Η διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τις προηγούμενες ημέρες
Χωρίς ΥΔΟΜ (πολεοδομία) μένουν και επίσημα πλέον τέσσερις Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά τη διαπιστωτική πράξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τις προηγούμενες ημέρες, με τους Δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου να αναγκάζονται να αναλάβουν το βάρος της υποστήριξης των πολιτών των περιοχών αυτών για να έχουν πρόσβαση σε αυτού του τύπου τις υπηρεσίες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrinioculture.gr, οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Ακτίου Βόνιτσας, Θέρμου και Ξηρομέρου δεν έχουν τη δυνατότητα σύστασης Υπηρεσιών Δόμησης. Έτσι ο Δήμος Αγρινίου καλείται να υποστηρίξει τους Δήμους Αμφιλοχίας και Θέρμου και ο Δήμος Μεσολογγίου τους Δήμους Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Συνολικά, στη Δυτική Ελλάδα βάσει της διαπιστωτικής πράξης που δημοσιεύτηκε προ ημερών στο ΦΕΚ εννέα Δήμοι δεν διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης.
Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου έλαβε απόφαση για την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας, η οποία πλέον θα ισχύει επ’ αόριστον, καθώς ήδη πέρυσι ο Δήμος Αγρινίου είχε αποφασίσει να υποστηρίξει για ένα χρόνο την υπηρεσία της Αμφιλοχίας λόγω της υποστελέχωσης που αντιμετώπιζε.
Πάντως βάσει νόμου η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Αγρινίου και Αμφιλοχίας βάσει νόμου προβλέπει (εν είδει ανταπόδοσης) τη διάθεση ενός μηχανικού από το Δήμο Αμφιλοχίας στην ΥΔΟΜ Αγρινίου, ενώ για το Δήμο Θέρμου που δεν διαθέτει μηχανικό ούτε σε άλλη υπηρεσία του, προβλέπεται η διάθεση ενός διοικητικού υπαλλήλου.
Στην Αιτωλοακαρνανία το μεγάλο πρόβλημα με τις ΥΔΟΜ που λειτουργούν έχει να κάνει με αυτή του Μεσολογγίου, η οποία μέχρι εξυπηρετεί τους Δήμους Ξηρομέρου και Ακτίου Βόνιτσας και είναι επίσης υποστελεχωμένη, διαθέτοντας μόνο τρεις υπαλλήλους, αδυνατώντας πλέον να διεκπεραιώσει ένα μεγάλο όγκο υποθέσεων. Η ΥΔΟΜ Αγρινίου από την άλλη καλείται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Θέρμου και Αμφιλοχίας. Η στελέχωσή της δεν είναι τόσο προβληματική όσο αυτής του Μεσολογγίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, στο Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών (που ασχολείται με έλεγχο αυθαίρετων και επικίνδυνων κατασκευών) υπάρχει εδώ και πολύ καιρό σοβαρή υποστελέχωση, με συνέπεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες. Αντιθέτως έχει οριακά επαρκή στελέχωση στα Τμήματα Πολεοδομικών Εφαρμογών και Έκδοσης Αδειών Δόμησης τα οποία εξυπηρετούν σε ικανοποιητικό βαθμό τους Πολίτες.
Πάντως πέρυσι οι εργαζόμενοι στις ΥΔΟΜ πανελλαδικά είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για το ζήτημα της υποστελέχωσης, ωστόσο προσλήψεις δεν έγιναν και έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι νομοθετημένη η υποχρέωση των δήμων της χώρας, να συστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), πράγμα που όμως από τη στιγμή που το Κράτος δεν προχώρησε σε προσλήψεις, δεν κατέστη εφικτό για τους μισούς περίπου Δήμους της χώρας, ενώ και στους υπόλοιπους που υπάρχει υπηρεσία η στελέχωση κάθε άλλο παρά σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκεται.
Στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με την υποστελέχωση που αντιμετωπίζουν οι ΥΔΟΜ Μεσολογγίου πρωτίστως και Ναυπάκτου δευτερευόντως. Ο όγκος των φακέλων ειδικά για την ΥΔΟΜ Μεσολογγίου είναι πολύ μεγάλος από τη στιγμή που καλείται να υποστηρίξει και τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ιδιαίτερη οικοδομική δραστηριότητα με νέες επενδύσεις σε παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχειακές μονάδες και όχι μόνο.
Μπορεί πλέον οι νέες άδειες να εκδίδονται ηλεκτρονικά, αλλά οι αρμοδιότητες των ΥΔΟΜ είναι πολλές, όπως αυθαίρετα, καταγγελίες, αυτοψίες που πρέπει να γίνουν σε δημόσιες, αλλά και ιδιωτικές κατασκευές. Σε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία όταν ένας ή δύο υπάλληλοι θα πρέπει να πάει από το Μεσολόγγι σε ένα χωριό της Βόνιτσας ή του Ξηρομέρου για αυτοψίες, αυτό σημαίνει ότι πίσω η υπηρεσία θα υπολειτουργεί…