Στη «σκιά» των καταστροφών στον θεσσαλικό κάμπο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από ελάχιστους υπουργούς, καθώς η παρουσία του εκεί δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όπως στο παρελθόν.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, οι υπουργοί που είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των προβλημάτων που άφησε πίσω του το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, θα παραμείνουν στο πεδίο και στα υπουργεία τους.
Η ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο αναμένεται κινηθεί σε τρεις άξονες:
Ο πρώτος θα είναι η περαιτέρω θωράκιση της χώρας έναντι της κλιματικής αλλαγής, που προβλέπει την αλλαγή του μοντέλου της Πολιτικής Προστασίας, δηλαδή δομικές αλλαγές για την ενίσχυση της κρατικής μηχανής, ώστε να μπορεί καλύτερα να αντιμετωπίζει τις διαρκώς αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Ο δεύτερος άξονας θα είναι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με τον πρωθυπουργό να δίνει έμφαση στον εκσυγχρονισμό του κράτους και των δομών του. Στην προμετωπίδα βρίσκονται η Υγεία, η Δικαιοσύνη και η Παιδεία. Υπενθυμίζεται ότι μεγάλο μέρος αυτών των αλλαγών είχε συζητηθεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και είναι έτοιμα τα νομοσχέδια για την υλοποίησή τους. Αφορούν, μεταξύ άλλων, το νέο νοσοκομειακό χάρτη, την αναβάθμιση των νοσοκομείων, την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά και την αυστηροποίηση ορισμένων ποινών.
Ο τρίτος άξονας, δηλαδή οι οικονομικές εξαγγελίες, θα είναι προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες, δεδομένου ότι το κόστος των καταστροφών στη Θεσσαλία είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί και συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους 600 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, η ανάγκη ανασυγκρότησης τόσο της Θεσσαλίας όσο και του Έβρου, που επλήγησαν αντίστοιχα από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, υποχρεώνει την κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους προς τη στήριξη των κατοίκων τους, αλλά και την ανοικοδόμηση των υποδομών τους.
Ωστόσο, όποιο περιθώριο δίνει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός, θα διατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, με φειδώ, προς τους πλέον αδύναμους, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην πίεση του πληθωρισμού. Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης έχει ήδη νομοθετηθεί και πως πρέπει να κρατηθεί το τιμόνι σταθερό, με στόχο το πλεόνασμα από 0,7% έως 1% του ΑΕΠ.