Με υπουργική απόφαση, εις βάρος των πολιτών, χρειάζεται ιατρική συνταγή με αντίστοιχο τίμημα για το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σκληρή επίθεση κατά της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, αλλά και πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Συγκεκριμένα, μέσα από βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος λέει ότι η Ειρήνη Αγαπηδάκη «έχει πληρωθεί» και πως τη διατριβή της έδωσαν οι «άλλες εταιρείες», εννοώντας τη Novartis.
Την έντονη αντίδραση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) έχει προκαλέσει η απόφαση για τον αντιγριπικό εμβολιασμό με ιατρική συνταγή. Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, με την εγκύκλιο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, αποφάσισε «να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες».
Ο ΠΦΣ σημειώνει ότι η διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή, συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και διερωτάται:
«Τι έχει αλλάξει και:
1ον) Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,
2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές».
Αναφέρει επίσης, ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό.