Κυβερνητική απόφαση έπειτα από σύσκεψη Μητσοτάκη με Μενδώνη και Χαρδαλιά
Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 28 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην δημάρχου Βύρωνα Νίκου Χαρδαλιά, δόθηκε οριστική λύση στο ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων, στις οποίες βρίσκονται τα θέατρα «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη».
Έτσι λοιπόν, με παρέμβαση-απόφαση του πρωθυπουργού και έπειτα από εισήγηση των δύο υπουργών, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην άμεση απόκτηση των 104 στρεμμάτων, με τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και μέσα από τις διαδικασίες, που προβλέπονται στους οικείους νόμους και Διατάγματα.
Μετά θα ακολουθήσει η, άνευ ανταλλάγματος, παραχώρησή τους στους δύο δήμους. Έτσι, εξασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα ο δημόσιος χαρακτήρας της έκτασης και δίνεται οριστικό τέλος σε δικαστικές και άλλες περιπέτειες δεκαετιών.
Η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα, μετά την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αυτήν, το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού κατά της απόφασης του Εφετείου και ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο να περάσει σε ιδιώτη η έκταση 104 στρεμμάτων στον λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά θέατρα Βράχων και άλλες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής.
Σημειώνεται ότι η επίσπευση, ο συντονισμός και η παρακολούθηση των διαδικασιών απόκτησης της έκτασης και παραχώρησής της στους Δήμους Βύρωνα και Υμηττού-Δάφνης θα γίνει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε τα εξής:
«Το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Πολιτισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής των πολιτών, επιβεβαιώνεται με την άμεση αντίδρασή του και την οριστική λύση που δίδεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μιας σημαντικής έκτασης, με υποδομές πολιτισμού, αναψυχής και άθλησης για τους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού, αλλά και ολόκληρης της Αθήνας. Στα 104 στρέμματα της έκτασης φιλοξενούνται τα ανοικτά θέατρα «Άννα Συνοδινού» και «Μελίνα Μερκούρη», τα οποία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν συνδεθεί με ιστορικές παραστάσεις, με το φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων», αλλά και με τη διαρκή σχέση των πολιτών με τις πολύπλευρες και πολυποίκιλες εκφάνσεις του σύγχρονου πολιτισμού.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτές οι πολιτιστικές υποδομές, όπως και οι χώροι αναψυχής της έκτασης, θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και θα αποδοθούν στους πολίτες του Βύρωνα και του Υμηττού στους οποίους πραγματικά ανήκουν,. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για την άμεση παρέμβασή του, καθώς και το Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και ως π. Δήμαρχος Βύρωνα, παρακολούθησε στενά την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας, τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία για την περιοχή. Το Υπουργείο Πολιτισμού θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών, ώστε ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες με τις ταχύτερες δυνατές διαδικασίες».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και επί 12 χρόνια δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Φεστιβάλ Θεάτρου Βράχων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε τα εξής:
«Το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και τα άμεσα αντανακλαστικά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη έρχονται να αποκαταστήσουν οριστικά και αμετάκλητα τις πολιτιστικές παρακαταθήκες των αειμνήστων Δημάρχων Δημήτριου Νικολαΐδη και Ανδρέα Λεντάκη και το όραμα και κληρονομιά της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη. Μετά από δικαστικές περιπέτειες δεκαετιών και παρά την αρνητική εξέλιξη της απόφασης του Αρείου Πάγου, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει την καταβολή του κόστους αποζημίωσης απόκτησης των 104 στρεμμάτων μέσα από νομικές διαδικασίες αγοράς ή απαλλοτρίωσης της έκτασης, όσο και την απόδοσή της στους κατοίκους των ιστορικών μας Δήμων.
Ο Πολιτισμός για όλους όσους τον υπηρετήσαμε εκεί, στη Σκιά των Βράχων του Υμηττού, αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα αλλά στοίχημα ευθύνης απέναντι στη ιστορία και τους συμπολίτες μας. Απ’ όπου και αν υπηρετούμε ως δημόσιοι λειτουργοί την πατρίδα, η καρδιά μας και το μυαλό μας παραμένει στις γειτονιές μας και θα προσπαθούμε πάντα να είμαστε χρήσιμοι σε αυτές και τους συμπολίτες μας.
Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό για τα άμεσα αντανακλαστικά του και την εξαιρετική συνάδελφο Λίνα Μενδώνη για την ευαισθησία της και στο θέμα της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των ιστορικών θεάτρων μας».
Το χρονικό της δικαστικής διαμάχης
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε το 2003 όταν 16 ιδιώτες κατέθεσαν τις πρώτες αγωγές ισχυριζόμενοι πως η συγκεκριμένη έκταση τούς ανήκει παρότι η φιλοξενία των πολιτιστικών εκδηλώσεων είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Το Ελληνικό Δημόσιο απάντησε πως η περιοχή αποτελείται από δασικές εκτάσεις οι οποίες έχουν περιέλθει στην κυριότητά του και οι Δήμοι Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού δικαιώθηκαν, πρωτόδικα, το 2016.
Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, οι φερόμενοι ως δικαιούχοι προσέφυγαν στο Εφετείο το οποίο, το 2020, κατοχύρωσε την κυριότητα της έκτασης σε εκείνους υιοθετώντας το βασικό επιχείρημά τους ότι ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, προέβη σε κανονική εξαγορά από τους ίδιους συγκεκριμένης έκτασης προκειμένου να ανοικοδομήσει σχολικά συγκρότημα.
Την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, τον περασμένο Μάιο, το δυναμικό παρών είχαν δώσει πολλοί εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων δήμων αλλά και απλοί πολίτες ζητώντας να διαφυλαχτεί η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην αστική ποιότητα ζωής.
Οι δήμαρχοί Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και Δάφνης-Υμηττού, Τάσος Μπινίσκος, τις προηγούμενες ημέρες είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια διάσωσης του χώρου.
Άλλωστε, μόλις λίγες εβδομάδες πριν, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε κατοχυρώσει τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα του λόφου Κοπανά, εξετάζοντας αντιρρήσεις που είχαν υποβάλει οι ιδιώτες διεκδικητές της έκτασης.