Ποιοι ζητούν νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Ακόμα πιο βαθιά στη δίνη του εσωκομματικού «πολέμου» συμπαρασύρεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις νυχτερινές διαγραφές Κασσελάκη των Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, το βράδυ της Τρίτης. Η πλευρά της ηγεσίας επανέλαβε και χθες το μήνυμα ότι συμπεριφορές «δημόσιας υπονόμευσης» του προέδρου δεν γίνονται πλέον ανεκτές, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει topontiki.gr πληθαίνουν οι φωνές για «αυτοσυγκράτηση», ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της Δ’ Αντιπροέδρου της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη η οποία σημείωσε πως «ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον νέο πρόεδρο από τη μια πλευρά». Μάλιστα, την δήλωσή της επικαλέστηκαν, και πηγές της Κουμουνδούρου στην άτυπη ενημέρωσή τους με το μήνυμα ότι ο πρόεδρος δε θα ανεχτεί υπονομευτικές συμπεριφορές και πως η αμφισβήτηση δεν είναι στον πρόεδρο αλλά στην διαδικασία εκλογής από την βάση και στο αποτέλεσμα της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας.
Χθες υπήρξε και ηχηρή παρέμβαση των Αχτσιόγλου, Χαρίτση και Ηλιόπουλου οι οποίοι τάχθηκαν κατά των «εκκαθαρίσεων» και ζήτησαν να μπει φρένο στον κατήφορο και τη διάλυση, με άμεση σύγκληση ΠΓ, επίσπευση του Συνεδρίου. Παρέμβαση για τις διαγραφές έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δυσοίωνη διαπίστωση ότι η ενότητα πλέον δεν μοιάζει εφικτή.
Νωρίς το πρωί οι Φίλης, Σκουρλέτης και Βίτσας σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις μετά την ανακοίνωση Κασσελάκη ότι παραπέμπονται τοποθετήθηκαν περαιτερω για τις διαγραφές με οξείες αιχμές κατά του προέδρου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Σε ό,τι αφορά τον τελευταίο οι Σκουρλέτης και Φίλης ζήτησαν πάντως να παρέμβει προκειμένου να ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Σε άλλο πνεύμα, μια παρέμβαση Τσίπρα έκριναν ως αναγκαία και πρόσωπα όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Χρήστος Γιαννούλης.
Για τα βήματα της πειθαρχικής διαδικασίας ενημέρωσε δημόσια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς.
Από το αεροδρόμιο στο νέο «Διευθυντήριο»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επιστρέφει από τις ΗΠΑ την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία έχει συγκαλέσει το Εκτελεστικό Γραφείο προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι εκκρεμεί η σύσταση ενός άτυπου οργάνου περί τον πρόεδρο, του «πρωινού καφέ», αίφνης χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, ένας πιο θεσμικός «πρωινός καφές» με την δομή που είχε ορίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Εκτός από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, τους δύο Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη, που μετέχουν ex officio, στο όργανο μετέχουν η Γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, τρία μέλη της ΠΓ από την προηγούμενη σύνθεση (είχαν αναδειχθεί στις πρώτες θέσεις της ΚΕ), δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου, ενώ χωρίς δικαίωμα ψήφου το «παρών» θα δώσει και ο επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτης Φάμελλος.
Το Εκτελεστικό και η Αχτσιόγλου
Η ξαφνική αναβίωση του Εκτελεστικού Γραφείου εκτιμάται ότι απηχεί την πρόθεση ο Στέφανος Κασσελάκης να συζητήσει με τα βασικά επιτελικά στελέχη για την κατάσταση μέσα σε ένα ελεγχόμενο πλαίσιο – με εξαίρεση την Έφη Αχτσιόγλου, η σύνθεση του οργάνου είναι φιλική στον πρόεδρο καθώς τα περισσότερα στελέχη πρόσκεινται στην νέα πλειοψηφία.
Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει η επιδίωξη να βρεθεί στο κάδρο της ηγετικής ομάδας η Έφη Άχτσιόγλου, και να καταδειχθεί ότι υπάρχει κλίμα συνεννόησης και δίαυλος με την αντιπολίτευση. Αν και κατηγορήθηκε για «λευκή απεργία» με αφορμή την μη ανάληψη κοινοβουλευτικού τομέα ευθύνης που της πρότεινε ο πρόεδρος, από το ηγετικό στρατόπεδο θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη, που οι κινήσεις της έχουν σημασία.
Ηχηρή παρέμβαση των «3»
Πάντως η Έφη Αχτσιόγλου, μαζί με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο πήρε θέση για τις διαγραφές σε κοινή δήλωση των τριών χθες το απόγευμα, στέλνοντας μηνύματα προς την ηγεσία και πιέζοντας για μια νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, βήμα που κρίνουν απαραίτητο μέσα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Οι τρεις έκαναν λόγο για «διαλυτική κατάσταση» και απεύθυναν έκκληση «να σταματήσει ο κατήφορος» με προσπάθεια για ενότητα, ευθύνη που βαραίνει πρώτα από όλους την ηγεσία, όπως υπογραμμίζουν. Ζητούν να επισπευσθεί το Συνέδριο τονίζοντας ότι «η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».
Την σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας ζητά και ο Διονύσης Τεμπονέρας όπως δημόσια ανέφερε χθες, προκειμένου η συζήτηση να γίνει στα όργανα και να είναι πολιτική, να σταματήσουν οι πολεμικές αντιπαραθέσεις και να καταλαγιάσουν τα πνεύματα.