Στα... κάγκελα οι παθολόγοι - Ξεκίνησαν τα χειρουργεία μετά την έλευση δύο αναισθησιολόγων
Προ της παραίτησης είναι αρκετοί παθολόγοι στο Βενιζέλειο, οι οποίοι αρνούνται τη συνέχιση των μετακινήσεων στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, εξαιτίας της υποστελέχωσης που το ταλανίζει τα τελευταία χρόνια και έχει κορυφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να μετακινούνται σε αυτό παθολόγοι και από τις δύο αντίστοιχες κλινικές του Βενιζελείου.
Το τελευταίο έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και της τακτικής που χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση των γιατρών. Τέσσερις παθολόγοι καλούνται να καλύψουν εφημερίες του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τον Νοέμβριο, “προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες και αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες του νοσοκομείου”, αφού έχουν συμπληρώσει τις εφημερίες που εκτελούν στο Βενιζέλειο, ενώ σε άλλους δύο έχει ζητηθεί η μετακίνηση προφορικά.
Σύμφωνα με το μέλος της τριμελούς επιτροπής γιατρών του Βενιζελείου, Βαγγέλη Θαλασσινό, “θα υπάρξουν παραιτήσεις, μπορεί και εντός της ημέρας (Πέμπτη), καθώς ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι ή ευκολόπιστοι, διαπιστώνουν τώρα ότι η κάλυψη των κενών θέσεων στο νοσοκομείο του Ρεθύμνου, δεν έχει τέλος”.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ υπέγραψε την τρίμηνη παράταση της θητείας παθολόγου της Β’ Παθολογικής κλινικής του Βενιζελείου στο Νοσοκομείο Σητείας. Πρόκειται για γιατρό που έχει τοποθετηθεί εδώ και έξι χρόνια στο Νοσοκομείο της Σητείας και μετά τις τελευταίες δύο τρίμηνες συμβάσεις της, είχε ενημερωθεί ότι θα επιστρέψει στη θέση της στο Βενιζέλειο. Ωστόσο, η επιστροφή της κράτησε μόνο μία ημέρα και αμέσως μετά της ζητήθηκε να επιστρέψει εκ νέου στη Σητεία.
Από την άλλη, ξεκίνησε χθες, 1η Νοεμβρίου, η λειτουργία τεσσάρων χειρουργικών τραπεζιών στο Βενιζέλειο, μετά την έλευση δύο αναισθησιολόγων από τον ιδιωτικό τομέα, που θα πληρώνονται κατ’ αποκοπή. Πραγματοποιήθηκαν, έτσι, 13 προγραμματισμένα χειρουργεία από τα περισσότερα από 2.500 που βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Οι αναισθησιολόγοι επιφυλάσσονται για τις περαιτέρω κινήσεις τους, όπως ειπώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη δεύτερη σύσκεψη που συγκάλεσε η ομάδα για την “Αλλη Υγεία” στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Αναισθησιολόγοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, αν υπάρξουν μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις ανάμεσα στους μόνιμους και τους συμβασιούχους αναισθησιολόγους.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το διαχρονικό αίτημα των γιατρών και των νοσηλευτών για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους, προκειμένου να παραμείνουν στα νοσοκομεία ή να καθίστανται γόνιμες οι προκηρύξεις θέσεων υγειονομικών στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά ανέφεραν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η ομάδα για την “Αλλη υγεία” ότι είναι πολλοί οι γιατροί που ξεκίνησαν δουλειά σε νοσοκομεία της Κύπρου με πρώτο μισθό τις 6.000 ευρώ.