Τι λέει σε συνέντευξή του στην eleftheriaonline.gr
Τη διαβεβαίωσή του δίνει στους συνδημότες ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, σε συνέντευξή του στην “Ε”, ότι αυτός και οι συνεργάτες του εργάζονται σκληρά για να προχωρήσουν άμεσα, αρκετά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο κ. Καρβέλας αναφέρεται σε αυτά τα έργα, επισημαίνει ότι “ο οδικός άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη θα αλλάξει προς το καλύτερο την περιοχή μας και θα δημιουργήσει τεράστιες συνθήκες ανάπτυξης”, στέκεται στη σημασία της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων του δήμου και ξεκαθαρίζει πως ο δήμος στο θέμα της Μαρίνας της Πύλου υπερασπίζεται την ξεκάθαρη ιδιοκτησία του στην πλατεία παλαιών σφαγείων, ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοποίησή της και πως είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή.
Πώς νιώθετε μετά και την δεύτερη συνεχόμενη εκλογική σας νίκη στον δήμο; Ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας απέναντι στον κόσμο που σας στήριξε;
“Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος κι ευτυχισμένος για την δεύτερη συνεχόμενη εκλογική νίκη, διότι μας δίδεται η δυνατότητα να συνεχίζουμε το έργο μας, έτσι ώστε να κάνουμε έναν δήμο δυνατό, έναν δήμο σύγχρονο, έναν δήμο δίπλα στους πολίτες που στόχο θα έχει μόνο το όφελος των συνδημοτών μας και ταυτόχρονα θα θωρακίζει την περιοχή και θα βάζει τις βάσεις για μία αναπτυξιακή πορεία που θα έχει ως πυλώνες τόσο την ανάπτυξη την τουριστική, όσο και την αγροτική με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος”.
Από αυτή την θητεία σας, την πρώτη, υπάρχουν έργα σε εκκρεμότητα. Ποια είναι τα έργα προτεραιότητες σας για την νέα αυτοδιοικητική περίοδο;
“Υπάρχουν αρκετά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαβεβαιώσουμε τους συνδημότες μας ότι αυτά τα πράττουμε, διότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί, εργαζόμαστε σκληρά και αποδοτικά προς την κατεύθυνση αυτή. Τέτοια έργα είναι: Το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορώνης. Η αποχέτευση και ο βιολογικός Κορώνης. Η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης Κορώνης. Η ανάπλαση Φοινικούντας και Μεθώνης. Η βελτίωση των λιμενικών εγκαταστάσεων Κορώνης. Η προστασία του παραλιακού μετώπου Μεθώνης. Η ανάπλαση της παραλιακής οδού Πύλου. Η αξιοποίηση του παλαιού Γυμνασίου Πύλου. Το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Χώρας. Η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Χώρας. Η ολοκλήρωση του αρχαιολογικού μουσείου Χώρας. Η αξιοποίηση των χώρων κατασκηνώσεων Κεφαλόβρυσου Χώρας. Η κατασκευή του νέου Παιδικού Σταθμού και η αποχέτευση Χαρακοπιού, καθώς και άλλα πολλά ανά Δημοτική Ενότητα τα οποία δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ”.
Ο οδικός άξονας μέχρι την Πύλο και τη Μεθώνη αναμένεται να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2024. Είναι το έργο που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής σας. Υπάρχουν άλλα οδικά έργα μείζονος σημασίας που έχει ανάγκη ο δήμος σας;
“Σίγουρα το έργο του οδικού άξονα από Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη είναι το κυρίαρχο οδικό έργο για την περιοχή μας και πραγματικά θα αλλάξει προς το καλύτερο την περιοχή μας και θα δημιουργήσει τεράστιες συνθήκες ανάπτυξης. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Επίσης, ο οδικός άξονας Κορυφάσιο – Χώρα είναι επιβεβλημένο να ανακατασκευαστεί, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια αφενός των διερχομένων οχημάτων και ταυτόχρονα η βελτίωση της ταχύτητας διέλευσης οχημάτων. Ακόμα, ο οδικός άξονας Ριζόμυλος – Κορώνη αποτελεί προτεραιότητα για εμάς, διότι είναι αναγκαίος για την ανάπτυξη της ανατολικής Πυλίας. Επίσης, η ενδοδημοτική οδοποιία και η αγροτική οδοποιία αποτελούν για εμάς ύψιστη προτεραιότητα και θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε θετικά αποτελέσματα στα θέματα αυτά”.
Τι γίνεται με τη Μαρίνα της Πύλου; Η έκταση που διεκδικεί ο δήμος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σημαντικό ζήτημα της αξιοποίησης και λειτουργίας της;
“Ο δήμος δεν διεκδικεί, υπερασπίζεται την ξεκάθαρη ιδιοκτησία του στην πλατεία παλαιών σφαγείων, όπως αυτή διαμορφώνεται από μία σειρά ξεκάθαρων τίτλων και πράξεων. Το τι ανήκει στον δήμο και το τι ανήκει στην Μαρίνα είναι ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο είναι ότι δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοποίηση της Μαρίνας της Πύλου, όπως αυτή κατασκευάστηκε το 1993 και είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η δημοτική αρχή είναι πάντοτε ξεκάθαρη στις θέσεις της και αυτές είναι πάντοτε νόμιμες και βρίσκονται πάντοτε δίπλα με την διαμορφωμένη και κυρίαρχη άποψη των συνδημοτών και εδράζουν στην νομιμότητα και την χρήστη διοίκηση”.
Τα κάστρα της Κορώνης και της Μεθώνης κινδυνεύουν και χρήζουν άμεσης προστασίας. Πού βρίσκεται η υπόθεση των παρεμβάσεων που θα τα σώσουν; Πως μπορούν να αναδειχθούν και να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ανάπτυξη της περιοχής σας;
“Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος είναι από τους πιο σημαντικούς στη χώρα σε ό,τι αφορά τον μνημειακό πλούτο. Τα σημαντικότερα έργα πολιτισμού της προστασίας των κάστρων Κορώνης και Μεθώνης, καθώς και το έργο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής μας αρχής με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, με την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η υλοποίηση των έργων της στερέωσης του νότιου πρανούς και της προστασίας του παράκτιου τμήματος του κάστρου Κορώνης το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2025 και η ολοκλήρωση και η ωρίμανση των μελετών που αφορούν στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κάστρου της Μεθώνης και στην εκτέλεση υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών εντός του 2024 θα συμβάλλει στη συνολική διάσωση και ανάδειξη των εμβληματικών μας μνημείων. Επίσης, ώριμο έργο για χρηματοδότηση με μελέτη ολοκληρωμένη αποτελεί και η προστασία και η ανάδειξη Νιόκαστρου Πύλου. Επιπλέον η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Ίκλαινας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, καθώς και η κατασκευή του μουσείου το οποίο κατασκευάζεται στην Ίκλαινα για την έκθεση των ευρημάτων. Επίσης, διαμορφώνεται και η οδός πρόσβασης με προγραμματική σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ δήμου και Περιφέρειας. Η ιστορική μνήμη ενός τόπου διατηρείται με την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ιστορική μνήμη που είναι ενσωματωμένη στα μνημεία του παρελθόντος και μέσα από τη διατήρηση αυτών των μνημείων διασώζεται και μεταφέρεται στις επόμενες γενιές. Η υλοποίηση των έργων, που σκοπό έχουν να προστατεύσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί υποχρέωσή μας”.
Η οικονομική στήριξη των δήμων από την πολιτεία έχει κενά και προκαλεί αντιδράσεις στην ΚΕΔΕ. Ποια είναι η άποψή σας για τα οικονομικά ζητήματα των ΟΤΑ και το υψηλό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων;
“Η οικονομική στήριξη των δήμων πρέπει να είναι μονόδρομος για την κεντρική διοίκηση και τούτο διότι οι ανάγκες των δήμων έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των τεράστιων αυξήσεων σε όλες τις δαπάνες. Σίγουρα και το κάνουμε πράξη, πρέπει τα χρήματα που έχουμε να τα διαχειριζόμαστε με τον καλύτερο τρόπο.
Ο Δήμος Πύλου – Νέστορος είναι σήμερα πρωτοπόρος στην οικονομική διοίκηση. Έχει ελεγχθεί για όλες τις χρήσεις του και εφαρμόζει ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και βρίσκεται μεταξύ των πρώτων 20 δήμων στην Ελλάδα. Επίσης, μετά την ανακατανομή των ΚΑΠ ο δήμος θα χρηματοδοτηθεί για το 2024 με σημαντικό ποσό. Πρέπει οι προσπάθειες να είναι διαρκείς και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε. Ως προς το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων είναι πραγματικά πολύ υψηλό και πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές τέτοιες που θα μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων αφενός και αφετέρου θα πρέπει να γίνεται κοστολόγηση των ανταποδοτικών τελών με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε τα απορρίμματα που παράγει κάποιος να πληρώνει. Πιστεύω ότι στο τέλος της πενταετίας θα υπάρχει ένας άλλος ορίζοντας στην διαχείριση των απορριμμάτων. Διότι σε αντίθετη περίπτωση τα προβλήματα θα είναι τεράστια με πολύ δύσκολη αντιμετώπιση”.