Μια βιωματική προσέγγιση με αφετηρία το 1922 και τελικό προορισμό το 2023 αποτελεί η συναυλία «ΙΩΝΙΑ-Πύλη στον Χρόνο», που θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο, με αφορμή τη συμπλήρωση -το 2022- των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Το δράμα του ξεριζωμού, οι προσδοκίες και η αισιοδοξία για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής σε μια νέα πατρίδα, από την Ιωνία σε μια άλλη γη, περιγράφεται μέσα από ένα πρωτότυπο, σύγχρονο μουσικό-αφηγηματικό ταξίδι, με οδηγούς τις φωνές της Μελίνας Ασλανίδου, του Γεράσιμου Ανδρεάτου, του Άκη Δείξιμου και των Δήμητρας Σταθοπούλου και Ανδρέα Λάφη.
Ιωνία, η αιώνια ελληνική γη. Η γη της τρωικής εκστρατείας και των Αργοναυτών, η γη των κατορθωμάτων του Μεγαλέξανδρου και αυτών του ∆ιγενή Ακρίτα. Η γη του Ομήρου και του Σεφέρη, η γη που φιλοξένησε τις ελληνικές αξίες, η προαιώνια μυθική γη με τους εκεί εγκατεστημένους από την αρχαιότητα συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς.
Αυτή η τάξη των πραγμάτων αντιστράφηκε το 1922 και αυτή η μυθική γη χάθηκε για πάντα, αμετάκλητα. «Γεγονός μοναδικό στην ιστορία του ελληνισμού» χαρακτηρίζει ο Σεφέρης την καταστροφή του 1922 (∆οκιµές Γ’, 63).
Αυτό που δεν χάθηκε όμως είναι ο πολιτισμός της Ιωνικής γης, λαμπρή κληρονομιά και πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους Έλληνες. Η λογοτεχνία, η προφορική παράδοση, η γαστρονομία, η λαϊκή τέχνη και πάνω απ’ όλα η μουσική. Η μουσική της Μικράς Ασίας που πέρασε το Αιγαίο και μπόλιασε την ελλαδική με την πρωτοτυπία, τη φαντασία και τον πλουραλισμό της.
Οι δημιουργοί του έργου Θάνος Γεωργουλάς και Κώστας Τερζάκης αναφέρουν σχετικά:«Το μουσικό έργο «ΙΩΝΙΑ-Πύλη στον Χρόνο» γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη μας να τιμήσουμε την μνήμη, τα επιτεύγματα και την υπερηφάνεια εκατομμυρίων Ελλήνων και συγγενών μας. Μέσα από 23 ολοκαίνουργια τραγούδια και επιλεγμένα κείμενα ανάμεσά τους, θέλουμε να αφηγηθούμε ανάγλυφα την ιστορία από το 1922 έως σήμερα και να αισθανθούμε τα γεγονότα που καθόρισαν την σύγχρονη Ελλάδα. Με σημερινό, μοντέρνο τρόπο, προσεγγίζουμε στιχουργικά και μουσικά, γνωστές και άγνωστες πτυχές στοχεύοντας στην ενσυναίσθηση των θεατών- ακροατών.
Το πρωτότυπο Ορατόριο «ΙΩΝΙΑ-Πύλη στον Χρόνο» αποτελείται από τέσσερα μέρη. Ξεκινάμε από την περιγραφή της ζωής στις πόλεις της Μικρασίας, το όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τα συναισθήματα χαράς κι ελπίδας για ένωση με την Μαμά Πατρίδα. Στην συνέχεια έχουμε την ήττα, την καταστροφή, την βαρβαρότητα του πολέμου. Στο τρίτο μέρος κυριαρχούν οι αγώνες των προσφύγων να βρουν τόπο και τρόπο επιβίωσης. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος περιγράφεται η ένταξή τους, η ενσωμάτωσή τους στην υπόλοιπη κοινωνία, η δημιουργία μιας νέας Ελλάδας, οι δυνατότητες και οι προσδοκίες. Ένα μουσικό ταξίδι στην καρδιά και στην ταυτότητά μας!»
Με 23 ολοκαίνουργια τραγούδια και απλές, επεξηγηματικές αφηγήσεις ανάµεσά τους, η παράσταση στοχεύει στα συναισθήματα των θεατών και ζωντανεύει µε σύγχρονο, ανθρωποκεντρικό τρόπο τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας µας.
Η γνώση, η ψυχαγωγία και ο φόρος τιμής στους ξεριζωμένους Έλληνες της Ιωνίας, δίνονται μέσα από διαφορετική, πρωτότυπη προσέγγιση, που προσπαθεί να γεφυρώσει αυτά τα 100 χρόνια, αγγίζοντας σήµερα τις καρδιές µας.
Με παραδοσιακά μουσικά όργανα σε καινούργιες, πρωτότυπες μελωδίες και ενορχηστρώσεις του Θάνου Γεωργουλά και στίχους και κείμενα του Κώστα Τερζάκη αποτελούν την εγγύηση για μια συναυλία υψηλής αισθητικής.
Συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι οι: AHEPA ΕΛΛΑΣ, ΑHΕPΑ Π. Φαλήρου και AHEPA Πειραιά, που τόσα χρόνια με τις δράσεις τους διατηρούν τον Ελληνισμό στη σύγχρονη κοινωνία και προωθούν τα ιδανικά της ανθρωπιάς, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Στη συναυλία συμμετέχουν 21 μουσικοί σε ορχήστρα κινηματογραφικού τύπου, η 70μελής Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, η Παιδική Χορωδία Γιώργου Σκλήκα και η 50μελής Χορωδία Ενηλίκων Δήμου Νέας Σμύρνης.