Αποκαλυπτικές οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου
Την… ανάπλαση του πάρκου Δρακόπουλου, έτσι τουλάχιστον όπως φαίνεται να την αντιλαμβάνεται ο ίδιος, προχωρά ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ένα μήνα πριν παραδώσει την έδρα της πλατείας Κοτζιά στον διάδοχό του, Χάρη Δούκα.
Ως γνωστόν, το πάρκο Δρακόπουλου στα Άνω Πατήσια αποτέλεσε… πεδίο μάχης επί θητείας Μπακογιάννη, με τα σχέδιά του να συναντούν αντιδράσεις από τους κατοίκους -υποχρεώνοντάς τον να μεταβεί στο σημείο ακόμα και με συνοδεία «φουσκωτών», όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, προκειμένου να… αναλύσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά του για το πάρκο.
Φευ, η εικόνα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα. Λίγο πριν αποχωρήσει από τη δημαρχία και όπως καταδεικνύει η Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Πάρκου Δρακόπουλου αναρτώντας στο Facebook το σχετικό οπτικό υλικό, ο κ. Μπακογιάννης τσιμέντωσε κυριολεκτικά το πάρκο, μολονότι το αρχικό πλάνο προέβλεπε να δημιουργηθεί ένας καταπράσινος κοινόχρηστος χώρος, 4,5 στρεμμάτων.
Στην έκταση αυτή, σύμφωνα πάντα με το αρχικό σχέδιο, επρόκειτο να φυτευτούν 7.603 φυτά (δέντρα, θάμνοι και άνθη) και να δημιουργηθεί παιδική χαρά 373 τ.μ.. Επίσης, τα υφιστάμενα πέτρινα τοιχία να γίνουν καθιστικά, να συντηρηθούν τα υφιστάμενα παγκάκια και να τοποθετηθούν και καινούρια.
Ακόμη, να ενισχυθεί ο φωτισμός, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας με φωτιστικά τύπου LED, ενώ ΔΕΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟ, καθώς ακόμη και το κεντρικό μονοπάτι του πάρκου είχε ανακοινωθεί ότι θα στρωθεί με κυβόλιθο.
Το κατά πόσον αυτό επετεύχθη, είναι στην κρίση του καθενός… Η Ανοιχτή Συνέλευση, πάντως, προσθέτει τα εξής: «Το είδος της διενεργούμενης ανάπλασης είναι προσανατολισμένο προς τις ανάγκες του ιδιοκτήτη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρά προς εκείνες των κατοίκων, προβλέποντας απομακρύνσεις δέντρων και μπόλικο τσιμέντο. Οι ενεργοί κάτοικοι της περιοχής νιώθουν όμως ότι το πάρκο Δρακόπουλου δεν τους περισσεύει. Ζητούν το χαρακτηρισμό του συνόλου του κληροδοτήματος ως κοινόχρηστου πράσινου, την αποτελεσματική συντήρηση του χώρου και των ιστορικών κτηρίων του από τις υπηρεσίες του Δήμου και την απόδοσή του τελικά στη γειτονιά και τις ανάγκες της».