Χωρίς τέλος τα προβλήματα στα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου. Αυτή τη φορά, στο «κάδρο» μπαίνει το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, με τον κίνδυνο να απωλέσει τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις αναισθησιολόγους που εργάζονται μέχρι σήμερα.
Πρακτικά, εάν φύγουν, άμεσα θα διακοπεί η λειτουργία των χειρουργείων, αλλά και των βασικών λειτουργιών της Μαιευτικής κλινικής, αφού χωρίς αναισθησιολόγους δεν θα είναι δυνατόν να γίνουν χειρουργεία, αλλά ούτε και γέννες. Μόνο έκτακτα περιστατικά θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ουσιαστικά, το νοσοκομείο δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Την Παρασκευή 29/9/23 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο των διασυνδεόμενων νοσοκομείων νομού Λασιθίου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο διοικητής, Μανώλης Ανδρεαδάκης, η αντιπρόεδρος, Δαρατσιανού Μαρία, αναπληρώτρια διοικήτρια της Α.Ο.Μ. Σητείας και τα τακτικά μέλη, Μουδατσάκης Νικόλαος, αιρετός εκπρόσωπος των γιατρών και Μανουσάκης Γεώργιος, αιρετός εκπρόσωπος των λοιπών εργαζομένων.
Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε να ζητηθεί η προκήρυξη 17 μόνιμων ιατρικών θέσεων για το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου (ΓΝΑΝ), 6 θέσεων για το νοσοκομείο Σητείας, 13 θέσεων για το νοσοκομείο Ιεράπετρας και 4 θέσεων για το νοσοκομείο Νεάπολης. Στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται 1 θέση αναισθησιολόγου επιμελητή Α για το ΓΝΑΝ, 1 θέση αναισθησιολόγου επιμελητή Α για το Νοσοκομείο Σητείας και δύο θέσεων αναισθησιολόγων επιμελητών Α για το Νοσοκομείο Ιεράπετρας.
Στην απόφαση αυτή μειοψήφησε η Αναπληρώτρια Διοικήτρια της Αποκεντρωμένης Οργανικής Μονάδας (ΑΟΜ) Σητείας, σύμφωνα με την οποία, επειδή και οι τρείς (3) τελευταίες προκηρύξεις για την θέση Αναισθησιολόγου που έχουν γίνει από την ΑΟΜ Σητείας, απέβησαν άγονες, κρίνεται απολύτως αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή, η προκήρυξη της θέσης να είναι σε βαθμό Διευθυντή, καθώς και για την ΑΟΜ Ιεράπετρας η θέση Αναισθησιολόγου να προκηρυχτεί στο βαθμό του Διευθυντή.
Συνεπώς τα μέλη του Δ.Σ. που υπερψήφισαν την απόφαση αυτή ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο νυν Διευθυντής της Χειρουργικής και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έντονη πίεση που ασκήθηκε από το υπουργείο σήμερα Τρίτη 10/10/23 θα συνεδριάζει ξανά το ΔΣ και ο διοικητής έχει περιλάβει στην ημερήσια διάταξη την τροποποίηση της συγκεκριμένης απόφασης.
Τι θα συμβεί πρακτικά: Αν η απόφαση τροποποιηθεί και οι θέσεις των αναισθησιολόγων στα Νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας προκηρυχθούν σε βαθμό Διευθυντή, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τη λειτουργία του αναισθησιολογικού τμήματος του ΓΝΑΝ αφού υπηρετούν 4 διευθυντές αναισθησιολογίας που μπορούν (και προφανώς κάποιοι προτίθενται) να υποβάλουν αιτήσεις για τις θέσεις στα Νοσοκομεία Σητείας και Ιεράπετρας.
Εφόσον στο νοσοκομείο παραμείνουν ένας ή ακόμη και δυο αναισθησιολόγοι θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία, και θα μένουν πολλές εφημερίες το μήνα ακάλυπτες, κάτι που θα επηρεάσει τη λειτουργία της ΜΕΘ αλλά και των περισσότερων κλινικών του Νοσοκομείου.
Δηλαδή, ενώ το αναισθησιολογικό τμήμα του ΓΝΑΝ και τα τακτικά χειρουργεία του, είναι τα μόνα που λειτουργούν στο νομό Λασιθίου, θα σταματήσουν και η το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου δεν θα λειτουργεί πλέον ως Γενικό Νοσοκομείο. Σε αναβρασμό βρίσκονται όλοι οι Διευθυντές των κλινικών που επηρεάζονται άμεσα από αυτήν την κατάσταση.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων Γιώργος Μανουσάκης, αλλά και γιατροί του νοσοκομείου, εξέφρασαν την αγανάκτηση του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υποβαθμιστεί η λειτουργία του κεντρικού νοσοκομείου του νομού.
Οι αλλαγές γίνονται στην Προκήρυξη, σύμφωνα με τους ίδιους, διότι έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τρεις εκ των τεσσάρων αναισθησιολόγων, που εργάζονται στο ΓΝΑΝ, να καλύψουν τις παραπάνω θέσεις σε Ιεράπετρα και Σητεία.