Άκουσε βαρύγδουπο «όχι» στο αίτημά της να νιώσει τη μητρότητα μέσω παρένθετης μητέρας
Ξέσπασε η πρώτη τρανς εκπαιδευτικός στην Ελλάδα κατά των κοινωνικών λειτουργών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής (ΚΚΠΠΑ) μετά την απόρριψη του αιτήματός της να γίνει μητέρα μέσω τεκνοθεσίας!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ανάρτησή της στη σελίδα της στο facebook η 47χρονη Ελληνοαμερικανίδα Κάθριν Ράιλι, που εκτός από ακαδημαϊκός είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων και έχει μιλήσει δημόσια υπέρ της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα έβαλε με όλους, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που δίνει μάχη για να αποκτήσει δικό της παιδί.
Με τις σχετικές συζητήσεις για τα «καυτά» ζητήματα της τεκνοθεσίας και του γάμου ομοφύλων να έχουν, μάλιστα, «ανάψει» το τελευταίο διάστημα (σ.σ.: δεν πάνε πολλές ημέρες από τη δημόσια τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για το θέμα της τεκνοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών, για την οποία ανέφερε ότι τον ενοχλεί, προσθέτοντας ότι δεν αισθάνεται το ίδιο για τη συμβίωση δύο ανθρώπων του ίδιου φύλου), η απόφοιτος Aγγλικής Φιλολογίας από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που κάνει μαθήματα αγγλικών σε φροντιστήρια των βορείων προαστίων αναρωτήθηκε «φωναχτά» με ποιο δικαίωμα θα της πουν ότι δεν είναι κατάλληλη να γίνει μητέρα!
Εντονη αντίδραση
«Απόρριψη (προφορική) του αιτήματός μου τεκνοθεσίας από το ΚΚΠΠΑ. Αφαντοι ήταν οι κοινωνικοί λειτουργοί από τον Μάιο. Κατ’ επανάληψη να αγνοούν τις κλήσεις μου, αναπάντητα emails και επειδή δεν μπορούσαν να τεκμηριώσουν την απόφασή τους, είπαν ότι είμαι “διστακτική” στο να μιλήσω για τη ζωή μου. Oσοι με γνωρίζετε και προσωπικά, ξέρετε ότι είμαι άνθρωπος που δεν διστάζω να μιλήσω. Ισχυρίζονται επίσης ότι η τρανς ταυτότητά μου είναι ανασταλτικός παράγοντας (ψυχολογικά τραύματα), ως εκ τούτου την ανικανότητά μου να γίνω κηδεμόνας» έγραψε η Κάθριν Ράιλι και πρόσθεσε: «Eχω μιλήσει κυριολεκτικά για κάθε πτυχή της ζωής μου. Δεν έχω κρύψει ποτέ τίποτα. Η υπηρεσία ΔΕΝ ηχογραφεί τις συζητήσεις μας, που, κατά την άποψή μου, είναι ΛΑΘΟΣ (θα έδινα φυσικά τη συγκατάθεσή μου να γίνει αυτό). Πώς θα αποδείξω ότι ήμουν σωστή καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και ότι πληρώ τα κριτήρια; Γιατί να μου στερούν το νομικό μου δικαίωμα στο να γίνω γονέας; 23 χρόνια έχω “μεγαλώσει” γενιές παιδιών μέσα από τις αίθουσες διδασκαλίας. Εχουν κλάψει μαθητές στην αγκαλιά μου, έχω τρέξει ουκ ολίγες φορές με σφουγγαρίστρες όταν ήταν άρρωστα, έχω χαρεί με τις επιτυχίες τους και έχω μείνει άγρυπνη όταν βίωναν πόνο, ανησυχίες και στενοχώριες. Με ποιό δικαίωμα θα μου πουν οτι δεν είμαι κατάλληλη να γίνω μητέρα;»
Οπως κατέληξε στην ανάρτησή της, πέρασε επτά μήνες αναμονής και θα πρέπει να αρχίσει εκ νέου προσπάθειες για να αποκτήσει δικό της παιδί μετά την απόρριψη του αιτήματός της! «Ενας ακόμη χρόνος χαμένος. Ξανά εξετάσεις, ιατρούς, δημόσιες υπηρεσίες. Δεν θέλω να με κυνηγήσουν πάλι από τα νοσοκομεία επειδή είμαι τρανς. Δεν θα το αντέξ ω ξανά. Μεγαλώνω. Τα περιθώρια στενεύουν. Σας εκλιπαρώ όλους, βοηθήστε με. Δεν τους αντέχω άλλο…» έγραψε.
H Κάθριν, η οποία έχει διδάξει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς επίσης και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, στα αντίστοιχα τμήματα Αγγλικής Φιλολογίας, γεννήθηκε από Ελληνες ομογενείς και μεγάλωσε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Από παιδί ένιωθε γυναίκα μέσα σε αντρικό σώμα, με συνέπεια στην ηλικία των 30 χρόνων να μπει στη διαδικασία της φυλομετάβασης.
Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της είχε αποκαλύψει τις προσπάθειές της να κάνει παιδί, λέγοντας: «Εχω φυλάξει το γενετικό υλικό μου εδώ και 8-9 χρόνια, αλλά δεν μου επέτρεπαν να το χρησιμοποιήσω επειδή είμαι τρανς… Πριν από έναν μήνα μού το επέτρεψαν, αλλά τώρα είναι πλέον αργά, γιατί κοντεύω το όριο που μπορεί μια γυναίκα να γίνει μητέρα… Αν μου είχαν επιτρέψει πριν από εννέα χρόνια να το κάνω μέσω παρένθετης, θα το είχα κάνει. Οπότε προτιμώ την τεκνοθεσία».