Η ελληνική εκδοχή του «Are we dating the same man?» είναι εδώ
Ήρθε και στην Ελλάδα. Εδώ και λίγες μέρες είναι γεγονός και ήδη μετρά πάνω από 18.000 ενεργούς χρήστες. Για τι ακριβώς κάνουμε λόγο; Για τη σελίδα στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το γνωστό σε όλους Facebook, που αναζητά η ενδιαφερόμενη τις πιθανές απιστίες του συντρόφου της ή «τσεκάρει» κατά το κοινώς λεγόμενο, αν ο πιθανός νέος της σύντροφος είναι διαθέσιμος ή απλά… ξενοκοιτάει. Η ελληνική εκδοχή του «Are we dating the same man?» είναι εδώ με τον τίτλο να μεταφράζεται σε κάτι πιο απλό και κατινίστικο ως «Μήπως έχουμε τον ίδιο γκόμενο;».
Η αλήθεια είναι πως η κατά καιρούς μόδα που αναπτύσσεται στο εξωτερικό και αφορά οτιδήποτε που περιλαμβάνει έκθεση του συμμετέχοντα, κλειδαρότρυπα και άλλα παρεμφερή, έρχεται στην χώρα μας και βρίσκει πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης. Μέσα σε όλα λοιπόν, μας επισκέφτηκε και αυτό το νέο φρούτο. Πρόκειται για μία εφαρμογή στην οποία συμμετέχει, μόνο κατόπιν προσκλήσεως, όποια γυναίκα θεωρεί ότι πρέπει να πάει την παρακολούθηση σε ένα νέο level. Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις για προφανείς και μη προφανείς λόγους. Από τη μία πλευρά θα πει κανείς πως καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Επίσης ότι οι φωτογραφίες που αναρτώνται στην σελίδα δεν είναι κρυφές, αλλά ανεβασμένες σε ανοιχτούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οπότε ελεύθερες για να τις δει όποιος το επιθυμεί. Από την άλλη όμως εγείρονται ενστάσεις.
Η ιδιωτικότητα στις μέρες μας σηκώνει πολύ κουβέντα. Από την στιγμή, που συνειδητά επιλέγεις να μοιραστείς στιγμές του προσωπικού βίου στο διαδίκτυο, είναι δεδομένο ότι είναι ελεύθερο στον καθένα να σχολιάσει, να αναπαράγει ακόμα και να μοιραστεί με τρίτους δικό σου υλικό. Πόσο προστατευμένος μπορεί να αισθάνεται κανείς απέναντι σε οποιοδήποτε, εν προκειμένω γυναίκα, θελήσει να τον εκδικηθεί ή να τον διαπομπεύσει; Πρακτικά καθόλου. Το νομικό καθεστώς του διαδικτύου παραμένει θολό σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς ξεκάθαρα όρια. Το internet έχει αλλάξει την ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Είναι σύμμαχος και βοηθάει σημαντικά στην ταχύτητα μιας έρευνας, αν και εκεί χρειάζεται προσοχή και γνώση για να αποφύγεις τα πάμπολλα σκουπίδια, στην ταχύτητα μετάδοσης των γεγονότων, έχει απλουστεύσει εργασίες σε χρόνο, κόπο και χρήμα. Έχει γεννήσει όμως και πολλές παθογένειες.
Η ταχύτητα μετάδοσης των ειδήσεων για παράδειγμα, αύξησε τα λεγόμενα fake news, που διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Στις ανθρώπινες σχέσεις άλλαξε τον τρόπο που φλερτάρουμε, που προσεγγίζουμε το άλλο φύλο ή αναπτύσσουμε κοινωνικές συναναστροφές. Δεν είναι λίγες οι φορές που γινόμαστε καχύποπτοι ή θεωρούμε το λιγότερο περίεργο έναν άνθρωπο, που δεν επιθυμεί να έχει κοινωνικά δίκτυα και να αφήνει το αποτύπωμα του στα social media. Ο σύγχρονος άνθρωπος τα κάνει όλα γρήγορα. Βαριέται εύκολα, ταξιδεύει μέσω οθονών παρά δια ζώσης, ψάχνει ερωτικό παρτενέρ με βάση όχι την επαφή ή την εντύπωση που θα του γεννήσει ο άλλος, αλλά με βάση προφίλ και αναλογίες ως ηλεκτρονικός εγκέφαλος.
Δεν είναι τυχαίο πως οι τζίροι των online πλατφορμών στο dating αυξάνονται με γεωμετρικοί πρόοδο. Την εμπιστοσύνη στο σύντροφο μας, στα κοινά όνειρα μας, την έχει αντικαταστήσει το GPS παρακολούθησης κινητών και αυτοκινήτων, οι εφαρμογές για να τσεκάρουμε τον άλλον. Είναι αυτή η ζωή που θέλουμε; Είναι αυτή η ζωή που αξίζουμε; Τα κοινωνικά δίκτυα αντί να μας φέρουν πιο κοντά με ανθρώπους που η καθημερινότητα μας απομάκρυνε, μας οδηγούν σε ένα οικειοθελές φακέλωμα της δικής μας ζωής. Η ζωή δεν είναι μία ψυχρή οθόνη. Είναι έξω από εκεί.