Για να ξεκινήσει ευχάριστα η νέα χρονιά με ειδήσεις που δίνουν ελπίδα για το μέλλον
Περιβαλλοντική κρίση, κλιματικό άγχος, λιώσιμο των πάγων, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξαφάνιση ειδών… και άλλες πολλές είναι οι απαισιόδοξες περιβαλλοντικές ειδήσεις που μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Παρότι η κατάσταση πράγματι εμπνέει μόνο ανησυχία, υπάρχει ακόμα ελπίδα αφού το 2023 είχε και τη θετική πλευρά του. Παρακάτω μερικές από τις καλές ειδήσεις της χρονιάς.
Βρυξέλλες: Στόχος να γίνει πράσινη πόλη
Μπορεί να καταγράφεται συχνά κυκλοφοριακό κομφούζιο, να υπάρχουν ψηλά τσιμεντένια κτίρια και πολύ μπετόν, όμως, η βελγική πρωτεύουσα στοχεύει να γίνει μία πιο πράσινη πόλη. Το 2022, μάλιστα, οι Βρυξέλλες κατέλαβαν την 6η θέση σε παγκόσμια κατάταξη των πόλεων που έγιναν ταχύτερα βιώσιμες. Η βελγική πρωτεύουσα φιλοδοξεί να γίνει μία «πόλη των 10 λεπτών», δηλαδή ένα αστικό κέντρο όπου κάθε κάτοικος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην εργασία του, αλλά και στις απαραίτητες υπηρεσίες και την αγορά μέσα σε 10 λεπτά.
Κανάριες Νήσοι: Εκεί όπου ο άνεμος και το νερό δίνει ενέργεια
Το El Hierro, το μικρότερο από τα Κανάρια Νησιά, είναι το μοναδικό νησί στον κόσμο που έχει λειτουργήσει για 28 συνεχόμενες ημέρες μόνο με αιολική και υδάτινη ενέργεια. Ενταγμένο στον κατάλογο της UNESCO ως Παγκόσμιο Αποθεματικό Βιόσφαιρας και Γεωπάρκο, το ηφαιστειακό νησί ηλικίας 1,1 εκατ. ετών οδεύει προς την ενεργειακή αυτάρκεια σε ποσοστό 100% μέσω καθαρών, ανανεώσιμων πηγών.
Πιο πράσινο το Παρίσι
Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είχαν ήδη φυτευτεί 63.500 δέντρα στην παρισινή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο προγράμματος με πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού. Στόχος ήταν η δημιουργία ενός αστικού δάσους, εκεί που κάποτε υπήρχε ένας πολυσύχναστος κόμβος στην Place de Catalogne.
Ινδία: Πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Η Ινδία κατασκευάζει αυτό που πιθανότατα θα είναι το μεγαλύτερο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο. Όταν ολοκληρωθεί -αναμένεται σε τρία χρόνια- θα έχει έκταση όσο η Σιγκαπούρη και θα είναι ορατό από το διάστημα. Θα παρέχει 30 γιγαβάτ ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως, αρκετή για να τροφοδοτήσει σχεδόν 18 εκατ. ινδικά σπίτια.
Αφρική: Εντοπίστηκε τυφλοπόντικας που πίστευαν ότι είχε εξαφανιστεί
Ένας τυφλοπόντικας που ζει στην άμμο βρέθηκε στη Νότια Αφρική, περισσότερα από 80 χρόνια αφότου οι επιστήμονες είχαν χάσει επαφή με το είδος. Ο χρυσός τυφλοπόντικας του De Winton που απειλείται με εξαφάνιση ανακαλύφθηκε εκ νέου από ομάδα περιβαλλοντολόγων και γενετιστών του Endangered Wildlife Trust (EWT) και του Πανεπιστημίου της Πρετόρια. Είναι το 11ο από τα σπάνια είδη στον κόσμο που εντοπίζεται εκ νέου από τότε που ξεκίνησε η πρωτοβουλία Global Wildlife Conservation’s Search for Lost Species το 2017.
Ινδονησία: Γεννήθηκε ρινοκεράκι που απειλείται με εξαφάνιση
Ο ρινόκερος Σουμάτρας απειλείται με εξαφάνιση αφού ο πληθυσμός του υπολογίζεται στα 50 άτομα. Ωστόσο, η γέννηση ενός μικρού έδωσε χαρά και ελπίδα στους επιστήμονες. Αυτός είναι ο δεύτερος ρινόκερος Σουμάτρας που γεννιέται φέτος στη χώρα.
Ισπανία: Χρηματοδότηση για την προστασία εθνικού πάρκου
Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν την επένδυση 1,4 δισ. ευρώ για την προστασία του εθνικού πάρκου Doñana από την ξηρασία. Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέζα Ριμπέρα, δήλωσε ότι το σχέδιο έχει στόχο την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με την υπερεκμετάλλευση του υπόγειου υδάτινου δικτύου που έχει ως συνέπεια την καταστροφή ενός από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της Ευρώπης.
Σουηδία: Εταιρία ανακυκλώνει το περισσότερο πλαστικό στον κόσμο
Μία σουηδική εταιρία μπορεί να ανακυκλώσει περισσότερες πλαστικές συσκευασίες από οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση στον κόσμο. Στο Site Zero της πόλης Μοτάλα διαχωρίζονται έως και 20.000 τόνοι πλαστικών συσκευασιών ετησίως. Η καινοτομία που καθιστά εφικτή τη διαλογή τόσης μεγάλης ποσότητας απορριμμάτων είναι οι υπέρυθρες κάμερες που χρησιμοποιούνται για το διαχωρισμό των σκουπιδιών όταν φτάνουν στη δομή, σε 12 διαφορετικούς τύπους πλαστικών.