Ερώτημα στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ
Οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου ζητούν απαντήσεις για την επικινδυνότητα της εγκατάστασης πλατφόρμας LNG πάνω στο ενεργό ρήγμα Αλμυρού Βόλου.
Οι “Ενεργοί Πολίτες” εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και έθεσαν τα ερωτήματα τους σε επιστολή τους προς το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την οποία έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σε αυτήν αναφέρουν:
«Σας γνωρίζουμε ότι ιδιωτική εταιρεία με την ανοχή του Δήμου Βόλου προτίθεται να εγκαταστήσει πλωτή εξέδρα αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (L.N.G.). στην περιοχή Κριθαριά Βόλου και σε συντεταγμένες 39°17’38”N, 22°55’36”E. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει υπεράκτιο πλωτό τερματικό σταθμό L.N.G., καθώς και υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό φυσικού αερίου για τη διοχέτευση του φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου Μετρητικού Σταθμού.
Με τις γνώσεις που διαθέτουμε ως πολίτες παρατηρούμε ότι από το σημείο της εξέδρας και της επίγειας εγκατάστασης διέρχεται ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της Ελλάδας που έδωσε δύο μεγάλους σεισμούς το 1980 και το 1985.
Θεωρώντας ότι αποτελείτε το μορφωτικό ίδρυμα της χώρας μας με την υψηλότερη εξειδίκευση σε αυτό το θέμα και με υψηλό το αίσθημα ευθύνης σας προς την ελληνική κοινωνία, σας ερωτούμε;
1) Διέρχεται το ενεργό ρήγμα της Νέας Αγχιάλου από το προτεινόμενο σημείο της εγκατάστασης;
2) Πόσο δυνατή είναι η ενεργοποίησή του τα επόμενα χρόνια;
3) Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ένας μεγάλος σεισμός σε πλωτές και επίγειες κατασκευές που θα εδραστούν ακριβώς πάνω σε ρήγμα;“
Για τους Ενεργούς Πολίτες Βόλου: Άννα Ασλάνογλου, Γιάννης Κάιρας, Δημήτρης Κανελλής, Ιφιγένεια Ηλιοπούλου, Στέλιος Λημνιός, Φαίη Τζανετουλάκου»