Ομοψυχία Δήμου Σητείας, ξενοδόχων, φορέων και ΛΙμενικού Ταμείπυ ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης
Ένα μεγαλοπρεπέστατο «όχι» λένε ο Δήμος Σητείας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και οι συλλογικοί φορείς της Ελούντας στα σχέδια της κυβέρνησης για υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ανατολή”, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης στην εισήγησή του ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που η κυβέρνηση έχει πρόθεση να εφαρμόσει σε όλη την επικράτεια. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σητείας, χωροθετούνται τρεις περιοχές με την ονομασία Κρήτη 1 (ανατολικά του Αθερινόλακου), Κρήτη 3 (δυτικά των Δυονησάδων), Κρήτη 4 (τμήμα και πάλι στην περιοχή του Αθερινόλακου). Στη Μελέτη τα παράλια αιολικά πάρκα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, της σταθερής έδρασης και της πλωτής έδρασης. Στην περιοχή της Σητείας και τα τρία ανήκουν στην κατηγορία πλωτής έδρασης. Τα μεγαβάτ που χωροθετούνται στην περιοχή είναι για το Κρήτη 1, 590 MW, για το Κρήτη 3, 250 MW, για το Κρήτη 4, 250 MW. Χωρίζονται επίσης σε μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό με ορίζοντα ως το 2030 και μακροπρόθεσμο από το 2030 και μετά. Το αιολικό πάρκο Κρήτη 1 ανήκει στον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και τα Κρήτη 3 και Κρήτη 4 στον μακροπρόθεσμο».
«Στη συγκεκριμένη μελέτη εφαρμόζονται κάποια κριτήρια στη χωροθέτηση, που έχουν να κάνουν με τη βιοποικιλότητα, περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους. Ο σημαντικότερος λόγος που τοποθετούνται στη δικιά μας περιοχή είναι ασφαλώς τα ανεμολογικά κριτήρια. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι στην περιοχή μας τα ανεμολογικά κριτήρια υπερβαίνουν όχι μόνο τους μέσους όρους, αλλά και τα όρια που μπορεί να αποδώσει μία ανεμογεννήτρια το μέγιστο κι ως εκ τούτου η χωροθέτηση στην περιοχή μας, ο σχεδιασμός είναι για ανεμογεννήτριες 15 MW η κάθε μία. Μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοια μεγέθη στην περιοχή μας, οι μεγαλύτερες είναι 5 MW. Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά» τόνισε ο κ. Ζερβάκης.
Εστιάζοντας ακολούθως σε στοιχεία της μελέτης, αναφέρθηκε στις καίριες περιοχές για τη βιοποικιλότητα, οι οποίες -όπως επισημαίνεται- αντιπροσωπεύουν τα σημαντικότερα σημεία στον πλανήτη για την διατήρηση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Οι περιοχές αυτές αναγνωρίζονται από το 2016 με την χρήση ποσοτικών κριτηρίων που έχουν δημοσιευτεί από τη Διεθνή Ένωση για την διατήρηση της φύσης. Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην ανάδειξη των κυρίων περιοχών βιοποικιλότητας αξιοποιώντας αυτές ως βασικό εργαλείο για την επέκταση του εθνικού δικτύου. Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) θα είναι υπεύθυνος για την συλλογή και διαχείριση των στοιχείων. Βάσει αυτών, η Ελλάδα έχει 204 προτεινόμενες περιοχές οι οποίες είναι σημαντικές για την ορνιθοπανίδα, ενώ για πρώτη φορά αναδεικνύονται οι ασπόνδυλοι οργανισμοί και τα φυτά ως οι σημαντικότεροι για τον προσδιορισμό από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, των κύριων περιοχών βιοποικιλότητας.
“Όχι” από το Λιμενικό Ταμείο
Καθολικό και απόλυτο «όχι» εξέφρασε το Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με πρόταση του προέδρου του, Γιώργου Λουκάκη. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, με τη συμφωνία όλων των παρόντων μελών, λόγω της σοβαρότητάς του, όπως τόνισαν.
Η δέσμευση μιας τέτοιας ευρείας θαλάσσιας περιοχής για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην επιφάνεια της θάλασσας μαζί με την προβλεπόμενη αναγκαία υποδομή που θα κατασκευαστεί για την υποστήριξη, συντήρηση και δικτύωση των γιγάντιων ανεμογεννητριών με άνοιγμα φτερωτής τα 236 μ. θα είναι καταστροφική για την περιοχή του Κόλπου Μεραμβέλου, τόνισε το Δ.Σ.
Όπως είπε ο κ. Λουκάκης, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για τον τουρισμό της περιοχής με τα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, επηρεάζει το μνημείο της Σπιναλόγκας που θα γειτνιάζει με το παράκτιο αιολικό πάρκο, ενώ ανυπολόγιστες θα είναι οι καταστροφές στην ιχθυοπανίδα από την οποία ζουν οι αλιείς της περιοχής, την ναυσιπλοϊα, την αισθητική εικόνα κλπ.
Την απόφαση αυτή το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ. θα καταθέσει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και θα την στείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης.
Όπως αναφέρει η “Ανατολή”, συνολικά 14 συλλογικοί φορείς της Ελούντας και ζεύγος ξενοδοχειακών επιχειρηματιών, συνυπογράφουν ψήφισμα, με το οποίο ομόφωνα διαδηλώνουν την έντονη αντίθεσή τους στη “βίαιη παρέμβαση που επιχειρείται στην περιοχή, που έχει ένα από τα πιο διάσημα “brand names” στο διεθνές τουριστικό στερεώμα, εγκαθιστώντας το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα”.
Το ψήφισμα θα αποσταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στους βουλευτές του νομού, στους αρμόδιους υπουργούς, στη Βουλή των Ελλήνων και στο γραφείο του πρωθυπουργού.