Η ενεργειακή μετάβαση, η βιώσιμη διαχείριση πόρων, η προστασία του περιβάλλοντος, η επιχειρηματικότητα και καινοτομία αποτελούν τους κρίσιμους τομείς για τον μετασχηματισμό των νησιών της χώρας.
Για τον σκοπό αυτό, στην Κύθνο συνεδρίασε για πρώτη φορά, στις 19 Ιουνίου, η Επιτροπή Καθοδήγησης της πρωτοβουλίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027, που έχει στόχο τη συνολική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νησιωτική Ελλάδα.
Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας, που φέρει έναν προϋπολογισμό 150 εκ. ευρώ και εγκρίθηκε ομοφώνως από την Επιτροπή, είναι η αειφορία και ο μετασχηματισμός προς αυτή των ελληνικών νησιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική και κοινωνική ευημερία των κατοίκων τους και η κοινωνική συνοχή.
Προς τούτο, συμφωνήθηκαν οι βασικοί τομείς παρέμβασης: ενεργειακή μετάβαση, βιώσιμη διαχείριση πόρων, προστασία του περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Για να αρχίσουν να υλοποιούνται οι παραπάνω στόχοι, είναι αναγκαίες η ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών, η διασύνδεση του νησιωτικού χώρου και, το σημαντικότερο, η δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
«Τα νησιά μας, τα νησιά όλης της Ελλάδας, αποκτούν ένα ακόμα εργαλείο αξιοποίησης της προοπτικής τους και εμείς είμαστε εδώ για να τα στηρίξουμε» δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο οποίος είχε πρόσφατα παρουσιάσει αποτελέσματα της πρωτοβουλίας στα μέλη της Ενεργειακής Κοινότητα της Χάλκης.
Ο περιφερειάρχης μετέβη στην Κύθνο για να λάβει μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης, στην οποία συμμετείχαν, ο Δ. Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο Carsten Rasmussen, επικεφαλής του τμήματος Ελλάδος-Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αστικής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαν. Κουτουλάκης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Ολ. Αναστασοπούλου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε μέσω διαδικτύου και η Αλ. Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επόμενο βήμα στη μετατροπή της σε ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι η οριστικοποίηση των κριτηρίων επιλογής των νησιών, η έναρξη διαβουλεύσεων με την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών που χρειάζεται να συμμετάσχουν συνδιαμορφώνοντας το χαρακτήρα των παρεμβάσεων και η εξειδίκευση του οδικού χάρτη της πρωτοβουλίας.
Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τη δεύτερη Συνεδρίαση της Επιτροπής, που έχει προγραμματιστεί να γίνει ως το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου, σε νησί του Βορείου Αιγαίου.