήσει το πολυσχιδές έργο του ποιητή, ακολουθώντας μία στοιχειώδη χρονολογική σειρά, εισάγοντας θέματα και μοτίβα, όπως αυτά εξελίσσονται μέσα στην πορεία του χρόνου. Ο Δεπούντης προσδιοριζόταν ως ποιητής, παρά το γεγονός ότι ασχολήθηκε εκτενώς με διάφορες μορφές του λόγου και της έκφρασης. Έγραψε μεταξύ άλλων πεζογραφήματα, δοκίμια, μελέτες, έκανε μεταφράσεις
και κολάζ, όμως όλες αυτές οι μορφές υποτάσσονται τελικά σε μία μορφή απόδοσης, εκείνη της ποιητικής.
Προθήκες με τεκμήρια από τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη, όπου φυλάσσεται το έργο του ποιητή, καθώς και το αρχείο
της οικογένειας Δεπούντη θα προβάλλουν το ευρύ φάσμα του έργου του Δεπούντη στην έκθεση της Δημοτικής Πινακοθήκης Δήμου Πειραιά και θα συνοδεύονται από εποπτικό υλικό, κατατοπιστικά πάνελ, πίνακες με εικαστικά έργα του ίδιου αλλά και του Νικολάου Βεντούρα, διάφορα προσωπικά αντικείμενα και βίντεο.
Η έκθεση θα αναδείξει μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη σχέση του Ιάσονα Δεπούντη με τον χαράκτη Νικόλαο Βεντούρα (του οποίου θα παρουσιαστούν έργα με θέμα τον Πειραιά, που βρίσκονταν στην κατοχή του Ι. Δεπούντη), καθώς και με τον ποιητή και λογοτέχνη Νικηφόρο Βρεττάκο. Ο Βρεττάκος, που διετέλεσε και δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας (1967-1970) στο παιδικό χωριό Πεσταλότσι (Kinderdorf Pestalozzi) στο ελβετικό καντόνι του Άπεντσελ (Appenzell) και στάθηκε αφορμή να αναζητήσει και ο Δεπούντης καταφύγιο στην Ελβετία, όταν εγκατέλειψε την Ελλάδα, το 1969.