H αντιπολίτευση είχε καταθέσει πρόταση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για φωτιστικά και λαμπτήρες τεχνολογία led
Η απόφαση της δημοτικής αρχής της Κατερίνης να επιλέξει μια και μοναδική εταιρεία για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών σωμάτων καθώς και η λήψη δανείου ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ για το συγκεκριμένο έργο έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης η οποία κάνει λόγο για «μεγάλο σκάνδαλο». Όλα ξεκίνησαν όταν το καλοκαίρι του 2022 όταν ήρθε μια μελέτη για να γίνει αντικατάσταση του οδοφωτισμού στην πόλη με τεχνολογία led σε λαμπτήρες και φωτιστικά. Η αντιπολίτευση καταψήφισε την απόφαση της δημοτικής αρχής λόγω του υψηλού κόστους που αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Τον Νοέμβριο του 2022 γίνεται αλλαγή στη μελέτη και αντί τεχνολογίας led η δημοτική αρχή ζητούσε τεχνολογία μαγνητικής επαγωγής. Μια ξεπερασμένη τεχνολογία την οποία ω του θαύματος εμπορεύεται συγκεκριμένος επιχειρηματίας. Από τότε η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «οσμή σκανδάλου» του διαγωνισμού που ουσιαστικά απευθυνόταν σε έναν και μοναδικό προμηθευτή. Ο διαγωνισμός έγινε παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης η οποία εν τω μεταξύ είχε καταθέσει πρόταση ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για φωτιστικά και λαμπτήρες τεχνολογία led.
Στον διαγωνισμό ο οποίος έληγε περί τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 παρουσιάστηκαν συνολικά τέσσερις ενδιαφερόμενοι αλλά όταν ανοίχτηκαν οι τεχνικές προσφορές οι τρεις από τους τέσσερις απορρίφθηκαν αφού δεν εμφάνισαν ούτε εγγυητική συμμετοχής. Έτσι έμεινε μονάχα ο ένας ενδιαφερόμενος όπου εκκρεμεί να ανοιχτεί η οικονομική του προσφορά. Η δημοτική αρχή η οποία φαίνεται πως θέλει να δώσει πάση θυσία τη δουλειά στο συγκεκριμένο προμηθευτή δεν έλαβε υπόψιν τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης η οποία κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο προσφορές επώνυμων εταιρειών τεχνολογίας led κόστους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και όχι 5 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση ότι η τεχνολογία μαγνητικής επαγωγής αναμένεται να καταργηθεί το 2025 βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας που σημαίνει ότι θα απαγορεύεται η κυκλοφορία αυτού του τύπου λαμπτήρες και φωτιστικά, ενώ ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για το οποίο αδιαφόρησε η δημοτική αρχή ήταν πως οι επαγωγικοί λαμπτήρες περιέχουν υδράργυρο που είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Τέλος όπως παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο οι μεγάλες εταιρείες τέτοιων προϊόντων έχουν αποσύρει την τεχνολογία μαγνητικής επαγωγής από το 2015 καθώς θεωρείται ξεπερασμένη.
Όπως αναφέρει και στην τελευταία ανακοίνωσή της η αντιπολίτευση «Η όλη διαδικασία, έτσι όπως εξελίχθηκε, μοιάζει περισσότερο με ανάθεση παρά με ανοιχτό διαγωνισμό, αφού σ’ αυτόν τον «διαγωνισμό» που έγινε, ενώ συμμετείχαν τέσσερις εταιρίες, μόνο η μια απ’ αυτές κατέθεσε εγγυητική επιστολή. Οι άλλες τρεις εταιρίες, κατά περίεργο τρόπο και σαν να μην ήθελαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για να πάρουν το έργο, δεν κατέθεσαν εγγυητικές επιστολές αν και γνώριζαν ότι χωρίς αυτό το χαρτί δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Έτσι, άφησαν χώρο στη μία και μοναδική εταιρία να προκριθεί για να πάρει το έργο». Στις 7 Μαρτίου 2023 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κατερίνης η οποία αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, και κατοχύρωσε τη συμμετοχή της μιας και μοναδικής εταιρίας στον διαγωνισμό.
Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τι συνέβη στο δημοτικό συμβούλιο πριν από περίπου ένα μήνα.