Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και νομική σύμβουλος της Κομισιόν είναι η Ελένη Χρονοπούλου, η γυναίκα που, κατά πληροφορίες, έχει καταγγείλει για κακοποίηση (σ.σ. βιασμό και ξυλοδαρμό) τον ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με τον ίδιο να ανακοινώνει την παραίτησή του και την Κουμουνδούρου να αναφέρει πως θα παραμείνει εκτός Ευρωομάδας, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Η καταγγέλλουσα είναι δικηγόρος στο επάγγελμα και στενή συνεργάτιδα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ πληροφορίες την θέλουν να βρίσκεται και μεταξύ των υποψηφίων να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Η υπόθεση αφορά καταγγελία της γυναίκας για περιστατικό που, κατά την ίδια, έχει συμβεί πριν από τρία χρόνια, με τον Αλέξη Γεωργούλη να αρνείται τις κατηγορίες και να δηλώνει πως πρόκειται για συκοφαντία, η οποία παίρνει διαστάσεις, «όχι τυχαία», λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ο ηθοποιός και ευρωβουλευτής σημειώνει πως προτίθεται να δώσει τη μάχη στη Δικαιοσύνη.
Την ίδια ώρα οι βελγικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό και τη Δευτέρα, κατά την έναρξη της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ανακοίνωσε ότι έχει γίνει αίτημα για την άρση της ασυλίας του από τις βελγικές αρχές.
Από δω και πέρα, την υπόθεση αναλαμβάνει η νομική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα ακολουθηθούν όλα τα προβλεπόμενα στάδια για την άρση της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή.
Η ανακοίνωση Γεωργούλη
Σε ανακοίνωσή του, ο Αλέξης Γεωργούλης ανέφερε: «Δυστυχώς ζούμε σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές. Προς μεγάλη μου έκπληξη πληροφορούμαι ότι υποβλήθηκε σε βάρος μου, καταφανώς ψευδής και συκοφαντική καταγγελία, για περιστατικό που δήθεν συνέβη πριν τρία χρόνια. Απέναντι σε αυτήν την ψευδή και προσβλητική επίθεση, που πραγματοποιείται -μάλλον όχι τυχαία- λίγες ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές, προτίθεμαι να δώσω τη μάχη μου στη δικαιοσύνη, για την αλήθεια και την αποκατάσταση του ονόματός μου, αιτούμενος ο ίδιος την άρση της ευρωβουλευτικής μου ασυλίας».
Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».
Ανακοίνωση και από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ανακοίνωση εξέδωσε και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία σημειώνει: «Ο ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης τίθεται εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέχεια της ενημέρωσης που είχαμε σήμερα για καταγγελία εις βάρος του και δεδομένης της ανάγκης να διαλευκανθεί πλήρως η σχετική υπόθεση».
ΝΔ: «Να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Παραιτήθηκε ή αποπέμφθηκε;»
Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ θέτει ερωτήματα για την υπόθεση της άρσης ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι παραιτήθηκε από την ευρωομάδα και από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από αίτημα για άρση της ασυλίας του. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι τέθηκε εκτός κόμματος ύστερα από ενημέρωση που είχαν σήμερα για καταγγελία εις βάρος του. Σε τι ακριβώς αφορά η καταγγελία; Έγινε σήμερα για πρώτη φορά; Ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε όπως λέει ο ίδιος ή αποπέμφθηκε όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Επειδή, προφανώς, οι λόγοι που οδηγούν έναν ευρωβουλευτή εκτός κόμματος είναι εξαιρετικά σοβαροί, οι πολίτες αναμένουν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ».
ΠΑΣΟΚ: Η υπόθεση Γεωργούλη αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα
«Η υπόθεση για την οποία ζητήθηκε η άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Αλέξη Γεωργούλη, αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωτίστως από τον ελεγχόμενο από τη δικαιοσύνη. Κανείς άλλος δεν έχει δώσει πολιτικές προεκτάσεις παρά μόνο ο ίδιος» αναφέρει σε ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ.
Η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο όνομα της κυρίας Ελένης Χρονοπούλου, προσθέτει επίσης: «Το αίτημα άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη είναι προϊόν έρευνας των βελγικών αρχών έπειτα από καταγγελία, που έγινε το 2020.
Οι διαδικασίες που ακολουθούν οι βελγικές αρχές, εναπόκεινται στη δική τους αρμοδιότητα και δεν «υπαγορεύονται» από τρίτους, όπως υπονοούν κάποιοι δήθεν δικαιωματιστές.
Υπάρχει όμως πράγματι μια πολιτική διάσταση, που επισημαίνουμε:
Είναι ντροπή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τ’ άλλα δηλώνουν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διαρρέουν ονόματα μη σεβόμενοι την ποινική προδικασία.
Ακόμη και σε αυτό το τραγικό γεγονός, υπέρτερη αξία έχει το μικροκομματικό τους συμφέρον.
Απαιτείται να επιδειχθεί από όλους η ίδια διακριτικότητα και σοβαρότητα, με τις οποίες το θύμα εδώ και τόσο καιρό χειρίζεται την υπόθεση τηρώντας απαρέγκλιτα τη μυστικότητα της διαδικασίας».