Στον εισαγγελέα προσέφυγε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησία για το έργο της Κάρλας, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν πληροί τους τρεις βασικούς άξονες για τους οποίους έγινε, ήτοι την περιβαλλοντική αποκατάσταση, την ύδρευση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και την άρδευση περίπου 100.000 στρεμμάτων γύρω από τη Λίμνη στους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας.
Όπως ανέφερε το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Στέλιος Λημνιός, η Π.Π.Μ. επιπλέον ενημέρωσε την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ θα καταθέσει ο ίδιος για δεύτερη φορά στον εισαγγελέα μεθαύριο Πέμπτη και στη συνέχεια θα ενημερώσει και την Εθνική και Ευρωπαϊκή Αρχή Διαφάνειας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο κ. Λημνιός επισήμανε ότι το έργο ανέλαβε η Περιφέρεια το 2014, διότι καταργήθηκαν με απόφαση του Ελληνικού Κράτους οι ΕΕΥΔΕ και εν προκειμένω αυτή της Κάρλας, που εκτελούσε το έργο.
Επιπλέον, τόνισε ότι ο κ. Αγοραστός ανέθεσε τη διαχείριση του φράγματος που διαχειρίζεται το νερό που έρχεται από τον Πηνειό στη λίμνη, στον ΤΟΕΒ Πηνειού μια “συνεταιριστική οργάνωση που λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού δικαίου. Ο ίδιος είπε ότι οι αγρότες έχουν κάνει έργα και παίρνουν το νερό πριν καν πέσει στη λίμνη. Ποιος τα ελέγχει αυτά. Το έργο το περπατήσαμε. Έπρεπε να έχει 11 θυροφράγματα αλλά έχει περισσότερα και το νερό δεν φθάνει στη λίμνη όχι φέτος με την ανυδρία αλλά όλα τα χρόνια από το 2015 και μετά. Η λίμνη δεν ξεπέρασε ποτέ κατά ένα μέτρο το οικολογικό της όριο”.
Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να ολοκληρώθηκαν τα έργα της ύδρευσης, όμως νερό δεν έρχεται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα. “Υπάρχουν ποινικές ευθύνες” τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το πώς θα γίνει η διαχείριση της λίμνης, κάτι που έπρεπε ήδη να είναι έτοιμο. “Εμείς έχουμε καταθέσει εισαγγελέα υπόμνημα εδώ και τρεις μήνες. Καταθέσαμε πρώτη φορά, δεν ήλθαν όλες οι απαντήσεις από τις υπηρεσίες που ζητούσαμε και θα δώσω τη δεύτερη κατάθεση, μεθαύριο Πέμπτη.
Το έγγραφο που εστάλη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης
Στο έγγραφο που κατατέθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. κοινοποιούνται ερωτήματα που έχουν τεθεί από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) προς τη Γενική Διεύθυνση Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στο έργο κατασκευής της Κάρλας για την έγκριση του οποίου, από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει συμβάλει στο παρελθόν και η Π.Π.Μ.
“Προκειμένου να φτάσουμε στη διατύπωση αυτών των ερωτημάτων υπάρχει ένα ιστορικό το οποίο σας επισυνάπτουμε, καθώς και η γνώση μας σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έργα που συνοδεύουν την κατασκευή της λίμνης (φράγμα) Κάρλας.
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Σύντομο ιστορικό:
· Στις 25 και 26 Απριλίου 2023, ο έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος του Βόλου, είχε εκτεταμένες αναφορές για αιφνίδια, εκτεταμένη οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κάρλα με την εμφάνιση νεκρών ψαριών σε πολλά σημεία της επιφάνειας του νερού.
· Στις 02/05/2023 απευθύναμε έγγραφο στη Γενική Διεύθυνση Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν στην πορεία των έργων της Κάρλας
· Στις 11/05/2023 καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Βόλου
· Μην έχοντας λάβει εμπρόθεσμα απάντηση από την Π.Θ. (στο από 02/05/2023 έγγραφό μας) ξαναστείλαμε έγγραφο στις 22/06/2023 ζητώντας να τύχουμε απάντησης
· Στις 28/06/2023 η Διευθύντρια της Υπηρεσίας μας ενημέρωσε ότι απάντηση θα λάβουμε από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό
· Μη έχοντας λάβει απάντηση μέχρι τις 13/07/2023, αποστείλαμε, την ημέρα αυτή, Αναφορά στο ΣτΠ και στις 14/07/2023 καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας
· Μετά από παρέμβαση του ΣτΠ, με έγγραφο, στις 24/07/2023 προς τον Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστό , λάβαμε γενικόλογη απάντηση στα ερωτήματά μας με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο όμως έφερε την υπογραφή του Περιφερειάρχη κ. Κ. Αγοραστού
Κατόπιν αυτών επανήλθαμε με συγκεκριμένα πάλι ερωτήματα προς τη Γενική Διεύθυνση Έργων και Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας “.