Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη διαβροχή κατά του δάκου της ελιάς σε όλη τη Λέσβο. Η πρώτη διαβροχή θα έχει διάρκεια οκτώ ημέρες και οι τοπικές κοινότητες οφείλουν να αναρτήσουν το ημερολογιακό πρόγραμμα των συνεργείων για κάθε περιοχή.
Ωστόσο, λόγω του αναμενόμενου καύσωνα και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, αναμένεται να ανακοινωθεί παύση της διαδικασίας για όσο διάστημα διαρκούν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και επανέναρξη, μόλις δροσίσει.
«Η δακοκτονία είναι υπόθεση όλων μας για να έχει αποτέλεσμα» σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, Πανάγος Κουφέλος. Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόταση που επιδιώκει να καταθέσει η Περιφέρεια για την ανασύσταση του λεσβιακού ελαιώνα και για το σκοπό αυτό, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών, γίνεται χαρτογράφηση ανά περιοχή, τόσο των ασθενειών όσο και των εδαφολογικών αναγκών του ελαιώνα.
Όμως, η ελαιοκομική χρονιά δεν αναμένεται καλή για τη Λέσβο, όπως διαπίστωσε ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στο νησί. Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, Γιώργος Λαγουτάρης, «η περσινή ανομβρία έκανε μεν τα φυτά να βλαστήσουν, αλλά δεν έδωσαν καρπό. Υπάρχει ανομοιομορφία της κατάστασης στον ελαιώνα αλλά κυρίως στα πεδινά συναντάται η ακαρπία. Πολλές όμως είναι και οι ασθένειες στον λεσβιακό ελαιώνα με αποτέλεσμα την αναμενόμενη κακή φέτος παραγωγή».