Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ (και του ΠΑΣΟΚ) να επιστρέψει σε προοδευτικά χέρια η περιοχή
Να διορθώσει το αδιανόητο λάθος που έκαναν οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας στις εκλογές του 2019, έχει θέσει ως έναν από τους κεντρικούς στόχους του ο ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Και μαζί του κάποιες σημαντικές, εάν όχι όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες στην περιοχή στάθηκαν σε διψήφιο ποσοστό στην προηγούμενη εθνική εκλογική μάχη.
Σε μία περιοχή, όπου ακόμα και σε συνθήκες ήττας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει την πρωτιά, έναντι της ΝΔ, αποτέλεσε έκπληξη πρώτου μεγέθους το γεγονός ότι ο μέχρι τότε και για δύο θητείες ισχυρός, Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έχασε με σχεδόν κάτω τα χέρια.
Έχοντας τότε την υποστήριξη και των δύο κεντροαριστερών κομμάτων ο κ. Κατσιφάρας περιορίστηκε και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή κάτω από τις 130.000 ψήφους, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν αθροιστικά 190.000 ψήφους (147.000 και 43.000 αντίστοιχα)!
Ο νικητής των εκλογών Νεκτάριος Φαρμάκης, έλαβε την πρώτη Κυριακή 143.000 ψήφους, χίλιες κάτω από εκείνες που έλαβε η ΝΔ, ενώ στο δεύτερο γύρο εκτοξεύτηκε στις 167.000.
Ήταν φανερό ότι ο διχασμός στον κεντροαριστερό χώρο είχε καθορίσει τη μάχη: Απέναντι στον κ. Κατσιφάρα είχε βρεθεί ο αντάρτης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σπηλιόπουλος, που κατηύθυνε τους ψηφοφόρους του στον κ. Φαρμάκη τη δεύτερη Κυριακή, καθώς και ισχυρές πασοκογενείς δυνάμεις, κυρίως «εκσυγχρονιστικές» σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία, που είχαν έλθει σε σύγκρουση με τον τότε Περιφερειάρχη.
Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά μία τερατογέννηση και οφειλόταν καθαρά στο «αντι-Κατσιφάρα» μέτωπο και όχι στην όποια ικανότητα του κ. Φαρμάκη. Ακόμα και σε συνθήκες επέλασης της ΝΔ προς την κυβερνητική εξουσία, η Περιφέρεια θα μπορούσε να μείνει στα χέρια της κεντροαριστεράς.
Με τη ΝΔ να έχει υποστεί απώλειες σε σχέση με τη δυναμική που είχε το 2019, φαντάζει δύσκολο έως απίθανο να καταφέρει ο κ. Φαρμάκης να επαναλάβει την επιτυχία του 2019. Άλλωστε και τότε, μόλις που κινήθηκε στα ποσοστά της ΝΔ στον πρώτο γύρο (36%).
Ένα ποσοστό που δεν φαίνεται να το έχει αυξήσει, ούτε να μπορεί να το αυξήσει, όπως δείχνουν γκάλοπ αυτής της περιόδου, παρά το γεγονός ότι απέναντί του δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένας αντίπαλος μέχρι τώρα και δεν έχει προσδιοριστεί σε ποιον ή ποιους θα δώσουν το χρίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Από τη στιγμή, που ο κ. Φαρμάκης δεν μπορεί να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, παρότι το όριο εκλογής είναι τώρα στο 43%, η μάχη θα κριθεί στην καλύτερη περίπτωση για εκείνον στη δεύτερη Κυριακή. Και αυτή τη φορά μοιάζει απίθανο να υπάρξει η πολυδιάσπαση των κεντροαριστερών δυνάμεων όπως το 2019. Τουναντίον. Η διάσπαση μπορεί να αφορά τις δεξιές δυνάμεις, καθώς η κριτική στάση του Κώστα Τζαβάρα απέναντι την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδηγεί κομμάτι της ΝΔ στην Ηλεία να αναζητά άλλη έκφραση, απορρίπτοντας τον Αγρινιώτη δικηγόρο.
Παράλληλα οι πασοκογενείς δυνάμεις που στήριξαν Φαρμάκη στο δεύτερο γύρο το 2019, δείχνουν απογοητευμένες από τη διαχείριση αυτής της περιόδου. Αλαζονεία, κακοδιαχείριση και ανικανότητα είναι μερικά από αυτά που του καταλογίζουν. Ακόμα και ο Κώστας Σπηλιόπουλος που προσανατολίζεται για το δήμο Αιγίου, δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία πλέον, ειδικά μετά την ατυχή εμπειρία που είχε ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιούνιο του 2020 και την δυσάρεστη συνύπαρξή του με τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Η ουδετερότητα είναι το ελάχιστο που θα κάνει, όπως φαίνεται.
Με ενοποιημένες τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τους Πασοκογενείς που υπάρχουν στους κόλπους του, αλλά και με τη στοιχειώδη συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ ή έστω με την παπανδρεϊκή του πτέρυγα, που αποτελεί πλειοψηφία στην περιοχή για το Κίνημα, ο στόχος επανακατάκτησης της Περιφέρειας μοιάζει ιδιαίτερα ρεαλιστικός.
Το ερώτημα είναι ποιος ή ποια θα βρεθεί απέναντι από τον κ. Φαρμάκη. Και αν είναι μία υποψηφιότητα που θα έχει είτε εξ αρχή την από κοινού στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είτε θα μπορεί στη δεύτερη Κυριακή να εκφράσει αυτό το μέτωπο, εφόσον τα δύο κόμματα κατεβάσουν στην αρχή το καθένα το δικό του υποψήφιο. Εάν μάλιστα υπάρξει υποψηφιότητα με κοινή στήριξη (προφανώς με ένα πολιτικό πρόσωπο που να εκφράζει τη συνεργασία πειστικά) τότε η Περιφέρεια μπορεί να κερδηθεί από την πρώτη Κυριακή.
Μέχρι τώρα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Αλλά είναι δεδομένο ότι όπως και να έρθουν τα πράγματα στις εκλογές της 21ης Μαίου (ή και τη 2ας Ιουλίου) δύσκολα θα εγκαταλείψουν στην τύχη της τη συγκεκριμένη Περιφέρεια.
Ιδού οι συσχετισμοί μεταξύ των τριών κομμάτων στις εθνικές εκλογές το 2019, που δείχνουν ότι η ανατροπή στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι εφικτή:
ΣΥΡΙΖΑ 146.951 36,83%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 144.297 36,17%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 42.837 10,74%