Με πρωτοβουλία του νέου δημάρχου Χ. Δούκα, δημιουργείται μηχανισμός εντοπισμού, ενημέρωσης και στήριξης των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.
Την ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας στην Αθήνα εισηγήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία με την οποία ο νέος δήμαρχος Αθηναίων δίνει το επιστημονικό του «στίγμα» για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που μαστίζει πλήθος νοικοκυριών.
Οι προπαρασκευαστικές διαδικασίες για τη δημιουργία του Γραφείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως τόνισε -προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις- ο ίδιος ο κ. Δούκας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Εφ. Συν.». Η λειτουργία του Γραφείου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα με πρώτο στάδιο τον εντοπισμό των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, ενώ απώτερο στάδιο αποτελεί και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την κάλυψη των αναγκών των παραπάνω νοικοκυριών.
Τι εννοούμε με τον όρο ενεργειακή φτώχεια; Την αδυναμία ενός νοικοκυριού «να έχει πρόσβαση στις πλέον βασικές υπηρεσίες για επαρκή θέρμανση, μαγείρεμα, φωτισμό και χρήση οικιακών συσκευών. Οι συνέπειες της ενεργειακής φτώχειας περιλαμβάνουν την περιορισμένη χρήση θέρμανσης, τα κρύα και με υγρασία σπίτια, χρέη σε λογαριασμούς κοινής ωφέλειας και τη μείωση των εξόδων των νοικοκυριών σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης» περιγράφεται στα έγγραφα της εισήγησης του δημάρχου, όπου επισημαίνεται πως η ενεργειακή φτώχεια «σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα φυσικών και ψυχικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, το άσθμα, η καρδιακή ασθένεια». Ενα νοικοκυριό με ενεργειακή φτώχεια είναι αυτό που δεν μπορεί να κρατήσει την κατοικία του επαρκώς θερμαινόμενη σε λογικό -βάσει του εισοδήματός του- κόστος, κάτι που προκαλείται από τη σύγκλιση πέντε παραγόντων: χαμηλό εισόδημα, υψηλές τιμές καυσίμων, αναποτελεσματική ενεργειακή απόδοση του σπιτιού, υπό μερική χρήση κατοικία, μεγάλη ηλικία, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση.
Με την ίδρυση της νέας δομής «εξασφαλίζεται η συμμετοχή των ενεργειακά φτωχών πολιτών και ομάδων» της Αθήνας «σε ομαδικές πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, χρησιμοποιώντας εργαλεία τεχνολογίας και πληροφορικής» περιγράφεται στην εισήγηση. Το Γραφείο θα «τρέξει» σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κυκλική Οικονομία («Βιώσιμη Πόλη», συνοπτικός τίτλος»), το οποίο -σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο- θα εκπαιδεύσει και θα πιστοποιήσει δύο στελέχη του Δήμου Αθηναίων ως «Συμβούλους και Μέντορες Ενέργειας» (χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του δήμου). Προσεχώς θα βγει σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος στους υπαλλήλους του δήμου που θέλουν να πιστοποιηθούν, ενώ το Γραφείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής, θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι την άνοιξη. Η δομή καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας θα στεγάζεται στις υφιστάμενες δημοτικές υπηρεσίες και θα συνεργάζεται με τις κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες.
Οι σύμβουλοι θα είναι αυτοί που αρχικά θα εντοπίσουν και ακολούθως θα υποστηρίζουν και θα καθοδηγούν τους ενεργειακά φτωχούς πολίτες σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων. Η σύσταση ενεργειακής κοινότητας θα ανακοινωθεί εφόσον «είναι διασφαλισμένο ότι θα υπάρχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα πηγαίνει στα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά» είχε επισημάνει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αθηναίων. Το Γραφείο «αφού μετρήσει την ενεργειακή φτώχεια, θα μπορέσει με τη χρήση των εργαλείων της ενεργειακής κοινότητας και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών να απαλύνει την ενεργειακή φτώχεια και να επεκτείνει την πράσινη μετάβαση και τη μείωση του ενεργειακού και ανθρακικού αποτυπώματος στο σύνολο του Δήμου Αθηναίων» είχε εξηγήσει ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ Α.Ε.) και γενικός διευθυντής του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη», Γ. Γεώργιζας, σε πρόσφατη ημερίδα.
Σκοπός του νέου Γραφείου, σύμφωνα με την εισήγηση, είναι:
● Ο εντοπισμός και η καταγραφή των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών.
● Η υποστήριξη των πολιτών του δήμου σε θέματα αλλαγής ενεργειακής συμπεριφοράς.
● Ο εντοπισμός προγραμμάτων χρηματοδότησης που σχετίζονται με τη διαχείριση ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
● Η αύξηση της ενεργού συμμετοχής των ενεργειακά ευάλωτων πολιτών, των ενεργειακών κοινοτήτων και των πρωτοβουλιών πολιτών.
● Η παροχή πληροφοριών και χρήσιμου υλικού προς τους πολίτες.
Επιπλέον η καταγραφή των ευάλωτων νοικοκυριών της Αθήνας «θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων, χρήσιμης ώστε να διεκδικηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια» για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, εξηγείται στην εισήγηση. Γραφεία Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας έχουν ιδρυθεί μέχρι στιγμής στους Δήμους Αλμυρού, Ασπροπύργου, Μεσσήνης, Σουλίου και Τρίπολης.
Πηγή: efsyn.gr