Ο κ. Pierro έχει κατορθώσει με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής και άλλων υπηρεσιών να καταθέσει στα μουσεία του νησιού ένα ευρύ φάσμα ιστορικών ψηφίδων, άγνωστων ως χθες
Με οδηγούς έναν χάρτη του Μεσαίωνα ένα βιβλίο του προπερασμένου αιώνα και την αγάπη του για την ιστορική έρευνα, χωρίς ιδιαίτερα επιστημονικά εφόδια επί του αντικειμένου, ο Frantsesko Di Pierro ιχνηλατεί πάνω από δέκα χρόνια την ιστορία του τόπου του, της Λέρου, φέροντας στο φως εντυπωσιακά στοιχεία, που προεκτείνουν τον καμβά των γνώσεων μας για το νησί με την πολυποίκιλη ιστορία του.
Ο κ. Pierro έχει κατορθώσει με τη συνεργασία της Αρχαιολογικής και άλλων υπηρεσιών να καταθέσει στα μουσεία του νησιού ένα ευρύ φάσμα ιστορικών ψηφίδων, άγνωστων ως χθες. Δεκάδες αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, όπως πανάρχαιες αγνίθες, πρόσφερε για παράδειγμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λέρου .
Εργοδηγός -ηλεκτρονικός το επάγγελμά μου…
«Εργοδηγός -Ηλεκτρονικός» σπούδασα, λέει στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο κ. Di Pierro και προσθέτει: «Εργάστηκα πάνω σ΄αυτό που σπούδασα. Τελευταία στο Νοσοκομείο Λέρου ως Διοικητικός υπάλληλος. Μα το μεράκι μου ήταν κάποια στιγμή να φανερώσω τα κρυμμένα μυστικά του τόπου μου. Και τα κατάφερα!».
Οδηγός σε μαθητές των Σχολείων της Λέρου, συλλόγων και ιδιωτών, σε πολλά αχαρτογράφητα ιστορικά σημεία της Λέρου έχει επιτύχει της αναγνώρισης των συμπατριωτών του για τα αποτελέσματα της ενδελεχούς έρευνάς του. Πρόσφατα ήταν προσκεκλημένος του Γαλλικού Arte TV.
« Μεγάλη χαρά μου πρόσφεραν οι στιγμές που εντόπισα τις αρχαίες φρυκτωρίες της Λέρου και η εξερεύνηση του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου, με την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου με τους αρχαιολόγους της οποίας έχουμε μια άριστη συνεργασία» υπογραμμίζει ο Frantsesko Di Pierro.
΄Ένα μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων της έρευνάς του ο κ. Di Pierro, δημοσιεύει κατά καιρούς στην τοπική εφημερίδα Λεριακά Νέα. Η πολύ ενδιαφέρουσα στιβάδα των ανακαλύψεων και ιστορικών στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνά του εκδόθηκε πρόσφατα σε ένα βιβλίο με τον τίτλο ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΡΟΥ (σελ. 309) με τα μάτια του Frantsesko Di Pierro, με πολύ πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό , σε τρείς επιπλέον της Ελληνικής, γλώσσες: Αγγλικά, Ιταλικά, Γερμανικά. Για την έκδοση συνέπραξαν το Κέντρο Πολιτισμού ΄Ερευνας και Ανάπτυξης Η ΑΡΤΕΜΙΣ και η Αστική Εταιρεία «Ιπποκράτης».
Δ.Γερούκαλης: Στόχος μας ο μαθητής να γνωρίσει τον τόπο του
«Το έργο αυτό μας υποχρεώνει να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν στο σήμερα» υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης -Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας κ.Διονυσία Τελλή- Τσιμισίρη .
Στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου μίλησε ο Γιατρός -Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου «Ιπποκράτης» Δρ. Δημήτρης Γερούκαλης που μας δήλωσε, αναφορικά με την συγκεκριμένη έκδοση πως «βασικός πυρήνας της παρουσίας μας είναι η επανοηματοδότησις της ζωής, ο τρόπος του βίου και η ανάκτησις του Ελληνικού τρόπου».
Ο κ. Γερούκαλης τονίζει ακόμη πως «γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός, διαμορφώνει την προσωπικότητα και καθιστά τον άνθρωπο ικανό να υπερβαίνει τις ανάγκες της φύσεως του».
Το βιβλίο του Di Pierro, είναι κατά τον κ. Γερούκαλη « κλασικό παράδειγμα της φιλοσοφίας μας. Προσβλέπουμε ότι ο μαθητής θα γνωρίσει τον τόπο του και θα αντιληφθεί την σημασία της Τοποφιλίας και των Πόλεων Τόπου Παιδεία, ο δε εκπαιδευτικός, θα διαθέτη σημαντικό εργαλείο παιδαγωγικής».
Την ίδια ώρα κυκλοφορούν και άλλες εκδόσεις όπως «Πολιτική Θεολογία -Εσχατολογία» των Δ.Γερούκαλη, Κ.Γκίνη, Αθ.Μουστάκη και Δ. Ουλή, Η Εξέγερση της Καλύμνου το 1935 , του Κωνσταντίνου Δ.Κογιόπολου, Καάλ Σαλώμ: Η Συναγωγή της Κώ του Ηλία Β.Μεσσίνα και Θρύλοι και παραμύθια της Καλύμνου της Δάφνης Μαρίας -Βουβάλη.
Μ΄αυτές τις εκδόσεις , απευθυνόμεθα εις την Σχολικήν Κοινότητα, μαθητές, εκπαιδευτικούς, με σκοπό να προάγουμε την ιστορική αυτοσυνειδησία, την αυτογνωσία και την παιδεία του Τόπου.
Frantsesco Di Pierro: Ο αθόρυβος ερασιτέχνης ιχνηλάτης της ιστορίας της Λέρου με διεθνή αναγνώριση
Α. Νταλλαρής: Συμβολή στο σεβασμό των μνημείων μας
“Είναι ένα έργο που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς όλους όσους θα ήθελαν να συμβάλλουν στην αναζήτηση, ανακάλυψη, προστασία και προβολή των μνημείων όλης της χώρας”, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ερευνας και Ανάπτυξης Λέρου ΑΡΤΕΜΙΣ κ.Αντώνης Νταλλαρής.