Η καταστροφική διαχείριση της διοίκησης Λαμπρινού και η καταγγελία 5 παρατάξεων
Τις τελευταίες ημέρες, βρίσκονται σε έξαρση οι συζητήσεις που αφορούν στην άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο άλλοτε κραταιός Δήμος Ηρακλείου, όπως ομολογούν πλέον ακόμη και τα πιο αρμόδια στελέχη της δημοτικής αρχής.
Πολλοί, δυστυχώς, είναι αυτοί που μιλούν πλέον ευθέως για οικονομική κατάρρευση του τέταρτου σε μέγεθος Δήμου της χώρας! Και μάλιστα όταν αποκαλύπτεται ότι ο νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση Κουράκη, ένα εύρωστο ταμείο με διαθέσιμα 30 εκατομμύρια ευρώ!
Είναι απορίας άξιον και πολλοί θεωρούν αναγκαίο έναν εξονυχιστικό έλεγχο των πεπραγμένων των τελευταίων ετών. Ειδικά το πώς ο κ. Λαμπρινός αξιοποίησε τον αμφιλεγόμενο νόμο Θεοδωρικάκου, που επέτρεψε σε μειοψηφικές ουσιαστικά δημοτικές αρχές να διαχειριστούν ανεξέλεγκτα τις υποθέσεις των Δήμων, κυρίως δε στα οικονομικά θέματα.
Το χειρότερο είναι πως οι εξαιρετικά δυσάρεστες αυτές εξελίξεις, αποτελούν ήδη βασικό θέμα συζητήσεων στους κύκλους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά και πανελλαδικά στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τους κορυφαίους Δήμους της χώρας, που παλαιότερα πρωτοπορούσε σε πολλά πεδία, ακόμα και πολιτικά (ο Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης ήταν Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ).
Οι απορίες αυτές γίνονται εντονότερες, όταν ληφθεί υπόψιν ότι άλλοι μεγάλοι Δήμοι, όπως λ.χ. της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όχι μόνο δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, αλλά διαθέτουν σημαντικά πλεονάσματα.
Το έγγραφο φωτιά για τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής
Χαρακτηριστικό των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου, είναι ένα εσωτερικό έγγραφο που έστειλε στις 10 Απριλίου η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών σε όλες τις Αντιδημαρχίες, σε όλες τις Διευθύνσεις και σε όλα τα Τμήματα του Δήμου Ηρακλείου.
Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται με δραματικό τόνο ότι “οι δυνατότητες του Προϋπολογισμού για το έτος 2023 είναι εξαιρετικά περιορισμένες και το αποθεματικό δεν επαρκεί για να καλύψει τα χρηματικά ποσά που ζητούν οι υπηρεσίες με αιτήματα αναμόρφωσης προϋπολογισμού”…
Στο ίδιο έγγραφο προστίθεται ότι “δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αιτήματα αναμορφώσεων από το αποθεματικό του Δήμου, αφού αυτό είναι μόλις 100.000 ευρώ”, ενώ παράλληλα “υπάρχουν πιέσεις για να βρεθούν ποσά τα οποία δεν υπάρχουν”!
Και τονίζεται ότι “η εκτέλεση του προϋπολογισμού έτους 2023 θα είναι σε οριακά επίπεδα”…
“Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι πάει λάθος ή προκύψει μια έκτακτη ανάγκη εκτός από αυτές που έχουν προγραμματιστεί και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό, τότε τίθεται σε κίνδυνο ολόκληρο το σχήμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2023 και ο Δήμος μπορεί να καταρρεύσει οικονομικά”!!!
Γιατί και πώς κατέρρευσε οικονομικά ο Δήμος Ηρακλείου;
Οι δυσμενέστατες αυτές εξελίξεις μπορεί να προκαλούν δυσάρεστη έκπληξη σε όσους τις πληροφορούνται, δεν αιφνιδιάζουν όμως κανένα από εκείνους που ασχολούνται σοβαρά με τις δημοτικές υποθέσεις, ούτε βέβαια τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που έχουν αναφερθεί επανειλημμένως στο πρόβλημα και έχουν αναλύσει διεξοδικά τις αιτίες που οδήγησαν στην σημερινή διαλυτική κατάσταση.
Οι πάντες όμως διερωτώνται σήμερα, πώς και για ποιους λόγους κατέρρευσε οικονομικά ο Δήμος Ηρακλείου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν οικονομικά εύρωστος.
Αποχωρώντας από τον Δήμο η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Κουράκη, είχε παραδώσει δημοτικά ταμεία με διαθέσιμα 30 εκατομμύρια ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα και χωρίς καμία υποχρέωση. Πώς λοιπόν κατέρρευσε οικονομικά αυτό το δημοτικό οικοδόμημα;
Την απάντηση δίδουν επαΐοντες και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που τονίζουν ότι η Δήμος Ηρακλείου κατέρρευσε οικονομικά από τον τρόπο λειτουργίας της σημερινής δημοτικής αρχής. Τον μειοψηφικό αλλά και αυταρχικό τρόπο λειτουργίας, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς στόχους.
Την εξήγηση των λόγων που οδήγησαν στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο τον Δήμο Ηρακλείου, έδωσαν προ ημερών με κοινή ανακοίνωση τους και οι πέντε (5) Δημοτικές Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, (αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.) που τόνιζαν, μεταξύ άλλων:
“Οι απευθείας αναθέσεις, η δημιουργία Οργανισμών με ροή χρηματοδοτήσεων που δαπανώνται χωρίς ελέγχους από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι ατομικές πολιτικές χωρίς Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και Προγραμματισμό οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα”.
Στην ίδια ανακοίνωση, οι πέντε Δημοτικές Παρατάξεις επεσήμαναν επίσης: “Η Δημοτική Αρχή συνολικά είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Το έλλειμα των 14 εκ. του 2022 που με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθεί και φέτος οδηγεί τον Δήμο στον μηδενισμό των τραπεζικών του αποθεμάτων. Και έτσι δίπλα στα προβλήματα της ΔΕΥΑΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ, προστίθεται και το οικονομικό αδιέξοδο που διαφαίνεται για τον Δήμο Ηρακλείου”.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προκαλεί εύλογες ανησυχίες για το αύριο του ιστορικού Δήμου Ηρακλείου.
Και κάθε μέρα που περνά γίνονται εντονότερες οι φωνές που επισημαίνουν την ανάγκη να δημιουργηθεί το ταχύτερο, και όσο είναι ακόμα δυνατόν, ένα ισχυρό ανάχωμα που θα αποτρέψει μια ενδεχόμενη απόλυτη οικονομική καταστροφή του Δήμου Ηρακλείου, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες όχι μόνο στα τοπικά δημοτικά πράγματα, αλλά θα επηρεάσει γενικότερα την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ολόκληρη η Ανακοίνωση των 5 Παρατάξεων κατά της διοίκησης Λαμπρινού
Το μετέωρο βήμα των οικονομικών του Δήμου μας.
Δεν είναι τυχαία η εξέλιξη των οικονομικών του Δήμου και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται.
Δυστυχώς για όλους εμάς δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» καθώς αυτές οι προβλέψεις είχαν επισημανθεί από όλους μας, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού και ήταν και ένας λόγος που δεν τον ψηφίσαμε.
Οι απευθείας αναθέσεις, η δημιουργία Οργανισμών με ροή χρηματοδοτήσεων που δαπανώνται χωρίς ελέγχους από το Δημοτικό Συμβούλιο, οι ατομικές πολιτικές χωρίς Ολοκληρωμένο Σχεδιασμό και Προγραμματισμό οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.
Η Δημοτική Αρχή συνολικά είναι υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση. Το έλλειμα των 14 εκ του 2022 που με μαθηματική ακρίβεια θα επαναληφθεί και φέτος οδηγεί τον Δήμο στον μηδενισμό των τραπεζικών του αποθεμάτων.
Και έτσι δίπλα στα προβλήματα της ΔΕΥΑΗ και της ΔΕΠΑΝΑΛ, προστίθεται και το οικονομικό αδιέξοδο που διαφαίνεται για τον Δήμο Ηρακλείου.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της Δημοτικής Διακυβέρνησης του κ. Λαμπρινού και των συνεργαζόμενων παρατάξεων. Δεν αξίζει στο Ηράκλειο τέτοια προοπτική, ούτε τέτοιοι «μελλοντικοί» σωτήρες.
Σύντομα οι Ηρακλειώτες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα: «Ποτέ ξανά τέτοια διοίκηση στον Δήμο Ηρακλείου».
Οι Παρατάξεις
Ηράκλειο 3.7.5
Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες
Συνεργασία για το Ηράκλειο
Συν + Πράξη Δημοτών Ηρακλείου
Ηράκλειον Αξίζει