Οι θέσεις των δύο πλευρών, με φόντο τα κέρδη των τουριστικών επιχειρήσεων και τις... υπό κατάληψη ακρογιαλιές
Ολοένα και περισσότερο έδαφος δείχνει να κερδίζει το τελευταίο διάστημα το λεγόμενο «Κίνημα της Πετσέτας», που στόχο έχει να καταγγείλει την παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρηματίες, κυρίως στα νησιά. Ως «έδρα» και αφετηρία του Κινήματος θα πρέπει να θεωρείται η Πάρος, όπου η «Κίνηση Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες – Save Paros beaches» ανέλαβε πρωτοβουλία για την απόδοση των παραλιών στους κατοίκους, προκαλώντας μάλιστα και εισαγγελική παρέμβαση για την τήρηση του νόμου.
Μία ημέρα μετά την καταγγελία που έκαναν, μέσω της ΕΡΤ, τα μέλη του «Κινήματος της Πετσέτας» για την παράνομη κατάληψη του αιγιαλού στην Πάρο από επιχειρηματίες και την άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης, σήμερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» μίλησαν ο Δαμιανός Γαβαλάς, μέλος της «Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες» και ο Μάρκος Κωβαίος, δήμαρχος του νησιού.
«Δεν θέλουμε να φύγουν οι ξαπλώστρες από το νησί μας. Αυτό που ζητάμε είναι κάτι σχεδόν επαναστατικό για την Ελλάδα, δηλαδή την εφαρμογή της νομιμότητας. Ζητάμε τα νόμιμα. Ζητάμε από τις Αρχές να πράξουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, ώστε να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα» δήλωσε ο κ. Γαβάλας.
Όπως είπε, οι παραλίες στο νησί είναι πολλές και υπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις σε οργανωμένες παραλίες, στις οποίες ο δήμος και η κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου έχει νόμιμα παραχωρήσει τμήματα του αιγιαλού. «Εκεί ο επιχειρηματίας μπορεί να αναπτύξει τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες νόμιμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει» συμπλήρωσε το μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για ελεύθερες παραλίες.
Όπως κατήγγειλε, υπάρχουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων που έχουν οριστεί από τη σύμβαση παραχώρησης. «Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό» σημείωσε ο κ. Γαβαλάς.
Κληθείς να απαριθμήσει σε ποιες παραλίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα, επισήμανε ότι οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες και μόνο ένα μικρό μέρος είναι διαθέσιμο για τον κόσμο που δεν θέλει να πληρώσει, για να ξαπλώσει στην αμμουδιά.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις των επιχειρηματιών, όταν κάποιος επιλέξει να απλώσει την πετσέτα του στην παραλία, μην κάνοντας χρήση κάποιας ξαπλώστρας, ανέφερε ότι, εκτός από την παράκληση να φύγει, υπάλληλος τον προσέγγισε, λέγοντάς του ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση στην αμμουδιά. «Βιώνουμε μια συνθήκη, όπου έτσι κι αλλιώς η ασυδοσία είναι τόσο διάχυτη. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Ο καθένας μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει γιατί δεν έχει ελεγχθεί ποτέ, πόσο μάλλον να του έχουν καταλογιστεί συνέπειες» τόνισε σχετικά.
Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, «υπάρχουν τουλάχιστον δύο γνωστές σε εμάς περιπτώσεις, όπου οι παραλίες είναι κατειλημμένες στο 100%,, χωρίς να υπάρχει άδεια έστω και για ένα τετραγωνικό μέτρο. Αυτές είναι οι παραλίες που μάλιστα έχουμε επισκεφτεί στις δύο πρόσφατες εκδρομές μας».
Αναφορικά με το εάν αυτές οι πρωτοβουλίες είναι σε γνώση των τοπικών αρχών, ο κ. Γαβαλάς αποκάλυψε ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει αποσταλεί αίτημα, το οποίο το έχουν υπογράψει 2.200 πολίτες. Στο αίτημα, που απευθύνεται σε Δήμο, Κτηματική Υπηρεσία, Εισαγγελέα Εφετών, Εισαγγελία Πρωτοδικών, Λιμεναρχείο κλπ, οι πολίτες ζητούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα νόμιμα. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γαβαλάς, μαζί με το έγγραφο, τα μέλη του «Κινήματος της Πετσέτας» έχουν επισυνάψει και ένα ογκώδες έγγραφο, στο οποίο καταγράφονται με ονοματεπώνυμα δεκάδες περιπτώσεις εξόφθαλμα παραβάσεων στον αιγιαλό της Πάρου.
Αναφορικά με το πώς αντέδρασε ο Δήμος Πάρου στα αιτήματα των πολιτών, δήλωσε ότι «η ίδια η υπονόμευση της δημοτικής αρχής στην κίνησή μας, μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε στον δρόμο, να βρισκόμαστε σε παραλίες».
Υπαρκτό το πρόβλημα, λέει ο δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Γαβαλά, αναφέρθηκε στη νομοθεσία που είναι συγκεκριμένη και την ΚΥΑ που βγαίνει κάθε τρία χρόνια και ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Κτηματικής Υπηρεσίας, που είναι ο ιδιοκτήτης των παραλιών, υπογραμμίζοντας ότι οι παραλίες ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών και ότι ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα.
«Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες, καταπληκτικές, που είναι ελεύθερες. Υπάρχουν παραλίες που είναι πάρα πολύ καλοί επαγγελματίες, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες όπου κάποιοι επιχειρηματίες αυθαιρετούν» δήλωσε ο κ. Κωβαίος. Όπως είπε, μόνη αρμοδιότητα των δήμων είναι μέχρι τον Ιούνιο να μαζέψουν τα παραστατικά, ώστε να γίνουν τα συμβόλαια, τα οποία θα υπογράψει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες.
Ο ίδιος έκανε λόγο για υποστελέχωση των υπηρεσιών και την ύπαρξη μόνο δύο δημοτικών αστυνομικών, που κάνουν ελέγχους σε όλες τις τουριστικές παραλίες. Θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, είπε ότι οι αυθαιρεσίες απαντώνται μόνο σε ορισμένες παραλίες και ο ίδιος, ως δήμαρχος, έστειλε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου έγγραφη καταγγελία.
Αναφορικά με το εάν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα τμήμα του αιγιαλού, δήλωσε ότι έχουν ελεγχθεί και οι εκθέσεις (πραγματογνωμοσύνης) έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία. Όπως είπε, αρκετοί επιχειρηματίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις απαντήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία, που αργεί χαρακτηριστικά, και έχουν βάλει τραπεζοκαθίσματα -ενέργεια που, όπως παραδέχτηκε, είναι αυθαίρετη.
«Το ευχάριστο είναι ότι χθες (1/8) η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής Δικαιοσύνης λειτουργούν» σημείωσε. Ο κ. Κωβαίος κατέληξε, λέγοντας ότι «το πρόβλημα πραγματικά υπάρχει και είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας».
Τι λένε άλλοι δήμαρχοι
Σε δηλώσεις στην ενημερωτική ιστοσελίδα in.gr, για το ίδιο φλέγον ζήτημα, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, ανέφερε: «Στη Μύκονο πριν από δύο χρόνια υπήρχε πρόβλημα στις παραλίες. Αφορούσε παλαιούς αιγιαλούς. Πλέον υπάρχει πλήρης τάξη στο νησί. Ο δήμος έχει νοικιάσει κάποιους χώρους, η Κτηματική Υπηρεσία άλλους και υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι».
Ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός, παραδέχθηκε από την πλευρά του πως υπάρχει αντίστοιχο ή σχεδόν αντίστοιχο πρόβλημα με αυτό στην Πάρο: «Υπάρχουν και εδώ διαμαρτυρίες. Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη επιτροπή κατοίκων για το θέμα αυτό. Δεν υπάρχουν ωστόσο διαδηλώσεις και τέτοια φαινόμενα. Στο νησί έχουν υπάρξει συλλήψεις και αυτόφωρα σε άτομα που έχουν τοποθετήσει, όπου έχει διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα, παράνομα ομπρέλες. Μισθώθηκαν σε κάποια… παλαβά σημεία χώροι. Εμείς ως δήμος κάνουμε δημοπρατήσεις έως 30 Ιουνίου, πρόστιμο δεν μπορούμε να βάλουμε σε περίπτωση που κάποιος κάνει κάτι που θεωρείται παράνομο, διαβιβάζουμε πρωτόκολλα. Να αναφέρουμε πως πλέον η Κτηματική στη Νάξο έχει στελεχωθεί και λειτουργεί πολύ καλύτερα πια. Να διευκρινίσουμε πως εμείς δημοπρατούμε σημεία που έχουν λάβει την έγκριση της Κτηματικής, της Αρχαιολογίας και του Ο.Φ.Υ.Π.Ε.Κ.Α. Το πρόβλημα είναι όταν υπάρχουν στη σειρά καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει μέτρο. Να μην υπάρχει πλεονασμός. Να υπάρχουν κενά, για να μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει την παραλία. Δεν υπάρχει λόγος να τσακωνόμαστε για τέτοια πράγματα».
Η δήμαρχος Ελαφονήσου, Έφη Λιάρου τόνισε πως δεν υπάρχουν προβλήματα στις παραλίες, αλλά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με την αγοραστική δύναμη των επισκεπτών. «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Ενώ οι κρατήσεις πάνε καλά στα καταλύματα, το μεγάλο πρόβλημα είναι στον κλάδο της εστίασης. Εκεί δεν υπάρχει κίνηση δυστυχώς. Η εστίαση πονάει. Αναφορικά με τις παραλίες του δήμου, η κατάσταση έχει ως εξής. Έχουμε κλασικά τα τρία πόστα στο Μεγάλο Σίμο. Για το ένα από αυτά δεν υπήρξε ενδιαφέρον στη δημοπρασία που διενεργήθηκε. Υπάρχουν λοιπόν δύο πόστα σε μια παραλία δύο χιλιομέτρων, άρα υπάρχει μεγάλος ελεύθερος χώρος. Στο Μικρό Σίμο έχουμε δύο γειτνιάζοντα πόστα μόνο με απευθείας παραχώρηση, άρα και εκεί έχουμε πολύ ελεύθερο χώρο. Στην Παναγία έχουμε ένα πόστο μισθωμένο, επομένως και εκεί έχουμε χώρο. Ακόμη και εντός οικισμού στο Κοντογόνι, που και εκεί το κάθε κατάστημα νοικιάζει την προβολή του, είτε είναι εστιατόριο είτε επιχείρηση με ξαπλώστρες, το υπουργείο Πολιτισμού έθεσε τους όρους του και ζήτησε να υπάρχει και ελεύθερος χώρος».