Όλα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.
Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης κατέθεσε τη θέση του συνδυασμού «Ομάδα για τη Θεσσαλονίκη» ο οποίος και υπερψηφίστηκε στις πρόσφατες εκλογές, για την ΔΕΘ. Ο κ. Αγγελουδης ανέφερε πως «θέλουμε η έκθεση η οποία είναι συνυφασμένη με την ιστορία των τελευταίων χρόνων και επειδή φαίνεται ότι ένα κομμάτι της πόλης την θέλει, να παραμείνει με 3 προϋποθέσεις: τη λειτουργία μιας ήπιας εκθεσιακής δράσης, τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου και να δοθούν στον Δήμο οι εκτάσεις του Γ΄ Σώματος Στρατού αν εξαιρέσουμε το εμβληματικό κτήριο, όλες οι υπόλοιπες εκτάσεις που είναι πάνω από 80-90 στέμματα συν τα 15 στρέμματα της Αγίας Φωτεινή. Όλα αυτά προφανώς μαζί με την αλλαγή του σχεδίου που έχει παρουσιαστεί να γίνουν ένα μητοπολιτικό πάρκο πάνω από 140 στέμματα». Ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η νέα δημοτική αρχή είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση του operation του φορέα. Αναφερόμενος στο πράσινο είπε πως δεν είναι απλά προτεραιότητα αλλά η απόλυτη προτεραιότητα λέγοντας ότι θα ξεκινήσει άμεσα πρόγραμμα δεντροφυτευσεων.
Στην εισαγωγή της εκδήλωσης ο επικεφαλής της Κίνησης, πρώην υπουργός και βουλευτής, Γιάννης Μαγκριώτης, επισήμανε ότι βιώσιμη πόλη σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες που ζουν σε αυτή θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην ενέργεια, στην στέγη, στις μεταφορές, σε βασικές υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς και όλα αυτά χωρίς κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι το σχέδιο για την ανάπλαση τουλάχιστον όπως έχει παρουσιαστεί αντίκειται σε κάθε έννοια για μια βιώσιμη Θεσσαλονίκη.
Το χαρακτήρισε δε ως περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό έγκλημα σε μια πόλη όπως είπε που έχει το λιγότερο πράσινο στην Ευρώπη. Ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και μέλος της Κίνησης Πολιτών, Γιάννης Ξενίδης, επισήμανε ότι η ανάπλαση της ΔΕΘ έτσι όπως έχει εξαγγελθει είναι υπέρ του θεσμού και όχι των πολιτών. Τόνισε επιπλέον ότι για να εξυπηρετηθεί η διάσωση του φορέα σχεδιάζεται να δοθεί σε ιδιώτη για να δημιουργήσει εμπορικές δραστηριότητες, ξενοδοχεία και επιχειρηματικά κέντρα προσθέτωντας ότι η Θεσσαλονίκη πρέπει να αντιταχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο και η έκθεση να μεταφερθεί στα όρια της πόλης.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων και καθηγητής περιβάλλοντος, Χάρης Δούκας, περιέγραψε με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και υπογράμμισε ότι με τα μοντέλα που τρέχουν οι συνθήκες θα γίνουν αβίωτες αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές.
Ο κ. Δούκας σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σημείωσε ότι για να μπορέσει να γίνει ένας ενιαίος σχεδιασμός για την βιωσιμότητα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η μητροπολιτική διοίκηση πρωτού βαθμού.
Για την ανάπλαση της ΔΕΘ είπε ότι υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια στον προγραμματισμό. Τόνισε ότι παντού στον κόσμο οι μεγάλες εκθέσεις είναι έξω από τον αστικό ιστό. «Όλα αυτά που προβλέπει το υπάρχον σχέδιο δεν μπορούν να γίνουν. Μια παραλλαγή σαν αυτή που προτείνει ο Στέλιος Αγγελουδης είναι μια άλλη βελτιωμένη εκδοχή. Η μακροπρόθεσμη λύση είναι η μεταφορά της ΔΕΘ στο αγρόκτημα του ΤΕΙ στην Σίνδο».
Ο Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανηιλίδης, υπογράμμισε ότι οι αυτοδιοικητικοί πρέπει να σχεδιάζουν για τις επόμενες γενεές και όχι για τις επόμενες εκλογές και πρότεινε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση του πράσινου στο πολεοδομικό συγκρότημα και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και εργαλεία. Πρότεινε επιπλέον να δημιουργηθεί ένα πράσινο πέταλο και ένα πράσινο έμβολο παραλιακά, ενώ τόνισε και τη δημιουργία μητροπολιτικων πάρκων στους χώρους της ΔΕΘ, στα ανενεργά στρατόπεδα και στους χώρους των γηπέδων του ΠΑΟΚ και του Άρη, με κατασκευή γηπέδων εκτός πόλης.
Η νέα Δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου είπε ότι είναι αδιανόητο ο ενιαίος σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου να μην περιλαμβάνει την Καλαμαριά. Τόνισε δε πως πρέπει να αποτραπεί η οικοδόμηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. Παρουσίασε το πρόγραμμά της για τη δημιουργία ενός ενιαίου παραλιακού μετώπου από το Καραμπουρνάκι μέχρι τη Σχολή Δικαστών, ένα πράσινο πέταλο μέχρι την περιφερειακή τάφρο και τον Φοίνικα και ένα μεγάλο μητοπολιτικό πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.