Τα πάντα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο
Στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών αναμένεται να κριθούν συνολικά έξι περιφέρειες της χώρας, όπου δεν αναδείχθηκε νικητής με πάνω από 43% που απαιτείται για να γίνει κάποιος περιφερειάρχης από την πρώτη Κυριακή. Η ΝΔ κατέγραψε μία ακόμα μεγάλη νίκη, καθώς μετά από την άνετη αυτοδυναμία που κέρδισε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, επιβεβαιώνει την ηγεμονία της και στην αυτοδιοίκηση.
Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Επιπλέον, με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, και την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που κέρδισε απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.
Ποιες περιφέρειες θα κριθούν στο δεύτερο γύρο
–Πελοποννήσου, όπου ο Δημήτρης Πτωχός (ΝΔ) που συγκεντρώνει 42,4% και θα δώσει μάχη για εκλογή με τον Πέτρο Τατούλη που συγκέντρωσε 32,24%. Κρίσιμα τα 7-8άρια των ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ.
–Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο εκλεκτός της ΝΔ, Χρήστος Μέτιος συγκεντρώνει 41,6% ,έναντι 35,43% που συγκεντρώνει ο ανεξάρτητος προερχόμενος από τη ΝΔ, Χριστόδουλος Τοψίδης. Ακολουθεί ο Καγγελίδης Δαμιανός με 9,15%, ενώ η μάχη θα κριθεί και με τις αποφάσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ που έλαβαν από 6%.
–Θεσσαλίας, όπου ο Κώστας Αγοραστός (ΝΔ) συγκέντρωσε 41,54%, έναντι 34,16% που συγκέντρωσε ο Δημήτριος Κουρέτας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ). Το ζήτημα είναι αν θα λειτουργήσει αντικυβερνητικό μέτωπο με το ΚΚΕ, καθώς ο υπόψηφιός του Τσιαπλές Αναστάσιος έλαβε 12,80%. Ωστόσο από την άλλη υπάρχει ένα 9,37% της προερχόμενης από τη ΝΔ, Τζανακούλη Ελευθερίας.
–Βορείου Αιγαίου, όπου ο Αλκιβιάδης Στεφανής (ΝΔ) συγκέντρωσε 40,36%, έναντι 33,7% που συγκέντρωσε ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης (ανεξάρτητος προερχόμενος από ΝΔ). Τρίτη δύναμη αναδείχθηκε το ΚΚΕ με την Αγλαΐα Κυρίτση να λαμβάνει ποσοστό 13,36%, ωστόσο με δεδομένο ότι δεν θα στηρίξει κάποιον υποψήφιο στο β’ γύρο, το κρίσιμο ποσοστό είναι το 11,21% της υποψήφιας που υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
–Δυτικής Μακεδονίας, όπου ο ανεξάρτητος Γιώργος Αμανατίδης, συγκέντρωσε 36,17%, έναντι 34,57% που συγκέντρωσε ο Γιώργος Κασαπίδης (ΝΔ). Το σίγουρο είναι πως περιφερειάρχη θα βγάλει το 20,84% που έλαβε η Ζεμπιλιάδου Γεωργία με την υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
–Ιονίων Νήσων, όπου ο «αντάρτης» της ΝΔ Ιωάννης Τρεπεκλής, συγκεντρώνει 31,65%, έναντι 27,88% που συγκεντρώνει η εκλεκτή της κυβέρνησης, Ρόδη Κράτσα. Μικρή η διαφορά και θα κριθεί από τις αποφάσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ (16%) και του ΚΚΕ (14%), αλλά και του ΠΑΣΟΚ που έλαβε σχεδόν 9%.
Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη απειλή που υπάρχει για να χάσει η ΝΔ προς την κεντροαριστερά, είναι η Θεσσαλία, καθώς στις άλλες που θα κριθούν στο β’ γύρο, οι ανταγωνιστές είναι… γαλάζιοι αντάρτες. Από τις 13 περιφέρειες η ΝΔ εξασφαλίζει τουλάχιστον 7, (μαζί με την Κρήτη, όπου στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη).
Ειδικότερα:
Στην Αττική, ο Νίκος Χαρδαλιάς εξελέγη άνετα με 46,59%.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα με 58,31%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου ο Αλέξανδρος Καχριμάνης με 54,94%
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 60,13%.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Γιώργος Χατζημάρκος με 66,58%.
Στη Στερεά Ελλάδα ο Φάνης Σπανός με 48,49%.
Στην Κρήτη ο Σταύρος Αρναουτάκης (με στήριξη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) με 78,19%.