Ο «αστέρας των Χριστουγέννων», το αστρονομικό φαινόμενο ή ουράνιο σώμα που είχε παρατηρηθεί κατά την εποχή της Γέννησης του Ιησού, ξεδιπλώνει τα μυστικά του στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
«Σήμερα, ιστορικοί και θεολόγοι ερευνητές τοποθετούν τη Γέννηση του Ιησού στο εύρος χρονολογιών μεταξύ του 7 π.Χ. και του 3 π.Χ. Οσον αφορά στην ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου, δεν προέκυψε από μαθηματικούς υπολογισμούς. Γραπτές αναφορές για τον “αστέρα” της Βηθλεέμ συναντάμε στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Οι μάγοι που παρατήρησαν τον “αστέρα” ήταν αστρονόμοι της εποχής, επομένως πολύ καλοί γνώστες των ουράνιων φαινομένων, γι’ αυτό και τους συμβουλεύθηκε ο βασιλιάς Ηρώδης, όταν έφτασαν στα Ιεροσόλυμα. Παράλληλα, φαίνεται να υπήρξαν αποκρυφολόγοι, αστρολόγοι, ιερείς της ζωροαστρικής θρησκείας και το πιθανότερο Πέρσες στην καταγωγή», ανέφερε η αστροφυσικός Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, προετοιμάζοντας την ομιλία της με θέμα «Το αστέρι των Χριστουγέννων: Η αστρονομική ερμηνεία», που θα γίνει σήμερα Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου στις 18:00.
Εξετάζοντας τους διάττοντες αστέρες (ή πεφταστέρια), που αποτελούν συνήθη αστρονομικά φαινόμενα, η αστροφυσικός θα συζητήσει με το κοινό για το χρόνο ζωής τους (που δεν υπερβαίνει τα μερικά δευτερόλεπτα), γεγονός το οποίο δεν έρχεται σε συμφωνία με την αναφορά των Γραφών ότι το φαινόμενο ήταν ορατό από τους μάγους στη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ιουδαία. Τελικά τι ήταν το «άστρο των Χριστουγέννων», αφού και η εκδοχή της βολίδας επίσης εμφανίζεται ανίσχυρη, γιατί, παρότι μπορεί να αποτελεί φαινόμενο εξαιρετικής λαμπρότητας, καθώς θρυμματίζεται κατά την είσοδό της στην ατμόσφαιρα, ο χρόνος ζωής της δεν υπερβαίνει τις μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα; Θα μπορούσε να ήταν διάττοντας αστέρας, κομήτης, υπερκαινοφανής ή κάποιος πλανήτης στον ουρανό; Ολες οι πιθανές ερμηνείες θα εξεταστούν με αναφορές σε θέματα Παρατηρησιακής Αστρονομίας.
Θα πραγματοποιηθούν ακόμη τακτικές βραδιές κοινού στις 20 & 23 Δεκεμβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσκεψη στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής στο λόφο των Νυμφών και παρατήρηση από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη στο λόφο της Πνύκας. Οι βραδιές ξεκινούν στις 19:00 για το ελληνόφωνο και στις 20:00 για το αγγλόφωνο κοινό.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 20:00 Ενας πλανήτης, μια γιορτή
Το φωνητικό σύνολο En-Chor συναντά τον υπέροχο και πολύχρωμο κόσμο της μουσικής μέσα από γνωστά γιορτινά -και όχι μόνο- τραγούδια.
Ενα μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικες μελωδίες από όλο τον κόσμο, αλλά και αγαπημένα -σύγχρονα και μη- ελληνικά τραγούδια. Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Είσοδος: 10 ευρώ
20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 18:00
Το αστέρι των Χριστουγέννων
Ομιλήτρια: Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, αστροφυσικός
Μια παρουσίαση για την αστρονομική ερμηνεία του «αστέρα των Χριστουγέννων». Ποιο ουράνιο φαινόμενο μπορεί να παρατηρήθηκε την εποχή της Γέννησης του Ιησού που εντυπωσίασε τους παρατηρητές του ουρανού; Ακολουθεί παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Είσοδος: 5 ευρώ
22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 18:00
Δίας, σχεδόν Ηλιος
Ομιλητής: Δημήτριος Τσιμπίδας, αστρονόμος – φυσικός Διαστήματος
Πόσο μακριά είναι ο Δίας; Τι είναι η κόκκινη κηλίδα; Μπορούμε να προσεδαφιστούμε στην επιφάνειά του; Πόσα φεγγάρια έχουμε ανακαλύψει; Πόσα περιμένουμε να μάθουμε από τη διαστημική αποστολή JUICE;
Είσοδος: 5 ευρώ
27 & 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, 10:00 & 12:00
Ηλιος, το κοντινό μας άστρο
Μια δράση για παιδιά 8-11 ετών που επικεντρώνεται στον Ηλιο και το πλανητικό μας σύστημα και τις αποστολές που έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτό. Με ηλιακό τηλεσκόπιο θα γίνει παρατήρηση του Ηλιου (καιρού επιτρέποντος) και θα εκτοξευτούν… νεροπύραυλοι! Τη δράση υλοποιούν οι Αναστασία Τσιλιμιδού και Βασίλης Σπυράκος, MSc Αστροφυσικής.
Είσοδος: 10 ευρώ