Στόχος των Δημάρχων να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους
Σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών σε πολλούς δήμους της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας επεξεργάζονται οι νέες δημοτικές αρχές προκειμένου να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή. Οι χρεώσεις για το τέλος ταφής (πρόστιμο που αφορά τις κακές επιδόσεις των δήμων στην ανακύκλωση και επιβάλλεται για κάθε τόνο απορριμμάτων που καταλήγει σε ταφή) αλλά και η αύξηση του μισθού των δημοτικών υπαλλήλων από την αρχή του έτους φέρνουν σε οικονομικό αδιέξοδο ειδικά τους δήμους που έχουν πολλές οφειλές ή χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης. Οσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων πηγές της διοίκησης ανέφεραν στην Καθημερινή ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σκέψεις για αύξηση δημοτικών τελών.
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) σχεδιάζει να προσφύγει στο ΣτΕ και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδας έχει προσφύγει στο δικαστήριο καθώς σύμφωνα με τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης η παρακράτηση ποσοστού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τις οφειλές των δήμων στην οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών είναι αντισυνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τη νομοθεσία να καταθέτουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατά συνέπεια κάθε αύξηση εξόδων θα πρέπει να συνοδεύεται και από αύξηση εσόδων. Οι περισσότεροι δήμοι της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αθηναίων, έχουν μονοψήφια ποσοστά ανακύκλωσης, γεγονός που σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων τους καταλήγει στη Φυλή.
Με βάση τη νομοθεσία, από την αρχή του έτους για κάθε τόνο απορριμμάτων που θάβεται οι δήμοι θα πληρώνουν πρόστιμο 35 ευρώ για το 2024. Μάλιστα το πρόστιμο θα επιβληθεί αναδρομικά για τα έτη 2022 και 2023. Το πρόστιμο θα αυξάνεται κάθε χρόνο με στόχο να πιεστούν οι δήμοι να εφαρμόσουν συστήματα ανακύκλωσης. Ηδη έχουν παρακρατηθεί 129 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ, την κρατική επιχορήγηση για τη λειτουργία των δήμων.
Σε αύξηση των δημοτικών τελών προσανατολίζεται ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, καθώς η μείωση των εσόδων του δήμου εξαιτίας της εφαρμογής αποφάσεων του κεντρικού κράτους αναμένεται να φτάσει τα 3,5 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο. «Η προσπάθειά μας θα είναι να αποτελεί το χαμηλότερο δυνατό ποσοστό αύξησης στα νοικοκυριά δεδομένων των μεγάλων επιβαρύνσεων», επισημαίνει. Ο κ. Σημανδηράκης που έχει επιτύχει ποσοστό ανακύκλωσης 40%, τονίζει ότι και άλλες ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν περιορίζουν στην πράξη τα έσοδα των δήμων, όπως η κατάργηση του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) για μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και η αλλαγή του τρόπου είσπραξης ποσοστού 0,5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. «Προκύπτει ένα ερώτημα σε σχέση με τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης και το κεντρικό κράτος. Οι πολίτες θα δουν αύξηση και βέβαια θα κατηγορήσουν τις δημοτικές αρχές», εξηγεί. Στη Θεσσαλονίκη, ο νέος δήμαρχος Στυλιανός Αγγελούδης έχει λύσει –κατά κάποιον τρόπο– το θέμα εξεύρεσης πόρων καθώς ο προηγούμενος δήμαρχος λίγο πριν τελειώσει το έτος πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο αύξηση δημοτικών τελών 35% με ελάχιστη πλειοψηφία.
Ανάγκη αναπροσαρμογής
Στάση αναμονής τηρεί ο νέος δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, δεδομένου ότι ο προηγούμενος δήμαρχος λίγο πριν λήξει η θητεία του προχώρησε σε μείωση δημοτικών τελών κατά 5%. «Βρήκα μια δεδομένη κατάσταση και προσπαθώ να δω πώς θα την αντιμετωπίσω. Ακόμα και αν επαναφέρω τα τέλη στο προηγούμενο ποσό, θα θεωρηθεί αύξηση», επισημαίνει. Ο νέος δήμαρχος Βύρωνα, Αλέξης Σωτηρόπουλος, δηλώνει ότι προς το παρόν δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση, «καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μεγάλο σοκ για τους πολίτες». Επισημαίνει ωστόσο ότι όλο το σύστημα χρέωσης των δημοτικών τελών (που αφορούν την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων και του πρασίνου του δήμου) χρειάζεται αναπροσαρμογή. «Τα δημοτικά τέλη χρεώνονται με το τετραγωνικό, ωστόσο μπορεί σε ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών να ζει μόνη της μια γιαγιά, ενώ σε ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. μια τετραμελής οικογένεια. Ποιος παράγει περισσότερα σκουπίδια;».