«Φρένο» στη δημογραφική γήρανση, δίνοντας κίνητρα σε νέα ζευγάρια, επιχειρεί να βάλει ο Δήμος Αγράφων -ο επονομαζόμενος και γηραιότερος δήμος της Ευρώπης. Πώς; Δίνοντας 1.500 ευρώ σε όλες τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες, που απέκτησαν παιδί εντός του περασμένου έτους.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε στο Facebook και ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγράφων και αναλογιζόμενο το μεγάλο κόστος για την ανατροφή ενός παιδιού ψήφισε τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ σε όλες τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες, που απέκτησαν παιδί το 2022.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και το έτος που ήδη διανύουμε, καθώς το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Μόλις περί τα δέκα παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στα Άγραφα, με τον μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων να είναι πάνω από τα 60 έτη, σε έναν πληθυσμό περίπου 6.000 ατόμων συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021.
Την ίδια ώρα, «τρέχει» και το πρόγραμμα γεννήσεων της HOPEgenesis, που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στις εγκύους, συμπεριλαμβανομένης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε γυναίκες του Δήμου Αγράφων.
Έπειτα από τα παραπάνω, ο κ. Καρδαμπίκης απευθύνει έκκληση προς την κεντρική διοίκηση και τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι αυτά από μόνα τους δεν επαρκούν για τη δημογραφική γήρανση, αν δεν υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στήριξης κυρίως των νέων ανθρώπων, πού ζητήσαμε επανειλημμένα για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν την δραματική μείωση του πληθυσμού, κάτι που γίνεται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Ευελπιστούμε πως η πολιτεία έστω και τώρα θα δει την πραγματικότητα και δεν θα επιτρέψει την ερημοποίηση της υπαίθρου. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε τα αδύνατα, δυνατά…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Καρδαμπίκης, σε συνάντηση που είχαν πριν από μερικούς μήνες οι δήμαρχοι ορεινών περιοχών με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, όπως η κρατική επιχορήγηση για προσλήψεις σε Δήμους ατόμων ηλικίας 55-67 ετών, δοθεί στα Άγραφα για την πρόσληψη νέων ανθρώπων.
Αν και η απάντηση ήταν θετική, κατά πληροφορίες, η υλοποίηση του αιτήματος παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες…