Ιδιοκτήτες σπιτιών στον Βροντάδο έστειλαν και πάλι εξώδικο στον Δήμο για το έθιμο
Ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο της Χίου, ένα έθιμο, η προέλευση του οποίου είναι ασαφής, αλλά η τοπική παράδοση θεωρεί ότι οι ρίζες του κρατούν από την Οθωμανική εποχή, έχει διχάσει το νησί αφού ιδιοκτήτες σπιτιών στο χωριό, αντιδρούν στο τόσο θεαματικό αλλά επικίνδυνο έθιμο που μετατρέπει την περιοχή σε εμπόλεμη ζώνη. Ήδη, από τα μέσα Μαρτίου οι θιγόμενοι έστειλαν έγγραφα στην αστυνομική διεύθυνση του νησιού, αλλά και εξώδικο στο δήμο και στον διοικητή της αστυνομίας προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί φέτος ο ρουκετοπόλεμος. Λίγα 24ωρα πριν την Ανάσταση και ενώ στο νησί βρίσκεται και τηλεοπτικό συνεργείο από το Λας Βέγκας για να μεταδώσει ζωντανά το έθιμο, οι κάτοικοι στον Βροντάδο που δεν επιθυμούν τον ρουκετοπόλεμο, έστειλαν για δεύτερη φορά εξώδικο στον Δήμο. Και αν ο δήμαρχος νίπτει τας χείρας του ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, και ισχυρίζεται ότι ο Δήμος δεν διοργανώνει καμία εκδήλωση για το συγκεκριμένο έθιμο, έρχεται η απόφαση που εγκρίνει 23.391,51 ευρώ για την προφύλαξη και αποκατάσταση της Ενορίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής.
Στο δεύτερο εξώδικό τους οι θιγόμενοι κάτοικοι αναφέρουν ότι με την παραπάνω απόφασή του ο Δήμος ομολογεί «απροκάλυπτα ότι χρηματοδοτεί με τα χρήματα των δημοτών και των φορολογουμένων πολιτών εν γένει έκνομες ενέργειες ενώ ομολογεί τη βεβαιότητα της πρόκλησης σοβαρών ζημιών στην περιουσία τρίτων, οι οποίες θα χρήζουν αποκατάστασης». Σύμφωνα με το εξώδικο που υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Νικόλαος Κωστακόπουλος, επισημαίνουν ότι ο δήμος με αυτόν τον τρόπο καθίσταται συμμέτοχος στην επικείμενη τέλεση σειράς ποινικών αδικημάτων, εφόσον το έθιμο επαναληφθεί και φέτος, ενώ υπενθυμίζουν ότι το Πάσχα του 2007, δύο άτομα είχαν υποστεί καθολικά εγκαύματα από τον ρουκετοπόλεμο.
Ήδη, ο Δήμος Χίου έχει ξεκινήσει διαδικασίες κάλυψης των σπιτιών με σύρματα, που σύμφωνα με το εξώδικο δεν προστατεύουν από τις ρουκέτες και παραπέμπουν σε εμπόλεμη ζώνη, ενώ κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης των ρουκετών υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ ήδη κατασκευάζονται παράνομα και χωρίς κανένα έλεγχο χιλιάδες ρουκέτες. «Στην απευκταία περίπτωση που συμβεί κάποιο δυστύχημα και χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή ουδείς θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν γνώριζε», σημειώνουν.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης ανέφερε στο OTAmagazine.gr ότι ο δήμος δεν διοργανώνει κανένα έθιμο ωστόσο ο δήμος συνδράμει στην προστασία των Εκκλησιών και των κατοικιών της περιοχής και στον καθαρισμό πριν και μετά. «Άποψή μου είναι ότι το έθιμο θα γίνει. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι που αντιδρούν, αλλά το έθιμο αυτό έχει βαθιές ρίζες, πάνω από έναν αιώνα. Έχει έρθει πάρα πολύς κόσμος και ξένα τηλεοπτικά δίκτυα και η αίσθησή μου είναι ότι θα γίνει το έθιμο».
Η παρουσία και ξένου τηλεοπτικού συνεργείου με 70 άτομα από το Λας Βέγκας που κάνει αυτές τις ημέρες προετοιμασίες για να μεταδώσει ζωντανά τον εκρηκτικό και άκρως θεαματικό ρουκετοπόλεμο, επιδείνωσε τις ανησυχίες των κατοίκων που θέλουν να σταματήσει το έθιμο και οι οποίο σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας ανέφεραν ότι «ο Δήμος Χίου επιθυμεί να μεταδώσει σε ζωντανή μετάδοση τον βομβαρδισμό των σπιτιών μας» ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμαρχο. Εκείνος βέβαια αρνήθηκε κάθε σχέση με αυτές τις προετοιμασίες.