“Η απαγόρευση της δυνατότητας επίσκεψης σε χώρους αστικού πρασίνου που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, χαρά και κοινωνική διέξοδο στους κατοίκους της αβίωτης πόλης μας, ιδίως ενόψει των τρεχουσών αντίξοων συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα, συνιστά αδικαιολόγητη στέρηση με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη σωματική και την ψυχική υγεία“ τονίζουν σε ανακοίνωσή τους ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως” και η Κίνηση Κατοίκων “Εμείς στο Πεδίο του Άρεως”, με αφορμή την απαγόρευση πρόσβασης στο πάρκο από την Περιφέρεια Αττικής λόγω καύσωνα.
Και συνεχίζουν, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Καθήκον της πολιτείας είναι να μεριμνά και να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να εξασφαλίζει το δικαίωμα αυτό στους πολίτες, ακόμη και όταν απαιτείται αύξηση της επιτήρησης και των εν γένει συνθηκών πρόληψης και προφύλαξης των κοινόχρηστων χώρων.
Η τρέχουσα Περιφερειακή αρχή επέλεξε, αντί των ανωτέρω, να απαγορεύσει καθολικά την πρόσβαση των επισκεπτών στα πάρκα αρμοδιότητας της κατά την περίοδο του καυσωνα (με εξαίρεση τα εμπορικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας που υπαρχουν εντός των ίδιων αυτών παρκων, τα οποία επιτρέπεται να συνεχίσουν να λειτουργούν ακωλύτως!). Στερεί έτσι, χωρίς εύλογη αιτία, από τους πολίτες το δικαίωμα πρόσβασης σε έναν προνομιακό χώρο απόλαυσης της φύσης, και δη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης.
Με ένα λακωνικό δελτίο τύπου, χωρίς στοιχειώδη τεκμηρίωση, ανακοίνωσε το επ’ αόριστον κλείσιμο των πάρκων Πεδίο του Άρεως, Αττικό Πάρκο και Πάρκο Τρίτση, παρ´ ότι πρόκειται για εναν εμφανώς υπέρμετρο περιορισμό. Και τούτο, χωρίς καν να εξετάσει προηγουμενως πρόσφορες εναλλακτικές λύσεις για να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί το μέτρο της απόλυτης απαγόρευσης.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που λόγω της κλιματικής απορρύθμισης έχουν γίνει καθεστώς στη χώρα, δεν επιτρέπουν πλέον σε καμία αρχή να αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά με ερασιτεχνισμό.
Γιατί άραγε να είναι αδύνατη η ενισχυμένη παρουσία υδροφόρων οχημάτων στα πάρκα ή η ανάθεση σε εθελοντές της περιφρούρησης των χώρων για την αποτροπή πυρκαγιάς;
Η άρση της απαγόρευσης και η άμεση λήψη από τη Περιφέρεια όλων των πρόσφορων προληπτικών μέτρων αποτελεί επομένως μονόδρομο για την ασφαλή και απρόσκοπτη χρήση και απόλαυση από το σύνολο των κατοίκων των πάρκων της Αττικης, ως κοινωνικού αγαθού και ανθρώπινου δικαιώματος. Τα πρόσωπα αυτά άλλωστε μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση τυχόν κινδύνου ή εστίας πυρκαγιάς.
Ενδεικτική του καταχρηστικού χαρακτήρα της παραπάνω απαγόρευσης είναι η απόφαση του ΣτΕ 2034/2015 που υπερασπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης και απεριόριστης προσβασης του λόφου Φιλοπάππου από επισκέπτες και περίοικους.
– Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Επιμένουμε Πεδίο του Άρεως”