Τι λέει το νέο ΕΣΕΚ
Στο 44% καθορίζεται ο στόχος για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που έχει ήδη σταλεί στους φορείς της αγοράς από το ΥΠΕΝ και πρόκειται να κατατεθεί στην Κομισιόν τον ερχόμενο Οκτώβριο μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Αντίστοιχα η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ορίζεται ότι θα φτάσει στο 78%. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό ΕΣΕΚ που είχε παρουσιαστεί από το ΥΠΕΝ στις αρχές του έτους η συμμετοχή των ΑΠΕ προβλεπόταν να είναι στο 45% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας και στο 80% στην ηλεκτροπαραγωγή.
Όσον αφορά στον πήχη για τα φωτοβολταϊκά που θα βρίσκονται σε λειτουργία στο τέλος της δεκαετίας αυτός καθορίζεται στα 13,4 GW από 13,1 GW τον Ιανουάριο. Αυξημένη αντίθετα είναι η φιλοδοξία για τα χερσαία αιολικά, με την εγκατεστημένη ισχύ τους να καθορίζεται στα 7,6 Γιγαβάτ το 2020 (από 7 Γιγαβάτ).
Μειωμένος είναι επίσης ο στόχος για τα offshore αιολικά, καθώς προβλέπεται ότι το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς τους θα είναι 1,9 Γιγαβάτ (από 2,7 Γιγαβάτ). Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την πρόταση, οι πρώτες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), στις οποίες θα εγκατασταθούν τα πρώτα πάρκα, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα ως το τέλος 2024 και θα καλύπτουν τον εν λόγω στόχο. Οι διαγωνισμοί για τις “ταρίφες” τοποθετούνται έως το τέλος του 2025 ή τις αρχές του 2026.
Η ισχύς των υπόλοιπων τεχνολογιών ΑΠΕ παραμένει σταθερή, στα 800 Μεγαβάτ. Ως συνέπεια, το “πράσινο” χαρτοφυλάκιο αναμένεται να ανέρχεται στα 13,5 Γιγαβάτ (από 14,7 Γιγαβάτ που προέβλεπε η παρουσίαση του Ιανοαρίου). Επίσης, η εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικών το 2030 τοποθετείται στα 3,8 Γιγαβάτ (από 4 Γιγαβάτ τον Ιανουάριο), αυξημένη κατά 700 Μεγαβάτ. Προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο στόχος είναι καταρχάς η ολοκλήρωση κατασκευής και θέση σε λειτουργία του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας (160 Μεγαβάτ) και της μονάδας στο Μετσοβίτικο (29 Μεγαβάτ).
Τα 700 Μεγαβάτ νέας υδροηλεκτρικής ισχύος θα συμπληρωθούν από την κατασκευή και θέση σε λειτουργία άλλων μεγάλων μονάδων που ωριμάζουν αδειοδοτικά (όπως του υδροηλεκτρικού Αυλακίου εγκατεστημένης ισχύος 83,6 – 100 Μεγαβάτ), καθώς και μικρών υδροηλεκτρικών έργων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 513 Μεγαβάτ.
Αποθήκευση ενέργειας
Στο νέο ΕΣΕΚ υπάρχουν αλλαγές και όσον αφορά στη διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς προβλέπεται ότι έως το 2030 θα βρίσκεται σε λειτουργία ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 5,3GW από 8,1 GW τον Ιανουάριο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό είναι το “ψαλίδι” στις μπαταρίες, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων το 2030 καθορίζεται πλέον στα 3,1 Γιγαβάτ (από 5,6 Γιγαβάτ). Αναπροσαρμογή προς τα κάτω γίνεται και στις μονάδες αντλησιοταμίευσης, που καθορίζονται στα 2,2 Γιγαβάτ το 2030 (από 2,5 Γιγαβάτ).
Αντίθετα, στα 7,7 Γιγαβάτ ανακαθορίζεται η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων αερίου στο τέλος της 10ετίας (από 7 Γιγαβάτ). Την ίδια ώρα, οι λιγνιτικές μονάδες αναμένεται να έχουν αποσυρθεί στο σύνολό τους μέχρι το 2030, με την “Πτολεμαΐδα 5” να βγαίνει εκτός συστήματος δύο χρόνια νωρίτερα.
πηγή: capital.gr