Ο "υποπτος" ρόλος του ηγουμενου της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Μητρόπολη
Εγκληματική αμέλεια; ενδεχόμενος δόλος; ερωτήματα που θα κληθούν οι υπεύθυνοι να απαντήσουν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο. Μια από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή στην φημισμένη παραλία Λια στη Μύκονο και στο beach bar που βρίσκεται εκεί στο οποίο πραγματοποιήθηκε η περίφημη εκδήλωση γνωστής ωρολογοποιίας με κεντρικό πρόσωπο τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα ΜΠΑΜ για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση οι υπεύθυνοι αφαίρεσαν όλες τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες αλλά και μια ξύλινη κατασκευή, η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, είναι αυθαίρετη. Στη θέση της εγκαταστάθηκε μια εξέδρα, ενώ χιλιάδες λαμπιόνια είχαν τοποθετηθεί στην άμμο.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο οικόπεδο, επισημαίνει ότι η μισθώτρια εταιρεία υπενοικίασε το κτίριο το 2014 σε ομάδα επιχειρηματιών που έχουν το γνωστό εστιατόριο της παραλίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει έγγραφη συναίνεση της Μονής, όπως αναφέρεται ρητά στο μισθωτήριο ανέφερε στην εφημερίδα:
«Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης δεν έχει συναινέσει ποτέ στο να υπάρχουν τρίτοι μέσω της βασικής μισθώτριας που είναι η Paradise Α.Ε.
Το 2015 έληξε η μίσθωση και κρατάνε τα ακίνητα χωρίς νόμιμη αιτία. Η Ιερά Μονή αυτή τη στιγμή έχει ως πρωταρχικό στόχο να αναλάβει πίσω αυτή την περιουσία» και συμπλήρωσε «Η Ιερά Μονή δεν έχει καμία ευθύνη για το τι κάνει ο επιχειρηματίας στην παραλία. Ως εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πάντα κοιτάμε να βρεθούν λύσεις πριν να οδηγηθούμε στο δικαστήριο. Από τη στιγμή που θα έχουμε εξαντλήσει τα περιθώρια να βρεθεί κάποια λύση, θα προχωρήσουμε σε δικαστικές ενέργειες», σημειώνει ο νομικός εκπρόσωπος του μοναστηριού. «Έχει δώσει κι άλλα πράγματα σε τρίτους ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας και δεν είχε ποτέ τη συναίνεσή μας. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της ακίνητης περιουσίας με τον τρόπο που θεωρούμε ότι είναι ορθότερος και νόμιμος με συμβάσεις από δημόσιο διαγωνισμό πλήρως δημοσιευμένες και καταγεγραμμένες εκεί που πρέπει», τονίζει. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει εντολή να πάρει πίσω όλα τα ακίνητα της Ιεράς Μονής Παναγιάς Τουρλιανής.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά για το τι συμβαίνει με τις αυθαιρεσίες και παρανομίες στη Μύκονο μιλώντας στο OTAmagazine.gr ανέφεραν για τη συγκεκριμένη περίπτωση, “για ποιό λόγο, ενώ υπάρχει καταπάτηση ενός σημαντικού μέρους της περιουσίας της Ιεράς Μονής δεν ασχολείται ο ηγούμενος; Πως αυτός ο άνθρωπος λειτουργεί χωρίς να ενημερώνει την Μητρόπολη;” Από την πλευρά του ο ηγούμενος της Ι.Μ. Παναγίας Τουρλιανής αρχιμανδρίτης Αλέξιος μιλώντας στην εφημερίδα είπε: “Η Ιερά Μονή που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου τον έχει νοικιάσει σε επιχειρηματία από το 1990. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξαφνικά ασχολούνται και δίνουν έμφαση σε αυτό τα τελευταία δύο χρόνια. Υπάρχουν συμφέροντα”. Βέβαια πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγούμενος για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει και έρευνα, εδώ και 2 χρόνια αρνείται πεισματικά να πρωτοκολλήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του χώρου με 10απλάσιο ενοίκιο. Ενώ φημολογείται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προσκομίσει τίτλο σπουδών κάτι που αν ισχύει θα πρέπει η Μητρόπολη Σύρου να τον καθαιρέσει από τη θέση του.
Σύμφωνα και με παλαιότερα δημοσιεύματα στις 19 Απριλίου 1990 ο επιχειρηματίας Αναστάσιος Μάρκου Δακτυλίδης υπέγραψε συμφωνητικό μίσθωσης με τον τότε ηγούμενο της Μονής Παναγίας Τουρλιανής, Φιλάρετο Γεροντάρη να εκμεταλλεύεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 την παραθαλάσια έκταση της Λιάς.
Συγκεκριμένα η εκμίσθωση ήταν μέχρι το 2015 αλλά υπήρχε συμφωνία για επέκτασή της έως το 2025. Μέχρι το 2015 το μίσθωμα ανερχόταν σε 2,8 εκατομμύρια δραχμές ήτοι 8217 ευρώ το χρόνο! Με επιπλέον ποσό το 3% των ακαθάριστών εσόδων που δεν μπορούσε να είναι λιγότερο από 700.000 δραχμές το χρόνο ήτοι 2054 ευρώ!
Από το 2015 όταν έληξε η παραπάνω συμφωνία η οικογένεια του Αναστάσιου Δακτυλίδη επέκτεινε το μισθωτήριο για άλλα δέκα χρόνια με μίσθωμα που συμφώνησε με την Ιερά Μονή. Το 2014, ο κ. Μάρκος Δακτυλίδης υπεκμισθώνει σε δυο Ιταλούς επιχειρηματίες το κατάστημα που βρίσκεται στην περιοχή «ΛΙΑ» με μίσθωμα 120.000 ευρώ το χρόνο το οποίο θα καταβαλλόταν σε τρεις ισόποσες δόσεις των 40.000 ευρώ την 30η Ιουλίου, την 30η Αυγούστου και την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Η περίοδος υπομίσθωσης είναι από τις 25 Μαρτίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2029.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 και ενώ βρισκόμασταν εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού και μέτρων για την αντιμετώπισή του, η εταιρεία των Ιταλών που διαχειρίζεται το εστιατόριο beach bar Liasti καταθέτει εξώδικη δήλωση εναντίον της εταιρείας του κ. Δακτυλίδη η οποία της εκμισθώνει το εν λόγω κατάστημα. Στην εξώδικη δήλωση- διαμαρτυρία οι Ιταλοί ισχυρίζονταν ότι: «Παρά την εξαετή αισίως άριστη μέχρι σήμερα συνεργασία μας κατά την διάρκεια της οποίας ουδέν πρόβλημα ανέκυψε, ενώ είμαστε πάντοτε τυπικοί και συνεπείς μας αποστείλατε ένα εξώδικο το οποίο βρίθει αοριστολογιών και τεχνηέντως παραποιεί την αλήθεια με σκοπό να βλάψει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη μας και να μας ζημιώσει ανεπανόρθωτα χωρίς νόμιμη αιτία.
Ειδικότερα: Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και επιβαρυμένη λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (covid-190 γεγονός που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τον μοναδικό κλάδο ενασχόλησης της εταιρείας μας.
Ως γνωστόν σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν στον Ελληνικό και διεθνή τύπο, ο παγκόσμιος τουρισμός μειώθηκε κατά 60-80%. Η επιχείρησή μας σαφώς δεν έμεινε ανεπηρέαστη γεγονός που μας οδήγησε σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία και έλλειψη ρευστότητας. Παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να παραμείνουμε συνεπείς στα καθημερινά και σημαντικώς υψηλά μας έξοδα ενώ με αίσθηση συμβατικής ευθύνης και επαγγελματικής συνέπειας αιτηθήκαμε από εσάς χρονική παράταση προκειμένου να συγκεντρώσουμε το χρηματικό ποσό από τα τυχόν κέρδη που θα σημειώναμε κατά τους μήνες Ιουλίου και του Αυγούστου».
Όπως αναφέρουν στην εξώδικη δηλωσή τους η εταιρεία του Έλληνα επιχειρηματία δεν αποδέχθηκε τα μειωμένα μισθώματα που ζητούσαν να καταβάλλουν οι Ιταλοί. Μάλιστα μεταξύ άλλων στην εξώδικη δηλωσή τους αναφέρουν: «…σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ο ΚΑΔ της επιχείρησής μας έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενος γεγονός που σημαίνει ότι για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο η εταιρεία μας έχει την υποχρέωση να καταβάλει 96.000 ευρώ αντί του αρχικού ποσού ύψους 120.000 ευρώ. Παράλληλα πρέπει να τονιστεί ότι αναμένετε να εκδοθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι πληττόμενες επιχειρήσεις όπως είναι η δική μας θα καταβάλει μειωμένο μίσθωμα και για το μήνα Σεπτέμβριο. Τούτο σημαίνει ότι οι δυο πρώτες δόσεις ανέρχονται στις 64.000 ευρώ (32.000 + 32.000) με ρητή επιφύλαξη για τυχόν ισχύ του μέτρου του μειωμένου μισθώματος και για τον μήνα Σεπτέμβριο γεγονός που θα διαμορφώσει το μίσθωμα στο χρηματικό ποσό των 92.000 ευρώ. Το ως άνω γεγονός οφείλετε να βεβαιώσετε με υποβολή σχετικής δήλωσης σας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα taxisnet εως και την 23/9/2020».
Η παραπάνω εξώδικη δήλωση ήρθε ως συνέχεια επιστολής που είχαν στείλαν στον κ. Δακτυλίδη οι Ιταλοί επιχειρηματίες Μάσσιμο Τσιρίλο, Ενρίκο Καντζίνι και Φάμπιο Τσικάλα μέτοχοι της εταιρείας «LIASTI AE» που εκμεταλλεύεται το ομώνυμο εστιατόριο beach bar. Στην αρχική επιστολή τους ανέφεραν ότι επειδή η τουριστική κίνηση της Μυκόνου εμφάνιζε πτώση 85% σε σχέση με το 2019 λόγω πανδημίας τους ήταν δύσκολο να καταβάλλουν το συμφωνηθέν μίσθωμα. Ακολούθησε εξώδικη δήλωση της πλευράς Δακτυλίδη και στη συνέχεια το παραπάνω εξώδικο.
Ο «πόλεμος» για την εκμετάλλευση της περιοχής και της παραπάνω επιχείρησης έχει και άλλο σκέλος.
Σε αυτό πρωταγωνιστής είναι ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής στην οποία ανήκει η ευρύτερη περιοχή έκτασης 190 στρεμμάτων, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2021 έχει γίνει αποδέκτης προσφορών για όταν λήξη η μίσθωση με την πλευρά Δακτυλίδη να προχωρήσει σε νέες μισθώσεις με ομάδα επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα στις 5 Ιουλίου 2021 το ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής έλαβε πρόταση σύμφωνα με την οποία οι επιχειρηματίες ζητούν να υπογραφτεί συμβόλαιο παροχής για 50 χρόνια με ενοίκιο 60.000 ευρώ ετησίως και τη δυνατότητα προκαταβολής των ενοικίων για τα πέντε πρώτα χρόνια (δηλαδή 300.000 ευρώ) ενώ θα διαθέτουν και το 5% των κερδών κάθε σεζόν στη Μητρόπολη Σύρου για να τα διαθέτει σε ευπαθείς ανθρώπους και φιλανθρωπίες που «η Ιερά Μητρόπολη θα προτείνει στην εταιρεία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή οικονομικής πρότασης.
Σύμφωνα, όμως με πληροφορίες ο ηγούμενος της Μονής, άγνωστο για ποιο λόγο, δεν προχωρά στην πρωτοκόλληση της οικονομικής πρότασης με αποτέλεσμα η Μητρόπολη Σύρου, στην οποία ανήκει να μην μπορεί να εξετάσει το θέμα το οποίο να συμφέρει περισσότερα οικονομικά και τη Μητρόπολη αλλά και τη Μονή, από την μέχρι σήμερα συμφωνία που έχει κάνει.