Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο οδεύει προς υλοποίηση καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.
Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.
Σύμφωνα με τη Θεοπούλα Αντωνάκη, γραμματέα της Φιλοζωικής Εταιρείας “Εν δράσει“, στην Καστοριά, ο δήμος της πόλης καταγράφει τα αδέσποτα, τα εμβολιάζει και, σε συνεργασία με κτηνιάτρους, έχει καταφέρει να κάνει εκατοντάδες στειρώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί πολύ ο πληθυσμός τους. Όπως τόνισε, η κατοχή ενός ζώου εμπεριέχει τεράστια ευθύνη και, εάν κάποιος δεν θέλει πραγματικά ένα ζώο, είναι καλύτερο να μην το πάρει, παρά να το πετάξει λίγο καιρό μετά στον δρόμο.
Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου έπειτα από τρεις μήνες, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.