«Να μείνουμε σε αυτό που έχει σχεδιαστεί» - Είναι για το καλό της πόλης, δεν μπορεί να το σταματήσει, λέει η υπουργός Πολιτισμού
«Πλάτη» στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και τον σχεδιασμό του για το άνοιγμα της Βασιλίσσης Όλγας, βάζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Υπενθυμίζεται πως ο Χάρης Δούκας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μετεκλογική απόφαση Μπακογιάννη που, «προλαβαίνοντάς τον», ετοιμάζεται να δώσει εκ νέου στην κυκλοφορία την… πολύπαθη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι το τέλος του έτους, αψηφώντας το γεγονός ότι, μεταξύ άλλων, αυτή υπήρξε εκ των βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του νεοεκλεγέντος δημάρχου. Ωστόσο, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες πεζοδρόμησης στην επίμαχη οδό από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, με τον κ. Μπακογιάννη να τονίζει ότι η εργολαβία δεν μπορεί να μείνει στη μέση.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η Λίνα Μενδώνη εμφανίστηκε να «παίρνει πάνω της» το θέμα, υποστηρίζοντας εμφατικά πως τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει εγκριθεί από το υπουργείο από το 2000 και τονίζει πως πρόκειται για περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων -και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε», υποστηρίζοντας πως ο νέος δήμαρχος της Αθήνας «δεν μπορεί να σταματήσει» αυτό που έχει σχεδιαστεί.
Συγκεκριμένα, η κυρία Μενδώνη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν άμεσο λόγο, έχουν τον πρώτο λόγο, θα έλεγα και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι βρισκόμαστε μέσα σε έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο. Καταρχάς να πω ότι η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας δεν είναι κάτι που ξεκίνησε επί δημαρχίας Μπακογιάννη. Αυτό ήταν ένα παλιό σχέδιο, το οποίο είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2000, διότι συμπεριλαμβανόταν στα βασικά έργα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων. Για διάφορους λόγους, αν έχουμε λίγο χρόνο, μπορώ να τους πω, δεν έγινε το κομμάτι αυτό της Βασιλίσσης Όλγας, δεν πεζοδρομήθηκε, όπως συνέβη με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με την Αποστόλου Παύλου, με την Ερμού από ένα σημείο και μετά κ.λπ. Αυτό ήταν ένα έργο που το προετοίμαζαν όλες οι κυβερνήσεις διαδοχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Και συνέχισε: «Αυτό το τμήμα της Βασιλίσσης Όλγας δηλαδή δεν έγινε και ο κύριος λόγος που δεν έγινε, είναι ότι ο αρχαιολογικός ορίζοντας είναι πάρα πολύ ψηλά, δηλαδή αφαιρώντας τον ασφαλτοτάπητα, πέφτεις κατευθείαν σε μνημεία. Αυτό θα σήμαινε εκτεταμένες ανασκαφές, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου και δεν υπήρχε τότε το χρονικό περιθώριο να γίνει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Παρατήρησε ακόμη η υπουργός Πολιτισμού: «Πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων -και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε. Δεν μπορεί να το σταματήσει (σ.σ. ο Χάρης Δούκας) αυτό που έχει σχεδιαστεί. Αυτό για να το σταματήσει πρέπει να δώσει έγκριση, θα πω το πιο απλό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μα, αφού τώρα έχουμε και καινούργια ευρήματα που απλώνονται σε πολύ μεγάλο μήκος, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα όλη η ανασκαφή, σε πολύ μεγάλο πλάτος επί της Βασιλίσσης Όλγας, και επίσης είναι το οικοδόμημα, πηγαίνει και σε βάθος. Τι θα κάνουμε;».