Τι καταγγέλλουν γονείς και κηδεμόνες
Τον «κώδωνα του κινδύνου» κρούουν, για άλλη μια φορά, γονείς και κηδεμόνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως καταγγέλλουν, περισσότεροι από 500 μαθητές μένουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου από και προς τα σχολεία.
Το πρόβλημα είναι χρόνιο και ευρέως γνωστό, ωστόσο οι αρμόδιοι κωφεύουν και αδιαφορούν σε βάρος των μαθητών, που είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, μακριά από τις σχολικές αίθουσες, σε πολλές περιπτώσεις.
«Για άλλη μια χρονιά αντιμετωπίζουμε το τεράστιο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών. Υπάρχουν πάνω από 500 μαθητές, μεταξύ αυτών με ειδικές ανάγκες, που δεν μεταφέρονται στα σχολεία, αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι τους ή να μεταφέρονται από τους γονείς τους με ότι αυτό συνεπάγεται» σημείωσε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κ. Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, στο πλαίσιο διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από γονείς σήμερα το πρωί, έξω από το Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.
«Η Περιφέρεια δεν πήρε όλα τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η μεταφορά των μαθητών. Κατά την γνώμη μας έχει την κύρια ευθύνη, γιατί δεν προχωρά έγκαιρα στους διαγωνισμούς και την ίδια ώρα τα τουριστικά πρακτορεία επειδή δεν έχουν το επιδιωκόμενο κέρδος δεν παίρνουν τα δρομολόγια με αποτέλεσμα αυτά να χαρακτηρίζονται άγονα και να μένουν εκτός» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
«Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Παιδείας, καθώς μιλάμε για ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν οι μαθητές για άλλη μια χρονιά, 1,5 μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, να μένουν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας» αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Δίνονται παραπάνω από 27 εκατομμύρια ετησίως στην Κ. Μακεδονία και μεταφορές δεν έχουμε. Δυστυχώς για το ζήτημα υπάρχει ένα θολό τοπίο. Πρέπει να παρέμβει το υπουργείο για ν’ αλλάξει η διαδικασία».
Σύμφωνα με τον κ. Κοκονά, η μεταφορά των μαθητών με σχολικά ανατρέπει ολόκληρο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με τους γονείς να αναγκάζονται να καθυστερούν να πάνε στις δουλειές τους για να μεταφέρουν τα παιδιά στο σχολείο. «Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τους γονείς των ΑΜΕΑ που αναγκάζονται να τα κρατούν στο σπίτι παίρνοντας άδειες από τις δουλειές τους ή να βρίσκουν τρόπους που δεν είναι ενδεδειγμένοι για την μεταφορά των παιδιών τους» εξηγεί, καταλήγοντας.
Η Στέλλα Μαβίδου, πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεύκων και του 3ου Νηπιαγωγείου Πεύκων ανέφερε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο. «Έχουμε έλλειψη από λεωφορεία. Δώδεκα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν ακόμα σχολείο, ενώ κάποια άλλα έχουν “συμπτυχθεί” στα τρία υπάρχοντα λεωφορεία τα οποία αναγκάζονται να φεύγουν πολύ πρωί 6.30 το πρώτο ώστε να μπορέσουν 8.15 να φτάσουν στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά από όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη που ταλαιπωρούνται».
«Χρειαζόμαστε εννέα λεωφορεία και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο τρία. Φέτος είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα, γιατί τελειώνει ο δεύτερος μήνας μαθημάτων και ακόμα δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα» υπογράμμισε.
Από πλευράς της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων Γυμνασίου Γουμένισσας Ειρήνη Καλιαρτζάκη, σημειώνει: «Έχουμε πρόβλημα στα χωριά που είναι δίπλα στην Γουμένισσα, αλλά και γενικά στον νομό Κιλκίς. Είναι λυπηρό, αυτές τις μέρες να αγωνιούν οι γονείς για το πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο. Υπάρχουν παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο, γιατί οι γονείς τους δουλεύουν και δεν μπορούν να τα μεταφέρουν. Προς το παρόν, πολλοί βρίσκουν λύση με τους γείτονες ή με τους γονείς άλλων γονέων αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση. Πρόκειται για αποστάσεις πάνω από 3 χιλιόμετρα».
Να αναφερθεί πως οι διαμαρτυρόμενοι στο στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης κατέθεσαν υπόμνημα στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης.