Τι κρίνεται την Κυριακή για την ισχύ του Μητσοτάκη, την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ, τις προοπτικές Ανδρουλάκη
Είναι ίσως η πρώτη φορά για εκλογική μάχη, που όχι απλά δεν υπάρχει αμφιβολία για την νικητή, αλλά το ενδιαφέρον στρέφεται στο πόσο μεγάλη θα είναι η νίκη του προπορευόμενου κόμματος – στην προκειμένη περίπτωση της ΝΔ – αλλά και στο πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες στο χώρο της αντιπολίτευσης, με ορισμένες δυνάμεις να δίνουν μάχη επιβίωσης.
Με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά και τα όσα «δείχνουν» τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου, αυτή την Κυριακή κρίνονται τα εξής:
Για τη ΝΔ, το θέμα είναι πόσο ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα κερδίσει. Ο στόχος της είναι να έχει πάνω από 160 βουλευτές στη νέα Βουλή. Αυτή θα είναι η «ασφαλής» αυτοδυναμία για την οποία έχει μιλήσει η ηγεσία της. Για να το πετύχει, πρέπει να διατηρηθεί όσο πιο ψηλά γίνεται πάνω από το 40%, όπως πέτυχε τον Μάιο, ώστε ανεξάρτητα από το πόσα κόμματα θα μπουν τελικά στη Βουλή, να μην κινδυνεύσει να πέσει κάτω από το όριο αυτό.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μάχη αυτή είναι επιβίωσης και διατήρησης σε κάπως σημαντικό ρόλο στο νέο χάρτη και πάντως να κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ψυχολογικό όριο του 20% είναι κρίσιμο να το πετύχει, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι οι αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το εάν θα μείνει ή θα φύγει από την ηγεσία θα καθοριστούν κατά πολύ από την έκβαση αυτής της προσπάθειας.
Για το ΠΑΣΟΚ το στοίχημα είναι να αυξήσει αρκετά το ποσοστό που έλαβε τον Μάιο (11,5%) και να κινηθεί πάνω από το 13%. Εάν το πετύχει, λογικά θα μειώσει κι άλλο τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνει τη νέα δυναμική του. Εάν παραμείνει στα ίδια θα έχει απλά την ικανοποίηση ότι «επιστρέφει», αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να βρει τον τρόπο μίας ολικής επαναφοράς.
Για το ΚΚΕ, ο στόχος είναι να κατοχυρώσει τα κέρδη που είχε τον Μάιο και να αυξήσει έστω κατά κάτι. Η θέση του ισχυροποιήθηκε και μάλλον αυτό επιβεβαιώνει το νέο, πιο «ανοιχτό» στιλ καθοδήγησης του κόμματος που έχει εφαρμόσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Από κει και πέρα επικρατεί ένα ρευστό τοπίο.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δίνει μάχη για να μην έχει μπερδέματα, καθώς η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει απώλειες και από το 4+ που ήταν τον Μάιο, να κινείται λίγο πάνω από το 3 αυτή την εβδομάδα.
Μάχη για να επιβεβαιώσει τη δυναμική που είχε δείξει τον Μάιο, όταν και έμεινε εκτός για 5000 ψήφους, δίνει η ΝΙΚΗ, η οποία δέχθηκε πίεση αυτό το διάστημα και κυρίως απειλείται από τους Σπαρτιάτες, τους οποίους στηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης. Το τελευταίο αυτό κόμμα δείχνει να έχει ανοδική πορεία και πολλοί εκτιμούν ότι μπορεί να μπει τελικά στη Βουλή.
Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχουν και τα τρία αυτά κόμματα που κινούνται από δεξιά της ΝΔ έως την ακροδεξιά.
Από την άλλη η Ζωή Κωνσταντοπούλου εμφανίζεται ως φαβορί για την είσοδο στη Βουλή, αλλά οι χειρισμοί της με τα ψηφοδέλτια της Πλεύσης Ελευθερίας, της έχουν κοστίσει. Αν και δύσκολα θα χάσει το εισιτήριο, οι ψηφοφόροι φαίνεται να το ξανασκέφτονται.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρά την ήττα και την απογοήτευση που είχε τον Μάιο, φαίνεται να συγκράτησε τις φυγόκεντρες δυνάμεις και να παραμένει σε τροχιά κοντά στο κατώφλι του 3%.