Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Πάσχα είναι εντονότερος και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μοναδική. Ιδού πέντε προορισμοί
Το Πάσχα αποτελεί την πιο κατανυκτική θρησκευτική εορτή. Σε όλη τη χώρα, υπάρχουν έθιμα που θυμίζουν τις ρίζες του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Η Μεγάλη Εβδομάδα, τα Πάθη του Ιησού και η Ανάστασή του οδηγούν χιλιάδες πιστούς στις Εκκλησίες.
Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες ο θρησκευτικός χαρακτήρας του Πάσχα είναι εντονότερος και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται μοναδική. Εμείς επιλέξαμε για εσάς τους πέντε πιο χαρακτηριστικούς.
Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης
Η Πάτμος είναι νησί των Δωδεκανήσων και ο τόπος που ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης. Αγαπημένος θρησκευτικός προορισμός όλο το χρόνο είναι φυσικό το Πάσχα να προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Είναι παγκοσμίως γνωστή ως το ιερό νησί και αξίζει κανείς να βρεθεί εκεί από την Κυριακή των Βαΐων για να μπορέσει να ζήσει το Θείο Δράμα σε όλο του το μεγαλείο.
Η Τελετουργία που ξεκινάει από την Κυριακή των Βαΐων, η τελετή του Νιπτήρος και η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αξίζει να επισκεφτείτε την Πάτμο.
Ειδική μνεία αξίζει να γίνει στην τελετή του Νιπτήρος που γίνεται στη χώρα της Πάτμου τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με τις βυζαντινές παραδόσεις. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μόνο στο εκεί και στα Ιεροσόλυμα. Ξεκίνησε τον 4μ.Χ. αιώνα και συνεχίζεται έως τις μέρες μας. Επίσης, το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε 7 γλώσσες.
Μετέωρα: Η πολιτεία που αγγίζει τον αιθέρα
Πάσχα με σεμνότητα, ταπεινότητα και χωρίς υπερβολές υπόσχονται τα Μετέωρα, σε όποιον τα επιλέξει για αυτές τις άγιες μέρες. Ιδιαίτερος προορισμός για να ζήσει κάποιος ένα Πάσχα – με τη θρησκευτική έννοια του όρου- μέσα σε μία λιτή και διακριτική ατμόσφαιρα.
Οι έξι Μονές που λειτουργούν στα Μετέωρα είναι ανοικτές από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πιστούς να γνωρίσουν το σύνολο των θρησκευτικών λειτουργιών του Θείου Δράματος.
Οι επιτάφιοι είναι στο ίδιο ύφος- όπως και ο στολισμός τους – και το τοπίο μοιάζει να αποτελεί τη συνέχεια εικόνων που δημιουργεί το μυαλό ακούγοντας τις Θείες Λειτουργίες.
Ανήμερα του Πάσχα στην Καλαμπάκα υπάρχουν τα Πασχαλόγιορτα με φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορό. Διαφορετική επιλογή ικανή να σας μεταφέρει τη μυσταγωγία των ημερών.
Σύρος: Ορθόδοξοι και Καθολικοί μαζί
Η αρχόντισσα των Κυκλάδων, η Σύρος, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης Ορθόδοξης και Καθολικής κοινότητας. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων είναι εξαιρετικός προορισμός για το Πάσχα που είναι ξεχωριστό εκεί, αφού γιορτάζεται μαζί για Ορθόδοξους και Καθολικούς, παρόλο που το Καθολικό πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία.
Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει πολλά έθιμα με κορυφαίο τους ψαλμούς του τροπαρίου της Κασσιανής τη Μεγάλη Τρίτη, από τη Μικτή Χορωδία και την ταυτόχρονη περιφορά των Επιταφίων από τις Ορθόδοξες και τις Καθολικές εκκλησίες του νησιού.
Το Μεγάλο Σάββατο, λίγο μετά την Ανάσταση, η Καθολική κοινότητα κάνει περιφορά του αγάλματος του Ιησού.
Τήνος: Εκεί που η πίστη δεν έχει εποχή!
Η Τήνος είναι ένας θρησκευτικός προορισμός για ολόκληρο τον χρόνο. Το Πάσχα είναι φυσικό να αποτελεί μία ιδιαίτερη γιορτή για το νησί και τους επισκέπτες τους από όλο τον κόσμο. Όπως και στη Σύρο, έτσι και εδώ συνυπάρχουν Ορθόδοξοι και Καθολικοί.
Το χωριό Πύργος αποτελεί κέντρο των εθίμων του νησιού. Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια, όπου γυναίκες που στέκονται στα μπαλκόνια λούζουν με μύρο τους παρευρισκόμενους.
Την Κυριακή στο ίδιο χωριό υπάρχει το έθιμο με τις Τριμπονιές. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ετοιμάζουν τις Τριμπονιές τους με μπαρούτι, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο την Κυριακή του Πάσχα.
Μονεμβασιά: Πάσχα στο Μεσαιωνικό Φρούριο
Η μικρή ιστορική πόλη της Πελοποννήσου είναι γνωστή για το Μεσαιωνικό Φρούριο της και το βράχο της, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους την επισκεφτούν για κοντινές εκδρομές στη Σπάρτη και στο Κάστρο του Μυστρά.
Το Πάσχα έχει ξεχωριστή θέση στη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου γίνεται στα στενά σοκάκια, δημιουργώντας την αίσθηση μίας άλλης εποχής, μακριά από τους ήχους και τους ρυθμούς της πόλης.
Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα πραγματοποιείται στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου Χριστού, το έθιμο καψίματος του Ιούδα. Ιδανικός προορισμός και για οικογένειες που θέλουν να μεταφερθούν οδικώς, χωρίς να κάνουν μεγάλες αποστάσεις.