Η παρέμβαση Μητσοτάκη
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και οι πλέον αρμόδιοι παραδέχονται ότι οι ελπίδες για μείωση των τιμών, ιδιαίτερα στα τρόφιμα, τους επόμενους μήνες, δεν είναι ρεαλιστικές. Αντιθέτως, είναι μάλλον ασφαλές να προβλέψει κανείς περαιτέρω αύξησή τους, αν ληφθούν υπόψη οι καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες και κυρίως η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που ήδη προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής και των πρώτων υλών.
Παρ ότι το τοπίο είναι δυσοίωνο, τα περιθώρια ελιγμών είναι μικρά έως ανύπαρκτα. Γι αυτό, και το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με τον «μπαμπούλα» των προστίμων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι τιμές των τροφίμων, αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 9,9% από 9,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο γενικός πληθωρισμός έκανε νέο άλμα στο 3,4%.
«Το πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο ξέρω ότι δοκιμάζει κάθε νοικοκυριό και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ και να βλέπετε τις τιμές να ανεβαίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός κατα την διάρκεια της περιοδείας του στην Κερατεα ,αναγνωρίζοντας ότι «δεν θα λύσουμε το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη».
Το υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται να δηλώνει ότι «αν και ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά, οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν διεθνώς σε υψηλά επίπεδα». Οι υπεύθυνοι επικαλούνται μάλιστα και δύο λόγους για τους οποίους η ακρίβεια επιμένει και ειδικά στα τρόφιμα.
Κατ αρχήν στην κλιματική κρίση η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλες καταστροφές στην αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές του πλανήτη – το συνδέουν μάλιστα με τις υψηλές τιμές στο λάδι- καθώς και στην μεγάλη έλλειψη εργατών γης που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής και αύξηση του κόστους.
Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι γίνεται ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως για παράδειγμα το «Καλάθι του Νοικοκυριού» και η «Μόνιμη Μείωση Τιμών» κατά 5% για έξι μήνες.
Στη χθεσινή του εβδομαδιαία ανάρτηση του, ο πρωθυπουργός , αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Μόνιμη Μείωση Τιμής» λέγοντας ότι έχουν ήδη ενταχθεί 644 προϊόντα από 35 βασικές κατηγορίες ενώ ο κυβερνητικός στόχος μας είναι οι κωδικοί να φτάσουν τους 1.000. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του χρόνου, επεκτείνεται το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης για το «Καλάθι του Νοικοκυριού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς αντιλαμβανόμενος το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην κοινωνία με μία κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα επισκέφθηκε το Σάββατο το μεσημέρι ένα σούπερ μάρκετ και είδε τις τιμές στα ράφια με τον Στέφανο Κασσελάκη μάλιστα να του διαμηνύει ότι τον αντιγραφή.
Κυβερνητικές πηγές πάντως επιμένουν ότι «οι πρωτοβουλίες για μειώσεις τιμών, οι διαρκείς έλεγχοι στην αγορά και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμα μέτρα λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτικού κοινού» και υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, τους 19.557 ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ από την αρχή του 2023 μέχρι και τις 3 Νοεμβρίου, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 1.521 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 6.904.032 ευρώ. Από αυτά έχουν εξοφληθεί ή βεβαιωθεί από τις αρμόδιες ΔΟΥ τα 1.299 εξ αυτών, ύψους 4.348.762 ευρώ.