Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός
Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης ενόψει της επόμενης αντιπυρικής περιόδου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που ολοένα και εντείνονται στον πλανήτη ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αυτό που η κυβέρνηση σχεδιάζει είναι η ψηφιακή λύση στην υπηρεσία της Πυροσβεστικής και των εθελοντικών ομάδων τοποθετώντας πάνω σε ήδη υπάρχουσες κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας μικροκάμερες μεγάλης εμβέλειας και radar νυκτός.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτό θα γίνει με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικές εταιρείες –το ΑΙ εντοπίζει εστίες καπνού– και στέλνουν αυτοματοποιημένες ενημερώσεις στην Πυροσβεστική με σημείο γεωεντοπισμού. Σημειώνεται δε ότι τα τεστ σήμερα πραγματοποιούνται με καπνογόνα ενώ η τεχνολογία γεωεντοπισμού θα βοηθά και στην εξιχνίαση εμπρησμών αφού θα έχει καταγεγραμμένο τον χώρο και τον χρόνο της έναρξης μιας μικρής εστίας.
Ο λόγος που προκρίνεται αυτά τα εργαλεία να εγκατασταθούν στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι άλλος από το γεγονός πως οι εγκαταστάσεις κεραιών προσφέρουν συνεχή ηλεκτροδότηση και ασφάλεια απέναντι σε πιθανές κλοπές εξοπλισμού αλλά και ύψος, κάνοντας έτσι τη δουλειά ενός παρατηρητηρίου που σήμερα στελεχώνεται από εθελοντές και απαιτεί αδιάκοπη συγκέντρωση και παρατήρηση με παραδοσιακά κυάλια.
Τα δυο συναρμόδια υπουργεία, Ψηφιακής Δικαυβέρνησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, κρατούν χαμηλούς τόνους αφού πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συστήματα όντως δουλεύουν. Ωστόσο, ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση και εφόσον το πιλοτικό πρόγραμμα σε δάση της Αττικής (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) αποδειχθεί επιτυχημένο, μπορεί να εγκατασταθεί το σύνολο του εξοπλισμού πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία στην Πεντέλη με παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου και του υφυπουργού, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ενώ παράλληλη σύνδεση είχαν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας o Βασίλης Κικίλιας και o υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρούσες και οι δυνάμεις του 9ου Σταθμού του Πυροσβεστικού Σώματος και στελέχη των εταιρειών που παρουσίασαν τα συστήματά τους σε πραγματικές συνθήκες.
Τέλος, επισημαίνεται πως δημιουργείται πλατφόρμα από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Δικαυβέρνησης που θα είναι έτοιμη την 1η Μαΐου για τον εντοπισμό των οικοπέδων που χρειάζονται καθαρισμό εύφλεκτου υλικού, με σύστημα αυτόματης ειδοποίησης των δήμων για τους ιδιοκτήτες τους ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν έγκαιρα.